Cum să recunoşti semnele de sarcină la pisici

Nașterea puilor este fascinantă atât pentru tine, cât și pentru animalul tău de companie. Înainte de a putea întâmpina noile ghemotoace de blană în casa ta, trebuie să știi cum îți poți da seama că pisica este gestantă și ce trebuie să faci pentru a te asigura că sarcina ei decurge cât mai bine cu putință.
Cum să recunoşti semnele de sarcină la pisici
Cum să recunoşti semnele de sarcină la pisici
Cum să recunoşti semnele de sarcină la pisici

Gestația la pisică

La fel ca femeile, pisicile au perioade maxime de fertilitate, când pot rămâne gestante – această perioadă este cunoscută ca ciclu sau călduri. Pisicile pot intra în călduri la fiecare trei săptămâni, deci există multe ocazii ca pisica ta să rămână gestantă!

Dacă dorești să eviți o serie neașteptată de pui, îți recomandăm să sterilizezi pisica înainte de primul ciclu menstrual, deoarece poate rămâne gestantă foarte ușor după acest punct. Deoarece nașterea puilor poate fi stresantă pentru pisică și costisitoare pentru tine, îți recomandăm să lași, pe cât posibil, reproducerea pe seama experților.

De obicei, gestația pisicii durează între 63 și 67 de zile, dar e greu de estimat exact cât timp va fi gestantă o pisică. Perioada de gestație la pisici poate varia de la 61 de zile (cea scurtă) până la 72 de zile (cea lungă).

Adesea, pisica poate să nu prezinte niciun simptom fizic de sarcină, până mai are câteva săptămâni până la termen. Dacă crezi că pisica ta este gestantă, du-o la medicul veterinar, pentru confirmare.

Dacă vrei să știi cum să îți dai singur seama dacă o pisică este gestantă, există câteva semne fizice pe care le-ai putea observa după ce au trecut două sau trei săptămâni.

Pisica pufoasă cu ochi albaștri întinsă

Cum îți dai seama dacă o pisică este gestantă

 • După aproximativ 15-18 zile de sarcină, poți observa că mameloanele animalului sunt mai mari și roșii – acest fenomen este cunoscut ca ‘pinking-up’.
 • Similar cu grețurile de dimineață ale femeilor, pisica ta poate prezenta o stare de vomă. Dacă observi că grețurile devin mai frecvente sau dacă nu se simte bine, contactează medicul veterinar.
 • Burta pisicii va începe să se umfle, dar evită să o atingi, deoarece există riscul de a răni mama sau puii ei nenăscuți. Pot fi și alte cauze ce duc la umflarea abdomenului, deci monitorizează pisica îndeaproape pentru semne de îmbolnăvire și consultă veterinarul, dacă ești îngrijorat.
 • O viitoare mamă va acumula, gradual, 1-2 kg (în funcție de numărul de pui pe care îi poartă) – acesta este un semn major că este gestantă.
 • Pisicile tind să aibă un apetit mai mare în ultima perioadă a sarcinii, ceea ce contribuie la creșterea ei în greutate. Trebuie să acorzi atenție sporită acestui aspect, pentru că un apetit crescut poate fi și semn de paraziți interni sau boală, deci contactează medicul veterinar pentru o confirmare.
 • Pisica se poate comporta matern, însemnând că va toarce mai mult și va căuta mângâieri suplimentare și atenție din partea ta.
 • Unii veterinari pot diagnostica sarcina folosind ultrasunete, uneori chiar din primele 15 zile de sarcină. De asemenea, veterinarul îți poate da informații despre câți pui așteaptă pisica, până în ziua 40 a sarcinii ei. Reține că, în sarcina pisicii, un pui mai mare poate ascunde în spatele lui alți pui mai mici în uter, deci pot fi mai mulți pui decât te aştepţi!

Deși pisica poate fi mai mult decât capabilă să se descurce singură pe timpul travaliului, asigură-te că ești pregătit, pe măsură ce se apropie termenul. Este bine să fii alături, cu cuvinte de încurajare și să intervii dacă apar unele complicații.

Poți ține cont de mai multe semne pentru a ști că puii de pisică sunt pe drum.

Pisica pufoasă cu ochi albaștri întinsă

Semne de travaliu iminent / activ

Pisica pufoasă întinsă pe canapea
 • Dacă pisica refuză mâncarea, este agitată și caută un loc izolat să se așeze, poate fi deoarece travaliul va începe foarte curând.
 • Temperatura corpului pisicii va scădea în jur de 37.8°C cu 12-24 de ore înainte de a începe travaliul.
 • Chiar înainte de naștere, mama poate deveni mai vocală, poate părea agitată și va dori să se spele constant.
 • Nașterea trebuie să înceapă cu contracții abdominale puternice, urmate de o scurgere vaginală. Dacă scurgerea este densă și neagră, sau de culoarea sângelui, contactează medicul veterinar.
 • După această scurgere, puii trebuie să fie expulzați foarte rapid!

La majoritatea pisicilor, travaliul decurge bine și nu trebuie să intervii. Există unele semne, cum ar fi scurgerea decolorată și contracțiile mamei fără a expulza pui, care ar putea sugera complicații. Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai alte nelămuriri, contactează imediat medicul veterinar. Vezi ghidul nostru la Travaliul și nașterea la pisici pentru mai multe informații despre nașterea la pisici.

Hrănirea pisicilor gestante și a puilor de pisică

În momentul în care afli că pisica ta este gestantă, informează-te responsabil despre hrana pe care va trebui să o oferi puilor de pisică. Hrana uscată PURINA® ONE® JUNIOR este special destinată puilor de pisică și ajută la dezvoltarea sănătoasă a masei musculare și a oaselor, încă din primele săptămâni. Dezvoltată de medici veterinari și nutriționiști, hrana se bazează pe formula BIFENSIS, o formula nutrițională unică ce întărește sistemul natural de apărare al pisicii de la interior spre exterior.
Pentru a se adapta mai ușor, poți opta și pentru hrana umedă PURINA® FELIX® Fantastic JUNIOR, deoarece are un miros mai puternic și este umedă, ceea ce ar putea încuraja apetitul. În plus, puiul de pisică va beneficia de un aport de apă crescut.