Cum să-ți alegi pisica

Decizia de a adopta o nouă pisică este atât de captivantă, dar poate ridica și o mulțime de întrebări. De exemplu, ce rasă ți-ar plăcea? Poți face față provocării unui pui de pisică obraznic sau un adult mai calm s-ar potrivi mai bine stilului tău de viață?
Pisică gri așezată într-o parte
Pisică gri așezată într-o parte
Pisică gri așezată într-o parte

De ce pisicile sunt cel mai bun tovarăș

Cat being tickled on head by owner

Nu există niciun dubiu că pisicile sunt animale de companie grozave. La urma urmei, ce poate fi mai bine decât să vii acasă, la sfârșitul unei zile grele și să te bucuri de un tors mulțumit de la pisica ta iubitoare?

Studiile au arătat că proprietarii de animale de companie sunt, în general, mai sănătoși și mai fericiți decât cei care nu au animale de companie, dar amintește-ți că adoptarea unei pisici este o mare responsabilitate și un angajament pe viață. Când ești gata să faci acest angajament, există mai multe avantaje de a fi proprietar de pisică, pe care le poți explora:

 • Deținerea unei pisici s-a dovedit că reduce stresul.
 • Proprietarii de pisici au în general o tensiune sangvină mai scăzută decât cei care nu au animale de companie.
 • Poți beneficia de un sistem imunitar mai puternic și o convalescență mai rapidă decât cei care nu au animale de companie.
 • Copiii care cresc împreună cu pisicile se îmbolnăvesc, în general, mai puțin decât cei care nu au animale de companie.
 • Pisicile sunt foarte iubitoare și pline de caracter, dar își prețuiesc și independența, ceea ce înseamnă că necesită mai puțină întreținere decât alte animale de companie.
 • Pisicile pot ajuta oamenii să se recupereze mai repede din traume emoționale, cum ar fi doliul.

Există o mulțime de beneficii pentru deținerea unei pisici, dar este important să alegi cu atenție pisica, pentru a te asigura că te potrivești bine cu aceasta. Pisica pe care o alegi va depinde de stilul tău de viață și de preferințele personale. De exemplu, poate îți dorești o pisică mai în vârstă, care să ți se ghemuiască pe genunchi, sau poate te gândești la o rasă specială pe care vrei să o crești încă de când e un pui.

Experții noștri în îngrijirea animalelor de companie sugerează unele puncte de luat în considerare înainte de a-ți lua angajamentul adoptării unei pisici.

Ce rasă de pisică ar trebui să iau?

Pisicile cu pedigree se împart în șapte varietăți de bază:

 • Persane
 • Britanice
 • Cu păr semi-lung
 • Birmaneze
 • Orientale
 • Siameze
 • Străine

Cel mai mare avantaj de a cumpăra un pui de pisică sau pisică cu pedigree este că poți ști deja la ce să te aștepți de la animalul de companie. De exemplu, o siameză de rasă pură este mai probabil să fie vocală, răutăcioasă și să ceară atenție. Cumpărarea unui pui de pisică cu pedigree ar trebui să îți dea o perspectivă și asupra a cât de mare va crește acesta, cât de lungă îi va fi blana și orice probleme de sănătate specifice rasei pe care le-ar putea întâmpina.

Este important să ne amintim că, din păcate, apare uneori încrucișarea raselor, ceea ce poate însemna că pisicile cu pedigree sunt mai vulnerabile la boli sau probleme de comportament moștenite genetic. Acest lucru, precum și alte informații specifice unei rase ar trebui să fie luate în considerare cu atenție atunci când adopți o pisică.

Pentru mai multe informații despre rasele cu pedigree și cum să alegi o pisică, consultă selectorul nostru de rase Lista raselor de pisici.

Rasele încrucișate au două pedigree-uri, dar părinți din rase diferite. De fapt, multe rase noi cu pedigree au fost create prin potriviri inter-rasiale atente (de exemplu, pisica Tonkineză a fost creată prin încrucișarea raselor Siameză cu Birmaneză).

În timp ce unele încrucișări au avut loc intenționat, cu scopul de a crea o nouă rasă, majoritatea cazurilor de azi sunt rezultatul unei împerecheri accidentale, în care femela sau un masculul cu pedigree a întâlnit un partener dintr-o altă rasă. În cazul raselor încrucișate, este posibil să observi uneori, la puii care se nasc, unele trăsături de comportament și fizice de la ambele rase.

Cunoscute sub numele de maidaneze, aceste pisici provin dintr-un mediu cu totul non-pedigree. Aceste pisici sunt categorisite de obicei fie ca "domestice cu păr scurt" sau "domestice cu păr lung".

Dacă te gândești să iei o pisică de rasă mixtă, amintește-ți că nu vei ști exact cum vor crește puii de pisică de rasă mixtă, deoarece nu cunoști multe despre ce rase alcătuiesc ADN-ul acestora. De exemplu, acest lucru ar putea însemna că pisica ar putea avea o personalitate mai răutăcioasă, sau că marcajele de pe blana lor se pot schimba. Din fericire, spre deosebire de câini, pisicile nu sunt atât de semnificativ diferite în mărime sau formă, astfel încât nu vei fi prea surprins de modul în care crește pisica ta.

PPisicile de rasă comună sunt de multe ori mai sănătoase decât pisicile cu pedigree, deoarece acestea au un fond genetic mai mare și mai puține probleme genetice inerente. Ele pot avea, de asemenea, personalități feline mai echilibrate și mai bine definite. În cele din urmă, puii de pisică și pisicile metise sunt, în general, mai puțin costisitoare și mai ușor de găsit.

Ar trebui să iau o pisică adultă sau un pui?

Poate fi greu să reziști puilor atunci când vrei să alegi o pisică. Sunt drăgălași, jucăuși și ai și ocazia să îi crești să devină așa cum îți dorești, de la bun început. În același timp, ei cer foarte multă atenție și trebuie să fii vigilent, mai ales dacă sunt obraznici. Ești pregătit să investești timpul și energia necesară pentru a avea grijă de nevoile unui acestora? Dacă te gândești să alegi un pui de pisică, va trebui să iei în considerare aceste lucruri.

Atunci când alegi un pui de pisică dintr-o crescătorie, caută unul care răspunde pozitiv, dar nu agresiv, la atingerea sau vocea ta și la frații și surorile lui. Dacă acesta se izolează de grup și evită în mod constant să se apropie de tine, este mult mai probabil să fie timid și să nu-i placă atingerile atunci când va crește. Un pui care mușcă și zgârie în mod repetat ar putea însemna că se va juca destul de dur pe măsură ce crește.

Verifică dacă pare sănătos. Ochii ar trebui să îi fie luminoși și clari, urechile fără ceară, unghiile netede și blana strălucitoare și groasă (în funcție de rasă), fără urme de purici. În cazul în care cumperi de la un crescător, acesta a examinat probabil puii de pisică la un veterinar pentru a se asigura că sunt sănătoși. Dacă nu, întreabă dacă ai posibilitatea să îl duci la un control înainte de a face angajamentul final de a-l lua acasă.

Indiferent de unde alegi să iei puii de pisică, asigură-te că ești lămurit cu privire la istoricul alimentației acestora. Alegerea unei hrane potrivite încă din etapele de creștere și dezvoltare ale puilor este foarte importantă și trebuie făcută responsabil pentru a le oferi o nutriție bogată în funcție de nevoile lor. În primele săptămâni de viață, puii de pisică au nevoie să fie hrăniți cu laptele matern, iar după înțărcare trebuie hrăniți cu sortimente special create pentru ei până la vârsta de 1 an. Poți începe cu hrana uscată PURINA® ONE® JUNIOR pentru puii de pisică, formulă completă ce conține valori nutriționale adaptate puilor aflați într-o fază de creștere și dezvoltare intensă. Pentru că sănătatea puilor este responsabilitatea ta, informează-te corect cu privire la hrana pe care le-o oferi, pentru a nu omite niciun detaliu esențial în procesul lor de transformare.

Un pui de pisică poate provoca mai puține conflicte sociale în comparație cu o pisică adultă. Dacă nu ai o pisică acum, dar speri să deții mai multe în viitor, luând unul sau doi pui de pisică va însemna că vor crește împreună și, prin urmare, ar trebui să se înțeleagă. Consultă ghidul nostru Cum să faci cunoștință pisicii tale cu celelalte animale de companie pe care le ai pentru mai multe informații.

Pisicile adulte pot fi și ele jucăușe și foarte iubitoare, dar trebuie să ții cont de faptul că acestea pot veni cu ceva bagaj emoțional, mai ales dacă au avut ghinionul să fi avut un început greu în viață. Oricare ar fi influențele care le-au modelat, personalitatea lor va fi deja stabilită înainte de a veni la tine. Ai putea obține informații de la proprietarul anterior sau adăpostul pisicii pentru a te ajuta să știi la ce să te aștepți și cum să o ajuți să se adapteze - inclusiv obiceiurile de folosit litiera, preferințele alimentare și personalitatea. În funcție de toate aceste detalii, te vei decide ulterior și pentru ce hrană să optezi. Ia în considerare că în momentul în care aduci o schimbare de alimentație în viața pisicii tale, acordă-i un timp de acomodare, pentru a analiza dacă aceasta este potrivită sau nu. Pentru a se adapta mai ușor, încearcă să combini hrana uscată cu hrana umedă PURINA® FELIX® FANTASTIC pentru pisici adulte, ce conține bucăți de carne în sos delicios, fiind ușor digerabilă.

Probleme cum ar fi urinarea inadecvată sau agresivitatea, în special față de alte pisici, sunt mai puțin probabile la o pisică mai în vârstă, care a crescut. Pisicile mai în vârstă sunt și tovarăși grozavi de alintat, deoarece acestea vor avea mai puțină energie decât puii de pisică, așa ca vor fi fericite să adoarmă în poala ta.

Ar trebui să iau o pisică mascul sau femelă?

Atât masculii cât și femelele sunt animale de companie extraordinare și există, de fapt, foarte puține diferențe de comportament între ele, atâta timp cât acestea au fost sterilizate. Unii ar putea spune că femelele sunt mai iubitoare și masculii sunt mai independenți, dar ați putea descoperi un mascul mai răsfățat sau o femelă independentă. La alegerea unei pisici și a genului acesteia, ține cont de aceste sfaturi utile:

 • În general, masculii sunt puțin mai mari decât femelele.
 • E foarte posibil ca motanii necastrați să rătăcească departe de casă, ceea ce poate crește riscul de a se lupta cu alte pisici cu care se întâlnesc sau de a fi implicați într-un accident de circulație.
 • Motanii necastrați sunt mai susceptibili de a-și marca teritoriul cu urină.
 • Femelele nesterilizate pot fi foarte gălăgioase și dificil de ținut în interior în sezonul de împerechere. Ele pot rămâne gestante încă de la vârsta de cinci luni, ceea ce înseamnă că pisica ta ar putea avea și ea pui, în curând.
 • Pisicile de la adăposturile de salvare ar trebui să fie, de obicei, deja sterilizate, dar verifică acest lucru în prealabil cu consilierul centrului. Dacă ai nevoie de mai multe informații despre sterilizare, vezi Întrebări frecvente despre sterilizarea pisicilor
 • Alegerea în ceea ce privește sexul poate fi determinată de pisicile pe care le ai deja. Dacă deții deja un motan sociabil (castrat), atunci o femelă tânără (sterilizată) poate fi cea mai bună alegere, atât pentru el, cât și pentru tine.
 • Costul pentru sterilizarea unei femele este, în general, mai mare decât cel pentru castrarea unui mascul, și este mai dificil dacă este deja gestantă. Cele mai multe organizații de caritate vor steriliza deja pisicile înainte de a le pune spre adopție.

Indiferent de decizia pe care o vei lua atunci când te hotărăști ce pisică s-ar potrivi familiei tale, vei avea multe clipe emoționante, creând noi amintiri cu noul tău animal de companie. Consultă ghidul nostru pentru a-ți face locuința prietenoasă cu pisicile pentru mai multe informații despre cum le poți face să se simtă acasă.