Pentru ei, toată pasiunea noastră
Ar trebui să cumpăr sau să adopt un cățel

Ar trebui să cumpăr sau să adopt un cățel

13 minute de citit

Dacă te gândești să ai un câine sau cățel în casa ta, s-ar putea să te chinui să alegi între adopție sau cumpărarea de la un crescător. Află tot ce trebuie să știi cu ghidul nostru.

Venirea unui nou cățel în gospodăria ta este o perioadă interesantă, dar vine cu propriile sale mici stresuri. Înainte de a pune mâna pe acea minge adorabilă de blană, sunt câteva lucruri de luat în considerare, cum ar fi, sunt gata să-mi dedic viața unui câine? Și ce rasă se potrivește cel mai bine stilului meu de viață? Apoi, odată ce ai răspuns la toate aceste întrebări, trebuie să iei decizia dacă vrei să cumperi un cățel de la un crescător sau să adopți unul. Pentru a-ți face viața mai ușoară, am pregătit acest ghid cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a te ajuta în călătoria către obținerea noului tău prieten patruped.

Listă de întrebări pentru a adopta un cățeluș

Înainte de a adopta sau de a cumpăra un cățel, va trebui să poți răspunde afirmativ la toate întrebările din lista noastră privind adoptarea sau cumpărarea unui cățel. Deținerea unui câine poate fi extrem de plină de satisfacții, deoarece îți aduce dragoste necondiționată, un stil de viață mai sănătos și un sentiment de bucurie. Dar ești gata pentru angajament?

 • Îmi pot permite să dețin un câine pe viață? Informații despre costurile de a avea un cățel, inclusiv hrana, costurile veterinare, posibilele costuri de îngrijire, cheltuielile de îngrijire și costurile de asigurare.
 • Este stilul meu de viață potrivit pentru un câine? Aici se includ orele de lucru și dimensiunea locuinței. Va fi cineva acasă dacă lucrez mult?
 • Pot să mă dedic pe viață unui câine? Durata medie de viață a unui câine este de aproximativ 12 ani și, prin urmare, va trebui să  fii responsabil pentru el în această perioadă de timp.
 • Voi putea să antrenez câinele în fiecare zi? Voi putea dresa, toaleta și, în general, îngriji câinele?
 • Pot să răspund afirmativ la toate întrebările de pe lista 365 de zile pe an?

Dacă răspunsul este da, atunci poți continua și cerceta pașii următori.

Ce rasă de câini este potrivită pentru mine?

Următorul pas în ghidul nostru este alegerea rasei de câini potrivită pentru tine, în funcție de mărimea dorită, nivelul de mișcare, nevoile de îngrijire și dacă se potrivește vieții tale de familie. Există multe rase de câini potrivite unor tipuri diferite de oameni și circumstanțe. Un Border Collie, de exemplu, nu se va descurca bine într-un apartament și fără acces la exerciții fizice regulate, în timp ce o rasă mai mică, cum ar fi un Chihuahua, probabil că nu va suferi.

Lucrurile de luat în considerare sunt:

 • Cât de multă mișcare îi poți oferi pe zi?
 • Cu ce nevoi de îngrijire te simți confortabil?
 • Ai probleme de sănătate, cum ar fi astm sau alergii?
 • Locuiești în oraș sau la țară?
 • În ce fel de casă locuiești?
 • Ce dimensiune are curtea ta?
 • Cu ce dimensiune de câine te descurci?

Cluburi specifice de rasă pentru informații despre rase și pui

Unul dintre lucrurile care ar trebui să fie pe lista ta de verificare pentru adopție sau cumpărarea unui cățel este să afli cât mai multe informații despre rasa aleasă. Grupurile de rasă sunt întotdeauna cea mai bună modalitate de a afla informații, deoarece sunt create special pentru o anumită rasă și sunt conduse de oameni pasionați și cunoscători. Dacă intenționezi să cumperi un cățel de la un crescător, mulți au și o listă de căței și astfel te vor putea îndrepta în direcția corectă.

Forumuri și grupuri de Facebook pentru informații despre rasă

Acestea pot fi valoroase pentru obținerea unui cățel, deoarece mulți dintre cei implicați sunt foarte pasionați de rasele lor. Dar un avertisment -  uneori poate apărea un fanatism al rasei, un lucru deloc util. De asemenea, unii oameni din aceste grupuri pretind a fi experți în rasa respectivă, dar au foarte puțină experiență reală. Caută întotdeauna crescători acreditați și citește recenzii de la alte persoane care au cumpărat pui de la ei.

Cum să găsești crescătorul potrivit

Expozițiile de câini sunt un loc excelent pentru a vedea și a vizualiza o serie de rase diferite de câini sau exemplare ale unei anumite rase, toate într-un singur loc. De asemenea, îți vor oferi ocazia să întâlnești proprietarii și crescătorii, iar multora le place să vorbească despre rasele pe care le-au ales.De asemenea, ei te vor putea îndruma în direcția corectă a unui crescător recunoscut. 

Fii pregătit să aștepți cățelușul potrivit. Nu toate rasele au un număr mare de pui crescuți în fiecare an, existând astfel posibilitatea să fie puțini căței disponibili. De asemenea, nu te aștepta să îți găsești cățelul dorit la doi pași de casă, este posibil să fie nevoie să parcurgi distanțe considerabile.

Cum să abordezi un crescător

Înainte de a-l întâlni pe crescător, va trebui să-l abordezi probabil prin e-mail sau telefonic. În timpul primului contact, prezintă-te și fii sincer: spune-i de ce dorești un cățeluș și condițiile pe care le ai pentru a oferi un cămin iubitor pe tot parcursul vieții. Asigură-te că te-ai informat despre rasă în prealabil, astfel încât să fii gata să răspunzi la orice întrebări referitoare la dacă aceasta este rasa potrivită pentru tine. 

Întrebări de pus atunci când cumperi un cățel

Când te gândești la ce fel de întrebări să pui atunci când cumperi un cățel, este o idee bună să te informezi înainte. Află cât mai multe despre rasă vorbind cu proprietarii actuali și din informațiile disponibile online, apoi gândește-te la orice întrebări suplimentare. Acestea ar putea fi:

 • Cățelul a fost testat din punct de vedere sanitar? Acest aspect este important dacă te gândești la o rasă predispusă la probleme de sănătate.
 • În ce fel de mediu s-a născut cățelul? A fost un mediu sociabil?
 • Pot să văd părinții? Nu ar trebui să cumperi niciodată un cățeluș fără să-i vezi măcar mama. Uneori, este posibil să vezi părintele puiului, dar amintește-ți că mulți crescători pot folosi un tată care ar putea să nu fie în proprietatea lor.

La ce să te aștepți de la un crescător de câini

Experiența ta de întâlnire cu un crescător ar trebui să fie întotdeauna una pozitivă. Ar trebui să fie deschiși și sinceri atunci când răspund la întrebări și pregătiți să îți arate cum funcționează programele lor de reproducere.

În primul rând, orice crescător ar trebui să îndeplinească următoarele:

 • Urmează instrucțiunile de reproducere recomandate.
 • Urmează procedurile de control ale sănătății, cum ar fi testarea problemelor șoldurilor și a afecțiunilor oculare, care îi vor ajuta pe proprietari să prezică starea de sănătate viitoare a cățelușului lor.
 • Se asigură că puiul de cățel este văzut cu mama sa, pentru a oferi o indicație asupra modului în care este probabil să evolueze cățelul.
 • E gata să răspundă la întrebările tale despre rasă.
 • Le oferă noilor proprietari informații scrise cu privire la socializarea și dresajul cățelului.
 • Este acolo ca punct de contact pe tot parcursul vieții cățelușului pentru a se asigura că atât câinele, cât și proprietarul au o relație fericită și împlinită.

Cum să descoperi o fermă de căței

Dacă dorești să cumperi un nou prieten cu patru picioare, s-ar putea să te întrebi cum să descoperi o fermă de căței. O fermă de căței este un crescător care produce căței în cantități mari și adesea nu are grijă de sănătatea sau bunăstarea cățeilor sau a părinților lor. S-ar putea să te surprindă să afli că acești crescători sunt încă răspândiți și, în cazul în care pot oferi pui la un preț mai mic, nu vei primi un cățeluș bine adaptat și cu investigațiile făcute, așa cum s-ar întâmpla la un crescător reputat. Câteva sfaturi despre cum să descoperi o fermă de căței:

 • Prețurile pot fi mai mici și prea bune pentru a fi adevărate pentru a fi credibile.
 • Nu cumpăra niciodată un cățeluș dacă nu i-ai văzut mama, deoarece acesta va fi probabil de la un dealer.
 • O canisă de încredere va dori întotdeauna să te cunoască înainte de a-ți vinde un cățeluș și acesta va fi întotdeauna în propriul lor sediu. Ai grijă de oamenii care spun că vor livra un cățeluș sau că se vor întâlni undeva cu tine.
 • Dacă cățelul este gratis, este întotdeauna un semn rău!

Adoptarea unui câine sau cățel

Dacă preferi să adopți un câine sau un cățel, există o mulțime de adăposturi de animale din întreaga lume unde poți găsi atât căței, cât și câini mai în vârstă. Este posibil ca acești câini adorabili să fi venit la un adăpost pentru că au avut un început greu în viață sau poate stăpânii lor anteriori nu au mai putut să aibă grijă de ei. Un lucru este sigur: câinii abandonați au nevoie doar de cineva care să le ofere multă dragoste și înțelegere.

Ar trebui să adopt un câine sau un cățel?

Adoptarea unui câine sau cățeluș dintr-un adăpost poate fi o experiență plină de satisfacție. Nu numai că vei sprijini munca unei organizații caritabile, dar îi vei oferi și o a doua șansă unui pui nedorit. Dacă te gândești să adopți un câine, va trebui să te gândești dacă ai timp pentru un cățeluș sau dacă vrei să iei un câine mai calm și mai în vârstă. Cățeilor trebuie să le dedici mai mult timp pentru dresaj, disciplinare și curățare, și au nevoie de multă atenție din partea ta. Din această cauză, nu este o idee bună să iei în considerare un pui dacă lucrezi mult sau dacă nu va fi cineva prin preajmă în timpul zilei care să aibă grijă de el. Pe de altă parte, dacă adopți un câine mai în vârstă, acesta va avea deja o rutină stabilită, un grad de dresaj și, în general, va fi mai responsabil.

Găsirea unui prieten pe viață

Dacă nu ești sigur ce fel de câine se potrivește cel mai bine în stilul de viață al familiei tale, centrul local de adopție de câini te poate ajuta în acest sens. Când îți exprimi interesul de a salva un câine sau un cățel, adăpostul îți va oferi de obicei un chestionar pe care să îl completezi pentru a înțelege mai bine circumstanțele tale actuale, apoi îți va putea recomanda un câine potrivit pentru tine. Personalul adăpostului este bine pregătit pentru a găsi o potrivire bună a oamenilor cu animalele de companie, așa că poți fi sigur că te pot ajuta să îți găsești un prieten pe viață.

Lucruri de luat în considerare atunci când adopți un câine

Decizia luării unui câine este întotdeauna palpitantă, dar există mai multe considerente de care ar trebui să ții cont.

 • În unele circumstanțe triste, câinii ajung în centre de relocare din cauza neglijenței sau a maltratării. Unii pot veni cu un bagaj emoțional, dar personalul va fi întotdeauna sincer cu privire la nevoile unui câine: fii sigur că te poți descurca dacă adopți un câine cu o poveste tristă.
 • Dacă ai deja câini, introducerea unui animal adoptat trebuie făcută cu grijă.
 • Dacă un câine a fost folosit pentru reproducere sau pentru expoziții, este posibil să fi învățat anumite comportamente pe care va trebui să-l ajuți să le ajusteze.
 • Poate dura timp și efort pentru a instala un câine adoptat în casa ta și pentru a construi o legătură, așa că trebuie să ai răbdare.

Rase de câini

La centrele de adopție există o mare varietate de rase de câini disponibile, de la West Highland Terrier la Husky, nu știi niciodată ce vei adopta! În centrele de adopție există mai multe tipuri de metis, dar, doar pentru că un pui nu are o descendență pură, nu înseamnă că va fi un partener mai puțin bun!

Cum să adopți un câine

Când te gândești la cum să adopți un câine, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să găsești un centru de adopție de câini, există sute de opțiuni care pot fi găsite online sau local. Este o idee bună să găsești unul care să fie relativ aproape de tine, deoarece unele centre îți vor solicita să mergi la mai multe vizite pentru a se asigura că te potrivești bine cu puiul ales.
Odată ce ți-ai găsit cățelul, va trebui să completezi o cerere care va include informații despre tine, familia ta și condițiile tale de viață; aceasta îi va ajuta să evalueze dacă câinele se va potrivi cu tine. Ulterior, te poți aștepta la un telefon sau un e-mail de la centrul de adopție, unde vor stabili o întâlnire pentru a-ți cunoaște în sfârșit potențialul tău pui. După ce ajungi la centrul de adopție, vei putea să-l întâlnești și să interacționezi cu el și, de obicei, vei putea interacționa cu mai mulți câini pentru a te asigura că alegerea ta este cea potrivită.

Un lucru de care trebuie să ții cont este că unele centre fac o vizită la domiciliu înainte de a oferi spre adopție un câine pentru a se asigura că este un mediu potrivit pentru el. Dacă ai deja animale de companie, adăpostul ar putea dori, de asemenea, să vadă dacă animalul adoptat se înțelege cu ele.

Prima întâlnire

Cu toții ne lăsăm uneori sentimentele să ne influențeze deciziile - s-ar putea să vezi un animăluț la centrul tău local de salvare și să te îndrăgostești instantaneu, dar când ajungi acasă s-ar putea să descoperi că personalitățile voastre nu sunt compatibile. Din acest motiv, atunci când îți întâlnești pentru prima dată potențialul tău animal, ar trebui să mergi cu o listă de întrebări pe care să le adresezi personalului. Următoarele întrebări sunt un bun punct de plecare:

 • A socializat câinele în mod corespunzător când era cățel?
 • Câți ani are?
 • Are nevoi speciale de care ar trebui să știu?
 • De cât timp este la adăpost?
 • Aveți informații despre viața lor de dinainte de a ajunge la centru?
 • Ce grad de dresaj a avut?

Aceste întrebări sunt doar un punct de plecare, dar înainte de vizită, ar trebui să pregătești o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să cunoști. De asemenea, gândește-te la toate calitățile pe care le cauți la un câine, deoarece acest lucru va asigura că ai o compatibilitate ridicată cu câinele adoptat și reduci riscul returnării acestuia. 

Costă bani să adopți un câine?

Majoritatea adăposturilor au o taxă de adopție, care variază în funcție de centru. De obicei, această taxă contribuie la continuarea eforturilor lor pentru ajutarea altor animale. În general, taxa inițială de adopție va acoperi, de asemenea, vaccinările câinelui, procedura de sterilizare sau castrare a acestuia – dacă este suficient de mare – precum și un control veterinar complet.

Cum pot salva un câine fără stăpân?

Înainte de a salva un câine fără stăpân, trebuie să te asiguri mai întâi că este fără adăpost. Întreabă oamenii din zonă dacă recunosc câinele și postează online pentru a vedea dacă s-a pierdut. De asemenea, ar trebui să mergi la un veterinar pentru a vedea dacă are un microcip. Odată ce ai stabilit că animalul este fără adăpost, du-l la un veterinar pentru un control complet și pentru microcipare înainte de a-l duce acasă.

Cât durează procesul de salvare a unui câine?

Procesul variază în funcție de caz. Dacă adopți un câine speriat sau agresiv, va trebui să vizitezi centrul de mai multe ori pentru a-i permite să se obișnuiască cu tine. Depinde, de asemenea, dacă centrul solicită și o vizită la domiciliu, deoarece acest lucru va prelungi procesul de adopție. Iată deci ghidul nostru pentru adoptarea sau cumpărarea unui cățel! Sperăm că acum ai toate informațiile necesare pentru a lua o decizie informată dacă să cumperi de la un crescător sau să adopți de la un adăpost.