Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Gripa la pisici: Simptome, Tratament & Efecte pe Termen Lung

Gripa la pisici: Simptome, Tratament & Efecte pe Termen Lung

5 minute de citit

Gripa la pisici poate fi similară gripei umane: simptomele pot include scurgeri nazale sau nas înfundat, dureri musculare, iar dragostea și atenția sunt imperios necesare în vederea recuperării sale. Aflați cum să identificați semnele și simptomele gripei și cum poate fi această răceală la pisici tratată.

Simptomele gripei la pisici

Dacă v-ați confruntat vreodată cu vreun episod de gripă, veți avea o oarecare simpatie pentru pisica dvs. Această răceală la pisici nu este deloc diferită de gripa umană. Cele mai multe pisici se pot lupta cu virusul, însă pentru anumite categorii de pisici, cum ar fi cele în vârstă, pisoii sau pisicile cu o stare de sănătate precară, gripa se poate manifesta mult mai agresiv. Gripa pisicilor este în general virală, ceea ce înseamnă că în majoritatea cazurilor, antibioticele nu vor fi eficiente.

Din fericire, există anumite tipuri de vaccin pisici disponibile. Deși nu este o soluție garantată, vaccinarea pisicii vă poate ajuta să o protejați, mai ales dacă plănuiti să lăsați pisica la o pensiune de animale sau în orice mediu în care grupuri de pisici sunt ținute împreună.

Ce este gripa felină?

Indiferent dacă strănută sau are nasul înfundat, simptomele gripei la pisici pot fi destul de ușor de identificat odată ce știti la ce să fiți atenți. Iată o listă cu câteva dintre cele mai frecvente semne de care trebuie să fiți conștienți:

 • Strănutul: acesta este principalul mod de răspândire a bolii. Doar câteva picături din strănutul unei pisici infectate pot răspândi virusul pe câțiva metri.
 • Rinoree (scurgeri nazale)
 • Lăcrimare
 • Dificultate sau zgomot în respirație
 • Salivare
 • Schimbarea comportamentului
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Temperatură ridicată
 • În cazuri grave, ulcere oculare.

Simptomele pot varia foarte mult ca severitate: în timp ce o tulpină a virusului poate duce la o simplă rinoree însoțită de câteva stranuturi, o alta poate duce la complicații care îi pot pune viața în pericol pisicii.

Deși anumite variații ale bolii pot părea doar o simplă răceală la pisici, nu vă asumați riscul. De îndată ce observați simptome asociate gripei, duceți-vă animalul de companie la medicul veterinar pentru un consult specializat. 

Este gripa la pisici contagioasă?

Gripa felină, asemenea echivalentului său uman, este foarte contagioasă. Strănutul unei pisici infectate poate proiecta virusul pe mai mulți metri și astfel, contactul direct nu este întotdeauna necesar pentru ca o altă pisică să se infecteze. Pentru a preveni contaminarea, asigurați-vă că așternutul, bolurile și litiera pisicii sunt curățate în mod regulat

Virusul gripal se poate instala în locuri neașteptate, iar acesta poate fi transmis și de oameni. De asemenea, pisicile pot deveni purtători sănătoși, fără a prezenta semne ale bolii în sine.

Singura modalitate de a ajuta la prevenirea contaminării este să igienizați în mod regulat articolele de zi cu zi ale pisicii și să țineți animalele de companie infectate departe de alte animale.

Cum se tratează gripa la pisici?

Deși antibioticele pot ajuta în cazul anumitor complicații, în prezent nu există niciun tratament împotriva gripei feline. În schimb, menținerea unui ambient reconfortant și îngrijirea acesteia la domiciliu pot fi o modalitate bună de a-i îmbunătăți starea.

Consumul regulat de lichide: încurajează-ți animalul de companie să bea lichide, deoarece apa poate ajuta la diminuarea secrețiilor nazale. Aburul este, de asemenea, recomandat în acest sens, deci puteți încerca să țineți pisica în baie în timp ce dvs. vă bucurați de o baie fierbinte!

Încercați să păstrați ochii și nasul pisicii curați: ștergeți ușor orice scurgere ce se acumulează cu tampoane de vată înmuiate în apă sărată. 

Dacă pisicii dvs. îi lipsește pofta de mâncare, încercați să o încurajați să mănânce. O poate durea gâtul, așa că oferiți-i alimente care nu sunt greu de înghițit. Este posibil să-și fi pierdut și simțul mirosului, așa că puteți încerca să o ispitiți cu alimente ce au un miros mai puternic.

În general, păstrați-vă pacientul cald, uscat și confortabil, cu toate elementele sale preferate la îndemână! Dacă aveți alte pisici neinfectate în gospodăria dvs., creați un spațiu izolat în care pisica dvs. să se recupereze. Puneți-i litieră și patul în apropiere și, neapărat, multă hrană proaspătă și apă din belșug.

Gripa la pisoi

Din păcate, și pisicile tinere se pot îmbolnăvi de gripă. Pisoii își dezvoltă încă sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că gripa poate fi deosebit de supărătoare pentru acești micuți. Aceștia pot prezenta simptome mai severe ale gripei feline, cum ar fi:

 • Respirație dificilă
 • Ulcere oculare
 • Infecții pulmonare

De aceea, este important să contactați medicul veterinar de îndată ce observați că primele semne ale gripei încep să vă afecteze pisoiul.

Veterinarul va va recomanda, de obicei, să oferiți pisicuței dvs. multă apă, un pat cald și să vă asigurați că nu sare peste mese. Tratamentul medicamentos poate fi necesar pentru cazurile severe de gripă la pisică. Este important să urmați cu exactitate instrucțiunile veterinarului pentru a vă asigura că virusul este eliminat, astfel încât pisoiul să se poată întoarce, cât mai curând posibil, la aventurile sale pline de distracție.

Cel mai bun mod de a preveni ca gripa felină să vă afecteze pisoiul este vaccinarea acestuia. În general, pisoii pot primi primul vaccin imediat ce împlinesc 8 săptămâni, așa că consultați-vă medicul veterinar pentru cele mai bune sfaturi.

Care sunt efectele pe termen lung ale gripei la pisici?

Majoritatea felinelor care contractă gripa se vor recupera fără niciun impact pe termen lung asupra sănătății lor. Cea mai frecventa problemă în urma unei astfel de răceli la pisici este că aceasta ar putea deveni purtătoare a virusului. De obicei, nu există nicio modalitate prin care să preveniți sau să o protejați împotriva acesteia, însă totodată, pisica va fi, de principiu, contagioasă pentru alte animale.

Pisica ta poate avea recurențe minore ale bolii în perioadele stresante. Uneori acestea pot rămâne cu o rinită cronică (secreții permanente ale nasului).

În cele mai grave cazuri, unele pisici vor suferi de gingivită prelungită (inflamație la nivelul gurii) care necesită tratament medicamentos și, ocazional, extracții dentare.

Un alt aspect îngrijorător este dat de afectarea ochilor din cauza ulcerelor apărute în urma gripei. Acest lucru poate duce la afectarea vederii pe termen lung și poate chiar necesita îndepărtarea unui ochi. Fiți atenți la inflamații în jurul ochilor, ochi căzuți sau parțial închiși și, dacă observați aceste semne, duceți animalul dvs. de companie direct la un veterinar.

În cele mai multe cazuri, pisicile se vor recupera în câteva săptămâni. Pentru a vă asigura că pisica dvs. revine la starea să sănătoasă și fericită, cereți sfatul medicului veterinar în timp util.
Odată cu izbucnirea virusului SARS-CoV-2 (COVID-19) coronavirus, mulți proprietari se întreabă cum să aibă cel mai bine grijă de pisica lor în această perioadă incertă. Sperăm că acest articol răspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre tratarea gripei la pisici.