Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated
Pisicuta maro care iese din cusca de pisica alba

Ce trebuie să știi despre vaccinurile pentru puii de pisică

5 minute de citit

Citește aici despre când să îți vaccinezi pisica sau puiul de pisică pentru a îi proteja de o serie de afecțiuni și la ce să te aștepți.

Vaccinările pisicilor sunt vitale pentru a le proteja de bolile obișnuite și pentru a le menține sănătoase. În plus, vaccinările puiului de pisică sunt o condiție de găzduire pentru majoritatea feliselor de renume și sunt absolut necesare dacă dorești să călătorești în străinătate cu pisica sau cu puiul tău de pisică.

Vaccinurile pentru pisici pot fi împărțite în două tipuri diferite: de bază și secundare. Vaccinurile de bază sunt recomandate pentru toți puii de pisică, iar vaccinurile secundare sunt administrate în funcție de riscul pentru fiecare pisică în parte. Discută cu medicul veterinar care sunt cele mai potrivite vaccinuri pentru pisica ta.

Cum funcționează vaccinurile pentru puii de pisică?

Scopul vaccinului pentru puiul de pisică este de a-ți imuniza pisica împotriva anumitor boli și afecțiuni.

Vaccinurile vor ajuta sistemul imunitar al pisicii tale să recunoască anumite virusuri și să treacă rapid la acțiune pentru a lupta împotriva infecției, înainte ca boala să se instaleze.

Care sunt vaccinurile de bază pentru pisici?

Vaccinurile de bază sunt cele recomandate pentru toate pisicile. Sunt concepute pentru a-ți menține animalul de companie în siguranță și ferit de anumite afecțiuni foarte grave, așa că este foarte important să îți vaccinezi pisica împotriva acestor afecțiuni cât mai curând posibil.

Prin vaccinarea împotriva acestor afecțiuni grave de bază, poți contribui, de asemenea, la protejarea altor pisici care trăiesc în mediul tău, ajutând la dezvoltarea „imunității de turmă”. Cu cât sunt mai multe pisici vaccinate într-un anumit loc, cu atât mai greu se vor instala virusurile într-o populație. Dacă sunt prea multe pisici nevaccinate, atunci acele virusuri devin un risc mai mare pentru toate pisicile care trăiesc acolo.

Vaccinurile pentru puii de pisică includ:

Virusul panleucopeniei feline (enterita infecțioasă felină sau parvovirusul felin)

Acesta este un virus foarte contagios și poate fi adesea fatal, în special pentru puii de pisică micuți. Cele mai frecvente simptome sunt vărsăturile, diareea, febra, deshidratarea (chiar dacă continuă să bea), pierderea poftei de mâncare și, mai rar, semnele nervoase asociate cu afectarea creierului.

Calicivirusul felin

Acest virus provoacă gripă felină (strănut, scurgeri nazale, ulcere bucale și salivație excesivă/picurare). Pisicile afectate pot fi reticente în a mânca și fac temperatură.

Herpesvirusul felin

Acesta cauzează, de asemenea, gripă felină, febră, strănut și scurgeri nazale, precum și ulcere la nivelul ochiului. Infecția cronică poate duce la boli nazale.

Care sunt vaccinurile secundare pentru pisici?

Pisica ta necesită vaccinuri secundare dacă, din anumite motive, este expusă riscului de infecție și are nevoie de protecție suplimentară.

Aici se pot include pisici care au acces la exterior sau sunt în contact cu pisici care ies în aer liber sau dacă intenționezi să călătorești în străinătate cu pisica ta.

Vaccinurile secundare pentru puii de pisică includ:

Virusul leucemiei feline

FeLV se transmite prin contact apropiat și poate provoca cancer, anemie, vărsături și diaree. Este foarte recomandat ca acest vaccin, alături de vaccinurile de bază, să fie făcut oricărei pisici care are acces în exterior sau este în contact cu pisici care ies afară.

Rabie

Vaccinarea antirabică este necesară pentru animalele de companie care călătoresc în străinătate în cadrul Schemei de călătorie cu animale de companie.

Când ar trebui să-mi vaccinez puiul de pisică?

Cele mai multe vaccinuri se administrează cel mai bine când puiul tău de pisică este mic, iar medicul veterinar te va ajuta să întocmești un program de vaccinare. Puiul tău de pisică ar trebui să fie vaccinat împotriva afecțiunilor grave de bază de îndată ce este suficient de mare. Aceste vaccinuri pentru puii de pisică, alături de rapeluri, îl vor proteja pe măsură ce crește și pe tot parcursul vârstei lui adulte.

Va avea nevoie de două injecții, la distanță de 3-4 săptămâni, de la vârsta de aproximativ opt săptămâni. Verifică detaliile exacte cu medicul veterinar, deoarece momentul poate varia în funcție de vaccinul utilizat și de profilul de risc al animalului tău de companie. După ce puiul tău de pisică a parcurs schema completă de vaccinare, este foarte recomandat să programezi injecții de rapel la intervale regulate pentru a-i asigura o imunitate susținută.

Ce se întâmplă la programarea pentru vaccinare a pisicii mele?

Veterinarul îți va examina pisica pentru a verifica că nu se luptă deja cu o infecție. Odată ce veterinarul este convins că pisica ta este aptă pentru vaccin, procedura poate începe. Unele vaccinuri sunt combinate într-o singură injecție, în timp ce altele necesită injecții suplimentare. Locul ales pentru vaccin este, de obicei, ceafa, dar pot fi folosite și alte locuri.

Vaccinurile pisicilor garantează protecție?

Deși vaccinurile nu pot preveni complet infecția dacă pisica ta a fost expusă în mod copleșitor la un anumit virus sau la o anumită afecțiune, orice infecție pe care o va contracta va fi probabil mai ușoară, iar pisica ta va avea mai puține șanse de a răspândi infecția la alte pisici.

Vaccinurile pentru pisici oferă protecție imediată?

În funcție de vaccin, poate exista o oarecare întârziere în instalarea eficacității.

Așadar, dacă pisica ta trebuie să stea într-o felisă ori te gândești să-ți duci pisica în străinătate, asigură-te că îți faci temele și că afli cu mult timp înainte ce vaccinuri sunt necesare.

Pisicile de interior au nevoie de vaccinuri?

Deși pisicile de interior s-ar putea să nu-și petreacă zilele explorând în aer liber, este totuși posibil să aibă contact cu lumea exterioară. Pisicii nu-i trebuie decât o ușă lăsată deschisă pentru un pic mai mult timp pentru ca ea să poată ieși în lumea largă. În plus, alte pisici sau animale de companie care vin în vizită pot aduce cu ușurință boli. Acesta este motivul pentru care vaccinurile pentru puii de pisică sunt necesare și pentru pisicile de interior.

Efecte secundare ale vaccinurilor pentru pisici

Vaccinurile pentru pisici sunt sigure pentru majoritatea pisicilor. Deși este posibil să apară efecte secundare, acestea sunt foarte rare. Vaccinurile sunt din ce în ce mai fiabile și sigure, dar este întotdeauna cel mai bine să fii cu ochii pe pisica ta după vizita la veterinar.

Unele dintre efectele secundare ale vaccinurilor pentru pisici, care au fost raportate, sunt:

  • Umflătură locală.

  • Letargie.

  • Febră ușoară.

  • Poftă de mâncare scăzută.

  • Strănut sau tuse.

Când apar, aceste simptome ar trebui să dureze doar câteva zile. Dacă observi că pisica ta se simte rău după vaccinare, contactează medicul veterinar pentru sfaturi.

Vaccinurile sunt concepute pentru a-ți ajuta pisica să rămână fericită și sănătoasă – așa că cel mai bine este să i le efectuezi cât mai curând posibil. Ca întotdeauna, dacă ai orice îngrijorare legată de sănătatea pisicii tale, inclusiv legată de vaccinurile de care ar putea avea nevoie, fă o programare pentru a discuta cu medicul veterinar.

Articole asemănătoare: