Pentru ei, toată pasiunea noastră
Anatomia unei pisici
pisica ghimbir ascunsă într-o cutie de carton

Stimulare mentală pentru pisica ta de interior

6 minute de citit

Doar pentru că pisicile sunt acum rezidente în interior, nu înseamnă că lasă în trecut zilele de vânătoare pentru a se transforma în pisici de canapea. Pisicile sănătoase sunt active din punct de vedere fizic și mental până la vârsta de aur, motiv pentru care este esențial să le oferim pisicilor de interior tipul corect de stimulare.

Statura mică și torsul blând al felinelor noastre nu sunt evidente, dar în spatele acestei drăgălășenii se află o inimă sălbatică care nu ar vrea nimic mai mult decât să vâneze, să zgârie, să se ascundă sau să se cațere.

Este posibil să preferi ca aceste activități să aibă loc în afara și departe de canapea, rafturi și covoare. Dar ce are de făcut o pisică de interior cu toată energia ei? Aici intervine stimularea mentală a pisicilor pentru a-ți salva ziua (și mobilierul).

Există o mulțime de modalități de a menține o pisică de interior distrată și instinctele lor de vânătoare bine exercitate. De la jucării stimulatoare pentru pisici pe care le poți cumpăra, la jucării “do it yourself” pe care le poți face dintr-o pungă de hârtie, am adunat câteva dintre cele mai eficiente moduri de a oferi pisicii tale stimulare mentală fără a părăsi camera de zi.

De ce este importantă stimularea mentală a pisicilor?

Ca proprietar de pisică probabil că știi până acum că pisicile sunt creaturi inteligente. Mintea lor activă se bucură de provocări, atât de mult încât, dacă mediul lor nu le oferă ceva asupra căruia să se concentreze, o pisică își va găsi în curând propriile probleme de rezolvat. Aceasta poate include o bătaie cu mobila sau chiar să te trezească noaptea pentru o sesiune de joacă improvizată. În loc să lași toată acea energie acumulată să-ți transforme pisicuța într-un leu în miniatură, o poți direcționa către activități distractive cu ajutorul jucăriilor și jocurilor stimulatoare.

O pisică stimulată din punct de vedere mental nu numai că va ajuta ca decorul casei tale să nu aibă zgârieturi - dar sănătatea și fericirea pisicii tale depind de un mediu care să îi permită să își folosească frecvent creierul și mușchii.

Se estimează că peste o treime dintre pisici sunt acum supraponderale, din cauza lipsei de exercițiu sau poate din cauza acelor gustări suplimentare pe care mulți proprietari le strecoară pisicilor lor între mese. Pisicile de interior pot crește cu ușurință în greutate, iar mediul de acasă nu are toate activitățile interesante pe care le oferă natura, astfel încât pisica ta va da în curând semne de plictiseală și frustrare, precum și o siluetă mai grea.

Așa că păstrează la îndemână o gamă bună de jucării stimulatoare pentru pisici și folosește-le cât de des poți. Dacă nu mai ai idei, iată câteva jucării și jocuri garantate pentru a-i înfrumuseța ziua pisoiului tău.

Cum să-ți menții pisica de interior stimulată mental

Organizează o vânătoare de comori

Adu o porție de natură în viața pisicii tale, recreând un joc de vânătoare chiar în sufrageria ta. Separă-le mâncarea în mai multe porții mai mici și pune-le la întâmplare în casă pentru ca pisica să o vâneze. Un pic de încurajare blândă ar putea fi necesară la început până când felina ta Sherlock Holmes înțelege ce se cere de la ea. Dar odată ce pisica ta înțelege regulile jocului, poate începe să-și ascută instinctele de vânătoare în timp ce își urmărește mâncarea.

Introdu o jucărie cu baghetă pentru pisici

O altă modalitate de a recrea vânătoarea care are loc în natură și de a oferi pisicii tale stimularea mentală de care are nevoie este să investești în niște jucării cu baghetă. Sunt disponibile în atât de multe culori și pot avea de toate, de la șnururi la pene și jucării capabile să stimuleze instinctul de vânător al pisicii tale. Mișcă rapid bagheta în fața pisicii tale și în curând va intra în acțiune. Ține-o în mișcare, astfel încât pisica ta să o poată urmări, dar asigură-te că îi permiți să câștige la final prinzând „prada” neînsuflețită.

Nu uita să pui jucăria cu bagheta de pisică deoparte odată ce jocul se termină.
O bucată de sfoară poate deveni cu ușurință un pericol pentru o pisică nesupravegheată, așa că ține-o departe de vederea ei când nu este folosită.

Explorează spațiul vertical cu un copac pentru pisici.

În casă, se poate face uz de isprăvile pisicii de interior care sfidează gravitația.

Pisicile se mișcă la fel de încrezătoare pe verticală ca și pe orizontală, așa că menține-ți pisica fericită cu o modalitate de a se ridica fără a se cățăra pe perdele.

Cel mai simplu mod de a-ți face pisica să zgârie și să se întindă este cu un copac pentru pisici. De la stâlpi simpli la copaci complecși cu o casuța pentru pisici și peșteri de relaxare în care se pot ascunde, această piesă de mobilier pentru pisici este menită să le satisfacă toate poftele de cățărare și să îi ofere pisicii tale stimularea mentală oferită de cățărarea într-un copac adevărat.

Lasă-ți pisica să descopere de un dispozitiv de hrănire tip puzzle.

Este o jucărie sau mâncare? Ambele. Dispozitivul de hrănire tip puzzle stimulează atât creierul, cât și mușchii, în timp ce pisica ta se străduiește să rezolve provocarea și să ajungă la mâncare. La urma urmei, să te arunci asupra unei jucării pentru a-ți lua următoarea masă nu este atât de departe de a urmări și a lovi prada vie în același scop. Cine are nevoie să iasă afară ca să vâneze atunci când este la fel de distractiv să te joci în jurul dispozitivului de hrănire tip puzzle și să fii recompensat pentru asta?

Jucării automate pentru pisica singură acasă

Menține-ți pisica stimulată mental chiar și atunci când nu ești în cameră.

Jucăriile automate pentru pisici se pornesc aleatoriu sau au un senzor de mișcare care se declanșează de fiecare dată când detectează mișcare.

Sunt perfecte pentru a distra pisica în acele zile când este singură acasă.

Jucării pentru pisici pe care le poți face singur.

Oferirea de stimulare mentală pisicii tale nu trebuie să implice o călătorie specială la magazinul de animale de companie. O cutie de carton veche va oferi ore întregi de distracție și va fi un ascunziș grozav pentru o pisică care dorește să facă ceva năzbâtii. Chiar și o minge de hârtie poate oferi divertisment pentru o după-amiază întreagă. Și ce pisică poate rezista să se joace cu o rolă de hârtie igienică în interior, mai ales când o transformi într-o jucărie puzzle? Dacă ești pasionat de meșteșuguri și activități de hobby, un pompon făcut în casă îți va aduce o mulțime de puncte din partea pisicii tale - va fi înnebunită să-l urmărească și să-l lovească prin cameră.