Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated
O explorare a simțurilor uimitoare ale pisicilor

O explorare a simțurilor uimitoare ale pisicilor

5 minute de citit

Află lucruri fascinante despre cele cinci simțuri ale puiului tău de pisică și dacă există un al șaselea simț, așa cum susțin unii proprietari de pisici.

De la cântatul la pian la executarea de salturi complete pe spate și cățăratul în copaci care sfidează gravitația, pisicile ne surprind în mod constant cu abilitățile lor impresionante. Dar în spatele acestor abilități uimitoare se află simțurile fin reglate ale pisicii, perfecționate de-a lungul a mii de ani de stat la pândă.

Pisicile noastre au mustăți care funcționează ca niște antene, urechi care acționează ca niște antene parabolice și un mecanism dublu de adulmecare care îi întrece chiar și pe câinii cu cel mai sensibil nas.
Lumea senzorială a pisicilor este intrigantă și, în multe privințe, unică.

Citește mai departe pentru a afla cum lucrează împreună simțurile pisicilor pentru a pune lumea în evidență și pentru a descoperi câteva fapte fascinante în acest proces.

Simțul mirosului la pisică

Puterea unei pisici de a detecta mirosurile nu este deloc de neglijat. Cu de aproape 40 de ori mai multe celule sensibile la mirosuri decât are nasul nostru uman, simțul olfactiv al pisicilor este un mecanism minunat de complex, pe care unii cercetători îl clasifică chiar deasupra celui al câinilor noștri de încredere. Nu este o surpriză atunci că o pisică se va baza mai mult pe ceea ce poate mirosi nasul său decât pe ceea ce văd ochii pentru a-și da seama de mediul în care se află. De la legăturile dintre mamă și urmaș până la vânătoare, împerechere și explorarea împrejurimilor, simțul olfactiv al pisicii este cel mai de încredere instrument al lor pentru culegerea de informații vitale.

În afara interacțiunilor sociale, acest puternic simț al mirosului este unul dintre cele mai bune instrumente de vânătoare pe care și le-ar putea dori o pisică, identificând prada cu mult înainte de a suspecta vreun pericol. Același lucru este valabil și pentru mâncarea pentru pisici bine ascunsă în spatele dulapului din bucătărie. 

Să nu crezi că simțul olfactiv al pisicii tale nu a identificat deja prețioasa rezervă doar pentru că nu o poate vedea!

Un fapt fascinant despre simțul mirosului la pisici

Pisicile au un mecanism dublu de miros care este o superputere grozavă și destul de rară în regnul animal. Ca și alte animale, pisicile au receptori olfactivi (miros) reglați pentru a capta aromele din aer. Dar pisicile au și un al doilea „nas” situat în cerul gurii, numit organul vomeronazal. Acesta are o utilizare ușor diferită, deoarece captează semnale de feromoni pe care receptorii obișnuiți de parfum nu le pot detecta. Acești feromoni sunt importanți pentru informarea socială, de împerechere și teritorială.

Simțul vederii pisicii

Vederea unei pisici s-ar putea să nu le califice pentru a picta opere de artă, dar când vine vorba de o slujbă de vânătoare în miezul nopții, ochii pisicii sunt perfecți. Câmpul lor larg de vizibilitate și abilitățile de detectare a mișcărilor le fac să fie vânători atât de pricepuți.Când vine vorba de capacitatea pisicilor de a vedea în întuneric un studiu a constatat că o mare parte din ceea ce le permite să funcționeze atât de bine noaptea este că pisicile pot vedea lumina ultravioletă pe care noi, oamenii, nici măcar nu o putem detecta. Cu toate acestea, vederea lor pe timp de zi este mai puțin intensă, deoarece sunt mai ales vânători de seară și de noapte. În plus, pisicile au un tip de miopie, astfel încât se pot concentra bine asupra obiectelor mai apropiate de ele, dar se luptă cu obiectele aflate la distanță.

În ciuda ochilor lor inteligenți, un șoarece care se grăbește ar putea avea în continuare șanse să treacă neobservat. Se pare că pisicile au un punct mort situat chiar sub bărbie. Deci, dacă pisoiul tău nu poate vedea lucrurile chiar sub nasul lui, acum știi de ce!

Pisicile pot vedea unele culori, dar nu o gamă completă. Culorile verde și albastru tind să umple cea mai mare parte a spectrului lor vizual, cu roșu și roz abia prezente pe radar. Aceasta înseamnă că jucăriile pentru pisici în tonuri de albastru și verde vor fi mai vizibile pentru ele.

Simțul auzului la pisici 

Este de așteptat ca natura prădătoare a pisicii să fie susținută de o bună inginerie felină, iar auzul pisicii nu face excepție. Un mic foșnet în frunzele de pe pământ ar putea trece neobservat de oameni, dar puiul tău își va ridica rapid urechile și va investiga mai departe. Urechile în formă de con ale unei pisici funcționează ca o antenă satelit felină, ajutându-le să audă o gamă largă de frecvențe. De fapt, ele pot auzi mai multe frecvențe decât majoritatea mamiferelor, inclusiv noi, oamenii.

Forma urechii exterioare a unei pisici îndeplinește două sarcini într-una: ajută la amplificarea sunetului pe măsură ce este transmis către urechea medie și internă și detectează exact de unde vine zgomotul.
Auzul este deosebit de util atunci când ieși la vânătoare sau pentru a evita să fii vânat, așa că nu e de mirare că acest simț al pisicii a evoluat pentru a fi un mecanism de detectare impresionant.

Un mit al auzului pisicii a fost dezmințit 

Dacă puiul tău este alb și are ochii albaștri, probabil că vei fi mai interesat de simțul auzului pisicii tale decât alți proprietari de pisici. Pe baza unor relatări anecdotice, aceste pisici au fost puse într-o clasă aparte de iubitorii de pisici, temându-se că aspectul lor este legat într-un fel de incapacitatea de a auzi. Deși există unele dovezi că unele pisici albe sunt mai predispuse la surditate genetică, nu este adevărat pentru toate pisicile cu acest aspect.

Simțul gustului la pisici 

În timp ce majoritatea simțurilor pisicilor sunt foarte sensibile, gustul este cel mai ciudat.
Au doar câteva sute de papilele gustative, în comparație cu peste 9.000 de papile gustative la oameni! Aceasta înseamnă, de exemplu, că pisicile nu sunt capabile să guste nimic dulce. Cu toate acestea, mulți cred că simțul lor intens al mirosului compensează gustul lor slab. 

Totuși, un lucru pe care trebuie să-l ții departe de pisica ta sunt lucrurile amare precum lămâile sau cafeaua. Papilele lor gustative nu sunt încântate de acest gust, deoarece semnalele amare sunt interpretate ca însemnând alimente periculoase sau otrăvitoare. 

Este același motiv pentru care lichidele amare și spray-urile sunt uneori folosite pentru a descuraja pisicile să muște și să mestece mobila sau rănile.

Un simț al gustului unic 

Experții cred că pisicile nu au gena dulce care le permite să guste mâncarea dulce și că ar putea fi singurul mamifer în această situație. Deși unii stăpâni pot jura că pisica lor are o slăbiciune pentru dulciuri, este foarte posibil ca conținutul de grăsimi să fie cel care face ca aceste alimente dulci să fie atractive pentru ea, nu dulcele în sine.

Simțul tactil la pisici

Simțul tactil sofisticat al pisicii este întotdeauna acolo pentru a-i susține și îmbunătăți vederea.
Mustățile sunt radarul de încredere al pisicilor și funcționează ca receptori de atingere care le ajută să măsoare distanțele cu precizie. Dacă vezi pisica navigând cu succes în spații imposibil de înguste sau sărind cu grație pe muchii subțiri, mustățile sunt cele care fac munca. Receptorii de atingere sunt, de asemenea, prezenți pe nas și pe labe.
Blana unei pisici în sine contribuie la un simț tactil intensificat, deoarece colectează întotdeauna informații senzoriale. Acesta este motivul pentru care pisica ta răspunde prin tors atunci când o mângâi sau alinți.

Un fapt surprinzător despre simțul tactil al unei pisici 

Probabil că te gândești la mustățile pisicii tale ca la o trăsătură facială. Se pare că mustățile sunt prezente și pe picioarele din față ale pisicii. Ele provin din vremuri în care pisicile urmăreau și vânau mult, iar mustățile de la picioarele din față sunt esențiale pentru a detecta poziția prăzii pe care urmează să o prindă.

Al șaselea simț la pisici 

Pisicile sunt creaturi misterioase, iar cei mai mulți proprietari se trezesc întrebându-se ce văd când se uită atât de intens la canapea sau ce încearcă să prindă cu labele în aer. Nu putem explica pe deplin comportamentul puiului, motiv pentru care mulți proprietari au ajuns să creadă că există o abilitate specială, al șaselea simț al unei pisici, care poate explica totul.
În ciuda faptului că unii iubitori de pisici susțin că și-au văzut pisica prezicând un pericol iminent sau comunicând cu persoane nevăzute, nu există dovezi solide că pisicile sunt capabile să detecteze lucruri dincolo de cele cinci simțuri obișnuite.

Dar există o slujbă importantă în care se poate avea încredere în dragile noastre feline, care le aduce destul de aproape de magie.
Studiile au relevat că asocierea unui pui de pisică cu un copil autist sau chiar cu un pacient cu demență poate fi extrem de benefică.
Conexiunea specială pisică-pacient este capabilă să transforme vieți, așa că chiar dacă al șaselea simț al unei pisici nu există, felinele noastre sunt totuși creaturi uimitoare.

Deci iată-le: abilitățile senzoriale extraordinare ale pisicii.