Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code logo
Adopția unui pui de pisică?
Totul despre pisicile de exterior

Totul despre pisicile de exterior

5 minute de citit

Încercarea de a decide dacă noua pisică sau pui de pisică va trăi sau nu în exterior este o alegere dificilă.

Dacă locuiești într-o zonă rurală liniștită, ar putea fi o idee grozavă să-ți lași pisicuța să se plimbe liber, dar, desigur, există situații în care pisica ta ar fi mai în siguranță în interior, cum ar fi dacă locuiești într-un oraș aglomerat. Dacă te gândești dacă să îți lași noua pisică să exploreze lumea largă, continuă să citești pentru a descoperi potențialele beneficii și riscuri pentru pisicile de exterior.

Cum aleg pisicile dacă vor să stea afară sau în interior? 

Toate pisicile au propriile lor preferințe și personalități individuale, așa că uneori pot face ele alegerea pentru tine privind statul în interior/exterior. În general, este destul de ușor să știi, deoarece pisicile mai timide sau mai bătrâne vor prefera probabil confortul din interior, așa că vor fi mai puțin dornice să iasă pe ușă de fiecare dată când o găsesc deschisă.

În schimb, dacă pisica ta explodează de entuziasm și se agață de orice ușă sau fereastră ușor deschisă, probabil își dorește să fie o pisică de exterior. În calitate de proprietar, este important ca, odată ce ai făcut alegerea, să rămâi consecvent pe tot restul vieții lor, deoarece le-ar putea fi dificil să se adapteze pe măsură ce îmbătrânesc.

5 beneficii ale pisicilor de exterior 

Există atât de multe beneficii în a-ți lăsa pisica să exploreze lumea largă, câteva dintre cele mai importante sunt următoarele:

O pisică în aer liber este mult mai puțin probabil să devină supraponderală, ceea ce se datorează faptului că în aer liber are atât de multe de făcut! Când sunt afară, pisicile sunt mai predispuse să-și petreacă timpul cățărându-se, alergând și explorând, ceea ce este excelent pentru sănătatea lor fizică.

De asemenea, s-a dovedit că statul în aer liber este mai bun pentru sănătatea mentală a felinei tale. Acest lucru se datorează în mare parte varietății mari de mirosuri, priveliști și sunete care le stimulează simțurile. În plus, ajută la eliberarea de orice potențial stres din casa ta.

Unul dintre beneficiile cheie ale lăsării unei pisici afară este că oferă o ieșire pentru comportamentele lor naturale. Vor putea să zgârie copacii (ceea ce ar putea să îți salveze canapeaua), să patruleze pe teritoriul lor și să își folosească instinctele de vânătoare, ceea ce este deosebit de bine dacă vrei să controlezi populația de rozătoare din zonele rurale. Nu uita că poți folosi un clopoțel pentru a preveni păsările să cadă pradă pisicilor.

Acesta poate fi adesea un factor decisiv pentru proprietarii care nu doresc să-și petreacă tot timpul curățând o litieră. Multe pisici de exterior își vor face pur și simplu nevoile afară. Cu toate acestea, există unele pisici care vor prefera confortul unei litiere așa că oricum vor veni înăuntru pentru a merge la toaletă, iar altele pot protesta împotriva ieșitului afară când plouă. Este o idee bună să păstrezi o litieră în casă pentru orice eventualitate.

Dacă petreci mult timp departe de casă din cauza angajamentelor de serviciu, atunci o viață în aer liber poate fi cea mai bună pentru pisica ta. De obicei, pisicile de interior necesită mult mai mult divertisment și atenție din partea stăpânilor lor în comparație cu pisicile de exterior, care au parte de multă stimulare afară.

Riscuri potențiale pentru o pisică de exterior

Ca întotdeauna, atunci când există beneficii, există și riscuri.

Câteva dintre riscurile pentru pisicile de exterior pe care ar trebui să le știi sunt:

  • Răniri cauzate de mașini – acest risc special este crescut pentru puii sub vârsta de un an, dar odată ce depășesc această vârstă, este mai probabil ca aceștia să fie conștienți de pericole.

  • Dormit deasupra anvelopelor sau sub capota mașinii – acest lucru este destul de comun la pisici în lunile mai reci, mai ales dacă mașina a fost pornită recent și este încă caldă.

  • Se pot pierde – dacă pisica ta nu este foarte conștientă de zona în care se află, poate ajunge să meargă prea departe și să se piardă.

  • Mai multe șanse de a găsi substanțe toxice pentru pisici - oamenii folosesc adesea substanțe chimice în grădinile lor, cum ar fi pastile pentru melci, antigel, otrăvuri pentru rozătoare sau au plante toxice.

  • Risc crescut să se bată - aceasta este o problemă mai mare în zonele aglomerate, deoarece teritoriul fiecărei pisici se suprapune cu cel al altei pisici.

  • Risc crescut de a intra în contact cu boli, căpușe, purici sau viermi - în mare parte din cauza expunerii crescute la alte pisici și la mediul exterior.

Păstrarea pisicii în siguranță în aer liber

În calitate de proprietar de animale de companie, este firesc să vrei să te asiguri că acestea sunt cât mai în siguranță posibil atunci când se află în aer liber și se bucură de toate priveliștile și mirosurile.

Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că își trăiesc cea mai bună viață posibilă și rămân în siguranță.

Fii la zi cu vaccinurile, tratamentul pentru purici și deparazitarea

Din cauza faptului că este mai probabil să intre în contact cu alte pisici, menținerea vaccinării pisicilor la zi este mai importantă ca niciodată. Vaccinurile suplimentare vor fi, de obicei, necesare pentru pisicile de exterior, comparativ cu pisicile de interior. De asemenea, ar trebui să te asigurați că administrezi în mod regulat un tratament pentru purici și viermi pentru a te asigura că sunt fericite și sănătoase. Veterinarul ar trebui să te poată ghida asupra a ceea ce este cel mai potrivit pentru pisica ta și stilul său de viață.

Instalează o ușiță pentru pisici

Dacă nu este nimeni acasă în timpul zilei care să-ți lase pisica înapoi dacă se simte amenințată de ceva din afară, instalarea unei ușițe pentru pisici este esențială.

Dacă te îngrijorează faptul că alte pisici din cartierul tău o vor folosi, poți achiziționa unele care sunt programate să răspundă și să se deschidă doar pentru microcipul sau zgarda pisicii tale.

Microcipează-ți pisica

Pentru pisicile de exterior este vital să le microcipezi. În cazul în care pisicuța ta se îndepărtează vreodată prea mult de casa ta sau rămâne blocată în garajul sau în magazia cuiva, microcipul îți va crește considerabil șansele de a o regăsi. Apoi, oricine îți găsește pisica trebuie doar să o ducă la veterinar, unde poate scana cipul pentru a obține datele tale de contact.

Guler de siguranță și etichetă

Pe lângă microcipul pisicii tale, ar trebui să le iei și un guler de siguranță și o etichetă pentru pisici de exterior. Întotdeauna asigură-te că îi iei o zgardă care să nu se rupă, astfel încât, dacă se blochează vreodată în ceva - ceea ce se poate întâmpla atunci când se cațără și explorează - să se desfacă și să îi dea pisicii tale drumul.

Gulerele reflectorizante sunt de asemenea bune, deoarece acestea le vor crește vizibilitatea dacă sunt vreodată afară noaptea. Dacă ai o etichetă cu datele tale de contact, te poate ajuta să îți regăsești pisicuța mult mai devreme.

Trackerele GPS sunt, de asemenea, o opțiune utilă actualmente dacă dorești să urmărești mișcările pisicii tale. Dar nu uita să pui în balanță securitatea suplimentară și o potențială pierdere costisitoare în cazul în care dispare, pentru a putea lua cea mai bună decizie. 

Creșteți plante non toxice

Crește plante cum ar fi iarba mâței, mentă, levănțică și iarba pisicii și asigură-te întotdeauna că produsele pe care le folosești pentru plantele tale sunt non-toxice și organice.

Sterilizarea/Castrarea pisicii

Este în general o idee bună să îți sterilizezi pisica dacă va fi în aer liber. Dacă nu sunt sterilizate, ii va crește riscul de sarcini nedorite și este mai probabil să călătorească mai departe de casă în căutarea unui partener potențial. În plus, masculii necastrați sunt cunoscuți că sunt mult mai teritoriali și au probleme cu marcarea și stropirea, precum și că se implică în lupte cu alte pisici.