Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
De ce bea pisica multă apă?
Constipatia la pisici -pisica constipata care sta in litiera albastra in litiera

Cum îți poți ajuta pisica dacă suferă de constipație

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Deși constipația este o problemă destul de comună, cauzele și simptomele pot fi diferite de la o pisică la alta. Află tot ce trebuie să știi despre această afecțiune pentru a o trata rapid și pentru a preveni apariția sa bruscă. 

Dacă bănuiești că pisica ta este constipată, cu siguranță te întrebi care este motivul și ce poți face pentru a o ajuta. În acest articol, îți vom prezenta toate informațiile relevante, de la primele simptome, până la tratamentul veterinar împotriva constipației la pisici și modalitățile prin care poți preveni disconfortul.

Simptomele de constipație la pisică

Dacă nu a produs scaune de mai mult de 24 de ore, este posibil ca pisica ta să sufere de constipație. Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibil să nu fi mereu la curent cu programul pisicii tale, mai ales dacă în mod normal preferă să își facă nevoile afară. Prin urmare, frecvența redusă poate fi greu de observat. Acestea sunt câteva simptome care trebuie urmărite:

 • Abdomen tensionat
 • Scaun uscat, tare, mic
 • Stare de încordare, uneori confundată cu dificultăți la urinare 
 • Lipsa poftei de mâncare (ocazional)
 • Postură cocoșată

Cauzele constipației pisicii

Depistarea factorilor care au condus la constipație este foarte importantă. Deși deshidratarea este cea mai frecventă cauză, există mulți alți factori care pot contribui la apariția simptomelor specifice:

 • Deshidratarea - poate fi rezultatul unei boli la rinichi, în special la pisicile senioare
 • Prea puține sau prea multe fibre în alimentație
 • Lipsa de mișcare
 • Ingestia de păr
 • Evitarea litierei atunci când nisipul trebuie schimbat sau tăvița trebuie spălată
 • Hernie
 • Tumori în apropierea regiunii pelviene
 • Efecte secundare ale unor medicamente
 • Tulburare nervoasă
 • Ingestia unui corp străin, ce poate provoca o obstrucție în tractul gastrointestinal (deși cel mai probabil vei observa alte semne clinice îngrijorătoare, cum ar fi lipsa poftei de mâncare sau abdomen inflamat).

Dacă nu ești sigur/ă care este cauza sau dacă pisica ta se constipă foarte des, adresează-te medicului veterinar. În funcție de rezultatele obținute, medicul veterinar va prescrie un tratament care poate varia, de la modificări în alimentație, până la prescrierea de medicamente.

Tratamentul constipației la pisici 

Forma ușoară de constipație, și nu constipația cronică poate fi tratată timpuriu, însă nu ezita să contactezi medicul veterinar în caz că nu își reia rutina normală. Mai jos, vei găsi câteva remedii pe care le poți încerca chiar acasă, până reușești să te prezinți la medic cu pisica ta:

Simptomele de constipație pot fi ameliorate dacă te asiguri că pisica ta se hidratează pe parcursul zilei. Așează mai multe boluri în zonele circulate, pentru a-i reaminti să bea apă. Nu uita că pisicilor nu le place să își stropească mustățile, prin urmare, alege boluri mai late. De asemenea, se recomandă bolurile din ceramică sau metal. Asigură-te că sunt departe de mâncarea pisicilor sau de litieră.

Unele pisici preferă să bea apă proaspătă, așa că încearcă să le ademenești lăsând apa la robinet să picure. Unele pisici preferă, de asemenea, fântânile de apă, dar acestea, în schimb, trebuie curățate foarte des. Pentru că poate fi foarte dificil să îți determini pisica să bea mai multă apă, hrana umedă pentru pisici este una dintre cele mai ușoare moduri pentru a-i crește aportul de hidratare.

Stimulează-ți pisica să facă mai multă mișcare. Jucați-vă ascunselea împreună sau folosește jucării care să o țină în priză. Mișcarea o va face să se simtă mai bine și va stimula digestia. Dacă ești în pană de idei, joaca pentru pisici e foarte importantă deoarece îi îmbunătățește starea de spirit. 

Constipația poate fi prevenită prin respectarea conținutului de fibre recomandat din alimentație. Dacă nu ești sigur care este cantitatea adecvată de fibre de care are nevoie pisica ta, consultă medicul veterinar. O cantitate prea mare sau prea mică de fibre poate agrava simptomele.

Tratamentul veterinar pentru constipație la pisici 

Odată ce ajungi la cabinetul veterinar, acesta va efectua un consult medical pentru a determina gradul de severitate. Medicul va decide apoi care este cea mai bună soluție. În cazurile ușoare, o simplă ajustare în alimentație poate ajuta pisica să-și reia obiceiurile de dinainte de acest episod. În alte cazuri, se poate recomanda o clismă sau se pot prescrie medicamente pentru înmuierea scaunului, laxative sau probiotice pisici.

S-ar putea să fii tentat/ă să intervii și să încerci să o ajuți înainte de vizita la veterinar, dar este extrem de important să eviți să-i administrezi medicamente sau laxative de uz uman. 

Reține că riscul de îmbolnăvire și chiar de toxicitate este cât se poate de mare și o simplă afecțiune, ușor de tratat, se poate transforma într-o problemă gravă dacă intervii pe cont propriu. Ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul veterinar înainte de a administra orice tip de remediu.

Constipația la pisici poate fi gestionată printr-un tratament adecvat, însă supravegherea consumului zilnic de apă, menținerea bolurilor de apă și a litierei curate, precum și schimbarea apei în fiecare zi pot face diferența între o pisică sănătoasă și o pisică ce suferă de constipație. În plus, mișcarea zilnică prin joacă și asigurarea unei alimentații echilibrate, pot contribui, de asemenea, la stimularea tractului intestinal.

Descoperă formulele de hrana pisici special dezvoltate pentru ele, află dacă pisica ta are nevoi diferite de alimentație și cum îi poți asigura o alimentație echilibrată pentru o viață cât mai lungă și fericită.