Cesky Terrier

Cesky Terrier

Acest terrier e de talie mică/medie, are picioare scurte și o înălțime la greabăn de 25-32 cm și o greutate de 6-10 kg la maturitate. Înălțimea ideală pentru masculii adulți este de 29 cm, iar pentru femele de 27 cm. Blana lungă vine în nuanța de gri-albăstrui sau maro deschis.

 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările liniștite
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mic
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine foarte vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

O rasă relativ nouă, câinele national al Cehiei a fost creat în 1949 de crescătorul și genericianul Frantisek Horak. Horak aprecia vânătoarea și a decis să încrucișeze un terrier scoțian cu un terrier Sealyham pentru a crea un câine mai mic, care să vâneze în haită și care să coboare la pământ, încăpând în viziuni în care celelalte rase nu puteau pătrunde. Terierul Cehesc a fost folosit la vânătoarea de vulpi, iepuri și chiar porci mistreți.

Personalitate

Terierul cehesc are o natură blândă când vine vorba de oameni. Poate fi rezervat în privința celor pe care nu îi cunoaște, dar este prietenos cu cei cu care a făcut cunoștință. Instinctele sale de vânătoare sunt încă treze – e un câine puternic și agil, cu suficientă energie și vigoare. Poate fi încăpățânat, dar, cât timp are motivația potrivită, își poate demonstra versatilitatea și participă chiar la competiții care demonstrează obediența și agilitatea.

Sănătate

E în general un câine sănătos. Însă, ca multe alte rase mici, poate suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas).

Exerciții

Acest câine are nevoie de o oră de mișcare pe zi. Instinctele sale de vânătoare pot ieși la suprafață atunci când e plimbat fără lesă, deci asigură-te că răspunde când e chemat înainte de a-l lăsa liber în zone publice.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Blana sa de lungime medie, ușor ondulată, are nevoie de o îngrijire rezonabilă, însă nu la fel de mult ca la alte rase de terrier, care au nevoie de periere cu mâna. Câinele cehesc trebuie să fie tuns la fiecare 6-8 săptămâni și periapt cel puțin o dată pe săptămână, acordând o atenție deosebită părului din zona feței, a picioarelor și a abdomenului.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.