Înțelegerea comportamentului și a limbajului corporal al pisicii

Fie că ești pentru prima dată proprietar de pisică, sau deții una deja, vor exista momente în care vei dori să cunoști și să interpretezi corect comportamentul acesteia.
Pisică întinsă pe o parte
Pisică întinsă pe o parte
Pisică întinsă pe o parte

Explicarea comportamentului pisicii

Odată ce ai înțeles principiile comportamentului pisicii, vei putea să observi rapid cum se simte aceasta. Dacă dorești să afli mai multe despre comportamentului pisicii tale, citește ghidul nostru de mai jos, care îți va fi de mare folos.

Așa ar trebui să își petreacă pisica ta majoritatea orelor sale de veghe. Aceasta este o parte vitală a limbajului pisicii – relaxată, mulțumită și confortabilă în mediul familial. Pisicile trebuie să arate ca și cum ar fi mulțumite cu mersul vieții.

Small purple cat icon

Semne de comportament neutru al pisicii

 • Aceasta poate sta așezată, întinsă, strânsă ca o minge, sau poate sta pe burtă, cu labele bine strânse sub ea.
 • Ochii pot clipi ușor, sau pot fi pe jumătate închiși.
 • Urechile pot fi relaxate, ținute de obicei vertical și spre înainte – deși se pot roti independent, atunci când pisica ta este atentă la ce se aude în jurul său.
 • Mustățile lor vor fi relaxate în lateralele feței lor, și ar putea părea că zâmbesc.
 • Corpul lor este relaxat, fără nicio tensiune care ar putea sugera că ar fi gata să intre în acțiune.

Deși par drăguțe și pufoase, încă de la naștere pisica ta este menită să fie un vânător excelent – ele pot urmări și prinde prada cu ușurință și sunt capabile să se concentreze 100% pe ținta lor. Dacă pisica ta se concentrează pe un obiect mic, în mișcare, sau pe ceva nou în zona din imediata apropiere, vei observa că limbajul trupului lor se va schimba, pe măsură ce încearcă să descopere cum este cel mai bine să răspundă.

Small purple cat icon

Semne de comportament concentrat al pisicii

 • Ochii lor vor fi deschiși, cu pupilele îngustate.
 • Urechile și mustățile vor fi îndreptate spre înainte, cu corpul arcuit către punctul de concentrare care le prezintă interes.
 • Corpul lor poate fi întins pe sol, în timp ce urmăresc, cu picioarele din spate strânse sub corp.
 • Limbajul cozii pisicii tale va arăta concentrare, dacă este ținută jos, în spatele pisicii. Vârful cozii și partea din spate a corpului ar putea să se balanseze, pe măsură ce pisicile sunt gata să sară.
 • Dacă obiectul concentrării lor ești tu, de exemplu, dacă încearcă să obțină mâncare sau mângâieri, s-ar putea freca de tine cu coada ținută în aer.

O pisică fericită este ușor de recunoscut – ar trebui să poți înțelege, cu ușurință, limbajul corpului pisicii. Aceasta este starea în care vei dori să se afle pisica ta cât mai des cu putință. De fapt, este starea perfectă pentru un timp de calitate petrecut cu pisica ta.

Small purple cat icon

 • Când stă jos, pisica ta va fi relaxată și verticală, cu urechile îndreptate în sus și spre înainte, dar relaxată, uneori rotindu-se ușor către sunete familiare, cum ar fi vocile membrilor familiei tale.
 • Când stau întinse, pisicile pot ține labele strânse sub ele, sau pot fi întinse în lateral sau chiar spre spate, cu picioarele întinse spre exterior, ceea ce denotă că sunt foarte fericite.
 • Ar putea să sforăie cu ochii închiși, sau pe jumătate deschiși, sau ar putea avea pleoapele grele – aproape ca și când ar visa permanent. Dacă clipesc foarte lent, încearcă să clipești și tu foarte lent, pentru a le arăta că și tu ești relaxat – acest comportament mimetic este un mod excelent de a consolida legătura cu pisica ta.
 • Mustățile vor fi relaxate și coada va fi liniștită – sau ținută sus, ușor curbată, dacă pisicile doresc să te salute.
 • Dacă mângâi pisica, își poate închide ochii de mulțumire și ar putea să toarcă ușor.

Pisicile pot fi foarte sensibile, în special la schimbări. Uneori, ar putea dura un timp pentru ca pisicile să se liniștească după schimbări neașteptate, așa că învață să citești simptomele unui comportament nelinișit al pisicii, pentru a te ajuta să readuci pisica într-o stare de relaxare. Cu cât recunoști mai repede semnele limbajului corporal al pisicii, cu atât mai repede poți oferi o mângâiere liniștitoare, atunci când se apropie de tine pentru liniștire și un pic de atenție. Acordă pisicii tale mai multă atenție timp de 2-3 zile după o schimbare semnificativă, pentru a se obișnui cu aceasta și pentru a reveni totul la normal.

Small purple cat icon

Semnele comportamentului neliniștit al pisicii

 • Ochii pisicii tale vor fi deschiși și nu va clipi, cu pupilele dilatate în formă de oval sau cerc.
 • Urechile lor s-ar putea deplasa din poziția lor relaxată, spre înainte, pentru a primi cât mai multe informații, rotindu-se în jur, independent una de alta. Dacă pisicile sunt neliniștite, urechile pot fi chiar lăsate spre spate, pe cap.
 • Capul lor va începe să coboare, cu mustățile trase spre lateral, pentru a părea mici și neamenințătoare – sau chiar pot fi orientate spre înainte, în alertă.
 • Pe măsură ce neliniștea se intensifică, pisica ta poate începe să se tragă înapoi, sau spatele său se poate arcui, pregătindu-se să fugă.
 • Limbajul cozii pisicii este foarte important – aceasta poate fi staționară, sau se poate mișca, ușor, în lateral, la vârf, ceea ce este un semn de neliniște.

Comportamentul unei pisici neliniștite poate fi subtil, dar, e ușor să-ți dai seama când pisica ta se teme– dacă pisicile sunt speriate de ceva, cum ar fi zgomote puternice, pisica ta nu va putea fi liniștită cu o mângâiere. De asemenea, ar putea să nu funcționeze nici chiar oferirea felului său preferat de mâncare. Limbajul corpului ei îți spune dacă e speriată, și va reveni la normal atunci când se va simți în siguranță. Încearcă să nu te miști brusc pentru a încerca să o liniștești, deoarece te poate vedea ca pe o altă amenințare. Mai degrabă, elimină tot ce ar putea să îi provoace teamă dacă poți și așteaptă să se calmeze.

Small purple cat icon

Simptomele unui comportament temător al pisicii

 • Urechile pisicii tale vor fi lăsate spre spate, pe cap, care poate fi coborât, cu privirea arcuită în sus.
 • Ar putea să o ia la fugă, să se ridice în picioare, sau să stea jos, foarte liniștită, dacă acest lucru nu este posibil.
 • Ochii ei vor fi deschiși foarte larg, cu pupilele complet dilatate și mustățile lăsate sau fremătând.
 • Ar putea sâsâi sau scuipa la apropierea pericolelor, ar putea mârâi sau lovi cu ghearele scoase.
 • Unele pisici își vor încorda picioarele din față, pentru a le face să pară mai înalte, sau își pot arcui spatele și se pot înfoia, pentru a părea mai mari.
 • Își poate ține coada sub corp, sau se poate balansa, cu putere, dintr-o parte în alta.

Pisica ta poate fi frustrată în cazul unui eveniment specific, pe termen scurt, cum ar fi imposibilitatea de a ajunge la jucăria favorită, sau poate fi afectată, pe termen lung, de o frustrare mai depresivă, cum ar fi lipsa unei stimulări, cum ar fi imposibilitatea de a-și exprima nevoia ei de a vâna.

Frustrarea pisicilor pe termen lung poate fi interpretată greșit adeseori. Dacă ți se pare că pisica ar putea trece prin așa ceva, este important să vorbești cu veterinarul, pentru a putea să ajuți pisica să ajungă la o stare psihică mai bună.

Small purple cat icon

Simptomele comportamentului frustrat al pisicii

 • O pisică frustrată activ se concentrează, de obicei intens, pe obiectul frustrării sale și va face tot posibilul să obțină ceea ce dorește.
 • Toate simțurile pisicilor frustrate sunt concentrate pe scopul lor – ochii vor fi larg deschiși, cu pupilele dilatate, urechile spre înainte și mustățile orientate spre înainte și răsfirate.
 • Se pot mișca neliniștite dacă nu obțin ceea ce își doresc.
 • Pisicile nu pot menține această frustrare la nesfârșit. Dacă nu obțin ceea ce vor, fie vor renunța, fie vor intra într-o stare de frustrare pe termen lung sau chiar depresie, în funcție de sursa frustrării.
 • Pisicile cu depresie pe termen lung pot fi adesea letargice, pot refuza mâncarea și nu se vor juca sau interacționa cu alte pisici.

Dacă pisica ta afișează un comportament furios, va trebui să acționezi cu multă atenție. Evită întotdeauna să provoci o pisică supărată – nu o privi fix și nu ridica tonul la ea, nu face mișcări bruște și încearcă să eviți să o atingi sau să o liniștiți, deoarece poate interpreta toate acestea ca pe o amenințare în plus. Mai degrabă, retrage-te încet, elimină orice amenințări și lasă timp și spațiu pisicii tale pentru a se calma.

Dacă pisica ta dă semne, în mod regulat, că este furioasă, ar fi bine să ceri sfatul medicului veterinar sau al unui expert în comportamentul animalelor, care să te facă să înțelegi pe deplin cauza unui astfel de comportament.

Small purple cat icon

Simptomele comportamentului furios al pisicii

 • O pisică furioasă va fi rigidă, va avea coada țeapănă și îndreptată sau arcuită, sau ținută sub corp.
 • Pisicile vor acționa în mod diferit – pot fi tăcute, pot sâsâi, scuipa sau mârâi.
 • Pot încerca să pară mai mari și mai amenințătoare, cu blana ridicată, picioare încordate, sau îndoite într-un mod amenințător.
 • Urechile lor vor fi tensionate, lăsate pe spate, lipite de cap, iar mustățile vor fi rigide și depărtate de față.
 • Ochii lor vor părea duri și concentrați. Pupilele lor pot fi îngustate, de asemenea, unele pisici pot avea ochii rotunzi și fără să clipească.

Când o pisică furioasă, speriată sau frustrată se simte liniștită deoarece pericolul a trecut, va începe să se comporte cu mai mult calm. Așa cum este important să recunoști pisicile supărate sau frustrate, să îți dai seama când o pisică este liniștită este cheia pentru a le ajuta să se simtă, din nou relaxate.

Small purple cat icon

Simptomele comportamentului liniștit al pisicii

 • Întregul corp al pisicii poate arăta liniștea – unele pisici își întind tot corpul pentru a elibera tensiunea.
 • Ochii, urechile, capul, corpul și coada vor fi toate vizibil relaxate.
 • Mustățile vor reveni într-o poziție calmă, îndepărtate de față, și capul pisicilor va coborî.
 • Unele pot căsca, se pot întoarce și pot închide ochii pe jumătate, sau chiar pot începe să se spele temeinic.

Cu puține cunoștințe despre modul în care reacționează pisica ta la schimbări și cunoscând semnele prin care arată că e fericită, o vei putea ajuta să își păstreze o stare emoțională sănătoasă, precum și un psihic sănătos. Ține cont însă și de alimentația pe care i-o oferi, deoarece și aceasta îi poate influența comportamentul. Poți încerca să combini hrana uscată cu hrana umedă PURINA® FELIX® SENSATIONS pentru pisici adulte, ce conține bucăți suculente în aspic. Dacă totuși consideri că aceasta este doar mofturoasă, îți recomandăm să îi oferi rețetele GOURMET, în special PURINA® GOURMET® GOLD Double Pleasure, sortiment menit să răsfețe gusturile sofisticate ale pisicii tale.