OpenOpen

Câine de munte de Pirinei

Câine de munte de Pirinei

Au un aspect deosebit de puternic și totuși sunt bine echilibrați și eleganți, cu o mișcare lentă, stabilă și lejeră, pornită de la picioarele puternice din spate. Câinii de munte de Pirinei (sau „Pyr”) sunt complet albi sau alb cu pete de viezure, gri-lup, galben citron, oranj sau maroniu pe cap, urechi și la rădăcina cozii. Înălțimea minimă a unui mascul adult este de 70 de centimetri și cântăresc 50 de kilograme. Femelele adulte au minim 65 de centimetri și 40 de kilograme.

Câine de munte de Pirinei
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : Zilnic
Câine de munte de Pirinei
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Câine de munte de Pirinei
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Fiind originar din Pirinei, munții care separă Franța de Spania, istoria exactă a câinelui de munte de Pirinei nu este cunoscută, dar știm că au păzit turmele de animale de-a lungul mileniilor. Au fost găsite fosile ale acestui tip de rasă, care datează dinainte de Epoca de Bronz (1800-1000BC). Înainte de Revoluția Franceză, rasa putea fi văzută păzind marile castele din sudul Franței. Nu se știe exact care sunt rasele care au contribuit la formarea lor, însă Kuvaszul Maghiar, Ciobănescul de Maremma din Italia și Ciobănescul Anatolian din Turcia sunt posibili candidați. Chiar și astăzi, rasa lucrează în Franța la paza oilor și a vitelor de prădători și hoți de animale.

Personalitate

Câinii de munte de Pirinei sunt adesea companioni afectuoși. Totuși, pot fi agresivi față de alți câini de dimensiuni similare. Vor fi suspicioși față de străini și te vor proteja pe tine și familia împotriva străinilor nepoftiți. Câinii de munte de Pirinei pot fi încăpățânați și nu sunt ideali pentru un stăpân începător, având nevoie de unul cu mai multă experiență.

Sănătate

Câinele de munte de Pirinei este în general o rasă rezistentă. Cu toate acestea, ca multe alte rase mari, poate suferi de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este importantă.

Exerciții

Antrenarea puilor trebuie să se facă pas cu pas, pentru a evita să pui presiune excesivă pe oasele lor în formare și pe țesuturile moi și, chiar și la câinele adult, trebuie să ai grijă să construiești mișcarea treptat. Acestea fiind spuse, pentru dimensiunea lor chiar nu au nevoie de foarte multă mișcare, însă, în timp, ar trebui să fie lăsați să alerge liber fără lesă, în paralel cu plimbările controlate regulate.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, beneficiază de o balanță diferită minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Câinele de Pirinei este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Este necesar să perii sau să piepteni acest câine viguros o dată sau chiar de două ori pe zi pentru a îndepărta părul căzut. Acest lucru devine și mai important în timpul sezonului de năpârlire. Dacă nu faci acest lucru, blana se va încâlci și va căpăta un aspect mat și nesănătos. Au nevoie de îmbăiere regulată, iar asta nu e o sarcină ușoară!