Pentru ei, toată pasiunea noastră
De ce urăsc pisicile apa?
Pisica bengala stă pe un pian în timp ce se cântă.

Le place muzica pisicilor?

5 minute de citit

Ca oameni, iubim muzica, dar oare pisicile noastre simt la fel? Află ce crede prietenul tău blănos despre muzică cu Purina.

Tuturor ne place să ne facem fericiți animalele de companie și cu toții am văzut acele videoclipuri adorabile de pe YouTube cu pisicuțele noastre vedete preferate care cântă la pian!

Ascultarea muzicii poate oferi stimulare mentală, un sentiment de mulțumire sau chiar o atmosferă relaxantă de fundal - pentru oameni! Așadar, este logic că am dori să împărtășim una dintre distracțiile noastre preferate cu animalele noastre de companie, dar pisicilor le place muzica? Și obțin ceva din ascultarea ei?

Le place pisicilor muzica?

Ai încercat vreodată să cânți melodia ta preferată pentru pisica ta? S-ar putea să fi observat că, oricât de tare scade ritmul, pisica ta arată prea puțin sau nu arată deloc interes pentru muzica pe care o cânți. În circumstanțe rare, unele pisici au descoperit că muzica specifică este liniștitoare.

Ocazional, adăposturile pentru pisici vor alege să redea muzică clasică rezidenților lor, crezând că aceasta creează o atmosferă liniștitoare. Deși pisicile nu fug de muzică (cu excepția cazului în care ridici volumul foarte mult!), nu există multe dovezi care să demonstreze că așa stau lucrurile. Dacă pisicile care ascultă muzică clasică stau tolănite și trag un pui de somn, este probabil că erau mai degrabă pregătite pentru un pui de somn, decât adormite de Mozart!

Cercetarea

Se pare că oamenii de știință sunt și ei iubitori de pisici, iar unii dintre ei fac cercetări în domeniul muzicii iubite de pisici - dacă există! Un studiu recent publicat în revista Applied Animal Behavior Science a analizat mai profund aspectele științifice exacte a ceea ce le place pisicilor la muzică.

Cercetarea arată că, deși pisicile nu demonstrează nicio preferință specială pentru muzica pe care o ascultă stăpânii lor, asta nu înseamnă că sunt cu totul indiferente față de muzică. De fapt, muzica pentru pisici pare a fi un lucru destul de important! Totul este despre modul în care comunicăm: muzica pe care o facem și care ne place, ca ființe umane, se bazează pe limbajul nostru și modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostrum. Poate ai observat că limbajul și interacțiunea sunt total diferite pentru noi decât pentru prietenele noștri feline!

Așa că, deși animalul tău poate să nu pară așa de interesat de Jay Z sau să-l găsească pe Bach atât de relaxant, asta nu înseamnă că nu-i place deloc muzica. Înseamnă doar că muzica pe care o agreează pisicile este diferită de ceea ce le place oamenilor!

Muzică pentru pisici

Deci, ce are muzica umană și pisicile nu par să înțeleagă? Sau, mai important, cum putem începe să facem muzică pentru pisici care să le atragă?

Descoperirea faptului că muzica este specifică fiecărei specii în parte îi ajută pe cercetători să identifice exact ce anume face ca anumite tipuri de muzică să fie potrivite pentru diferite specii. Muzica de care ne bucurăm ca oameni folosește tempouri care sunt similare cu bătăile inimii umane; se încadrează, de asemenea, într-o scară de gamă vocală și acustică pe care o putem procesa.

Pisicile au o alcătuire biologică diferită și simțuri diferite față de oameni, așa că este de înțeles că muzica care le-ar atrage are calități foarte diferite. Cercetătorii încă caută exact ce fel de muzică le place pisicilor și încep să creeze piese care să funcționeze în aceeași gamă în care pisicile comunică între ele.

Simțurile pisicii

Pisicile au simțuri incredibil de fin reglate; sunt mult mai sensibile la sunet și miros decât suntem noi, oamenii. O mare parte din întrebarea dacă pisicilor le place muzica are legătură cu modul în care experimentează lumea.

Muzica umană satisface simțurile noastre, iar muzica pentru pisici ar trebui să facă același lucru.

Mustățile pisicilor sunt sensibile chiar și la cele mai mici vibrații din aer. Au, de asemenea, un simț al auzului foarte bine dezvoltat. Ambii acești factori ar putea însemna că pisica ta consideră că muzica pe care o asculți este prea tare sau că are prea mult bas.

Cercetătorii au descoperit că satisfacerea simțurilor pisicilor, precum și modul în care acestea comunică, le schimbă complet experiența muzicală! În timp ce pisica ta poate reacționa cu totală indiferență la cântecul tău preferat, atunci când i se cântă muzică cu ton, înălțime și tempo adecvate pentru feline, pisicile manifestă o plăcere demonstrabilă - chiar se știe că se freacă de difuzoare și torc!

Toate dovezile indică faptul că pisicilor le place muzica. Dacă cercetările continuă în acest domeniu specific acestei specii, am putea găsi o gamă complet nouă de muzică pentru pisici pe care să o ascultăm pentru iubitele noastre animale de companie - îmbogățindu-le experiența lumii, oferindu-le stimulare mentală și ceva de care să se bucure pur și simplu! Deși reține că, deoarece pisicii tale nu-i place neapărat gustul tău în muzică, este posibil ca nici tu să nu te bucuri de al lor...