Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
8 mituri și concepții greșite despre pisici

8 mituri și concepții greșite despre pisici

6 minute de citit

Există numeroase mituri și zvonuri despre pisici, dar cât de adevărate sunt acestea?

Pisicile sunt creaturi enigmatice pe care mulți oameni se chinuie să le înțeleagă. De-a lungul anilor, prietenii noștri blănoși au fost înconjurați de o varietate de mituri, inclusiv de unele zvonuri ciudate care spuneau chiar că ar fi în legătură cu diavolul!

Cele mai multe mituri despre pisici au fost dezmințite de atunci datorită științei și a bunului simț. Continuă să citești pentru a afla adevărul din spatele zvonului despre untul de pe lăbuțele pisicilor, dacă pisicile negre aduc ghinion și multe altele.

1. Adevărul din spatele mitului pisicii negre 

Mitul pisicii negre este poate una dintre cele mai comune povești și sunt șanse să fi auzit pe cineva spunând această poveste. În Europa și cea mai mare parte a Americii, dacă o pisică neagră îți taie calea, oamenii susțin că înseamnă că ghinionul vine în calea ta. În Germania, însă, este specificată direcția, iar dacă o pisică neagră traversează de la dreapta la stânga înseamnă ghinion, dar dacă pisica se mișcă de la stânga la dreapta, este considerată de fapt un noroc. În plus, în Japonia se crede că este un simbol al norocului, mai ales pentru femeile singure, deoarece o pisică neagră promite că sunt pe drum pretendenți buni.

Dezmințit: Mitul pisicii negre este, desigur, neadevărat și probabil a apărut din cauza faptului că pisicile negre erau considerate a fi animalele de companie ale vrăjitoarelor în epoca medievală.

Din nefericire, acest zvon este încă destul de răspândit și astăzi, iar pisicile negre ajung frecvent în centrele de salvare sau au dificultăți în a-și găsi un nou cămin.

2. Salvat de mustața unei pisici 

Mustățile unei pisici aproape par să le ofere superputeri, așa că este firesc că oamenii au ajuns să presupună că acestea erau niște amulete care poartă noroc. Atât de mult încât, de fapt, există un mit popular despre pisici care spune că, dacă pui o mustăcioară într-o pungă albă și o pui în mașină, aceasta te va ajuta să previi accidentele, furturile și defecțiunile - unii oameni susțin chiar că te poate ajuta să eviți amenzile de viteză și de parcare!

Dezmințit: Deși am vrut cu adevărat să credem asta, mitul mustății pisicii nu este adevărat și probabil a apărut pentru că pisicile își pierd atât de rar mustățile.

3. Pisicile erau responsabile de ciumă 

Da, ai auzit bine. În Evul Mediu oamenii credeau că pisicile sunt responsabile pentru răspândirea ciumei. Acest lucru s-a datorat faptului că ei credeau că pisicile sunt în legătură cu vrăjitoare, vrăjitori și, în cele din urmă, cu diavolul. Mulți oameni din Evul Mediu credeau că diavolul este de vină pentru toată oroarea morții negre și au început să-și distrugă „slujitorii loiali” – pisicile.

Dezmințit: de fapt, un tip de purice care trăia pe șobolani a fost responsabil de răspândirea ciumei.
În mod ciudat, distrugerea pisicilor a însemnat că populația de șobolani a prosperat, iar Moartea Neagră s-a răspândit mai repede ca niciodată.

4. Pisicile au nouă vieți 

Originile acestui mit larg crezut despre pisici nu sunt clare, dar este menționat până și în Romeo și Julieta de Shakespeare. Proverbul spune așa: „o pisică are nouă vieți. Timp de trei se joacă, timp de alte trei vagabondează, iar în ultimele trei rămâne.”

Dezmințit: Acest mit al pisicii a fost probabil început deoarece pisicile par să aterizeze întotdeauna în picioare și adesea par capabile să aibă căderi și accidente grave fără a fi rănite grav.

Dar de ce nouă? Ei bine, probabil pentru că nouă este un număr magic și se credea că pisicile sunt creaturi magice.

5. Mitul pisicilor și laptelui 

Imaginea unei pisici care linge fericită laptele este una care este înrădăcinată în noi de generații. Mulți au ajuns să creadă că pisicile ar trebui să bea laptedeoarece este bun pentru ele și le oferă nutrienții necesari pentru a fi sănătoase.

Dezmințit: Mitul pisicilor și laptelui este complet neadevărat și te poate surprinde să afli că majoritatea pisicilor sunt de fapt intolerante la lactoză.

Acest lucru se datorează faptului că, odată înțărcate de laptele mamei lor, pisicile pierd enzima pentru a digera lactoza din lapte și, dacă le dai lactate, probabil că le va provoca tulburări de stomac.

6. Zvonul privind untul de pe labele pisicilor 

Dacă ai o pisică, este posibil să fi auzit-o de la un prieten sau un membru al familiei când te-ai mutat cu felina ta. Teoria este că, dacă pui unt pe labele unei pisici, acesta va elimina mirosul vechii lor case, iar ea se va concentra pe a-și linge labele și a se acomoda.

Dezmințit: Zvonul despre untul de pe labele pisicii nu este deloc adevărat și, în realitate, probabil că va avea efectul invers.

Mirosul casei lor anterioare va rămâne pe blană, nu doar pe labe. Și este probabil că pisica ta va deveni mai stresată pe măsură ce încearcă să scape de untul de pe labe.

7.Pisicile sunt periculoase pentru femeile însărcinate 

Este o credință comună că femeile însărcinate ar trebui să evite să aibă pisici din cauza riscului de toxoplasmoză, o boală care poate fi transmisă de la materiile fecale ale unei pisici la oameni și poate cauza probleme copiilor nenăscuți.

Dezmințit: Toxoplasmoza contractată în acest fel este foarte rară.

Contractarea parazitului care provoacă boala – Toxoplasma gondii – prin consumul de carne insuficient gătită sau legume nespălate prezintă un risc mai mare.
Femeile însărcinate ar trebui să evite curățarea litierei acolo unde este posibil și să dea această sarcină unui alt membru al familiei sau să poarte mănuși.

8. Ar trebui să lași pisicile să-și lingă propriile răni 

Este posibil să fi întâlnit mulți stăpâni de animale de companie care insistă că pisicile nu au nevoie de tratament veterinar pentru răni, deoarece limba lor este antiseptică. Este un mit al pisicii care se crede și astăzi, mulți adoptând o abordare laissez-faire în tratamentul rănilor pisicii lor. Dar cât de adevărat este?

Dezmințit: O primă lingere a rănii poate fi benefică, deoarece spinii unici de pe limba pisicii pot ajuta la îndepărtarea murdăriei prinse în rană, iar unii cred că saliva lor conține anumite calități antibacteriene.

Dacă pisica ta are o rană care nu pare să se vindece, contactează-ți medicul veterinar.