Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated
kitten at the vet

Primul ajutor pentru pisici

7 minute de citit

Am creat acest ghid privind primul ajutor pentru pisici pentru a te ajuta să-ții menții animalul de companie calm și confortabil până când te poți adresa veterinarului.

Pisicile noastre sunt exploratoare în sufletul lor, fie că se urcă în copacul din grădina din spate, fie că se plimbă pentru a cerceta teritoriul altei pisici. Din nefericire, această dragoste de aventură le poate aduce uneori probleme și s-ar putea să ai nevoie de câteva cunoștințe de prim ajutor pentru pisici.

La Purina, am pregătit acest ghid cu sfaturi esențiale de prim ajutor pentru pisici. Ar trebui să-ți suni întotdeauna medicul veterinar și să cauți ajutor profesionist în mod prioritar, dar în cazul unor urgențe care necesită ajutor imediat, poți câștiga timp prețios până când poți ajunge la veterinar.

Cum să-ți dai seama dacă o pisică are dureri

Pisicile sunt creaturi foarte secretoase și din această cauză nu știm întotdeauna dacă au dureri, așa că poate fi greu de știut când au nevoie de primul ajutor pentru pisici.

Deși va depinde în mare măsură de boala sau rana specifică pe care o are animalul tău de companie, câteva dintre cele mai comune simptome de boală la pisici pe care le vor afișa sunt următoarele:

 • Se ascund, cum ar fi într-un loc întunecat sau în igluul lor pentru pisici
 • Respirație rapidă și superficială.
 • Mârâit, șuierat sau plâns.
 • Agresivitate atât față de oameni, cât și față de alte animale de companie din casă.
 • Dorm mai des.
 • Lipsa poftei de mâncare.
 • Lins obsesiv al unei anumite zone.
 • Lipsa auto-toaletării.
 • Reticența de a se mișca sau de a se angaja în joacă cu pisici sau pui.
 • Schimbare în obiceiurile de mers la toaletă.
 • Șchiopătare sau dificultăți de deplasare.

Primul ajutor pentru pisici

Când pisica ta suferă sau are dureri, a ști cum să reacționezi poate face adesea o diferență enormă. Va trebui să încerci să-ți păstrezi calmul, să respiri adânc și să rămâi calm, deoarece pisica ta va fi probabil stresată și speriată. Ultimul lucru pe care vrei să îl faci într-o situație de urgență este să înrăutățești situația intrând în panică, deoarece pisicile sunt maestre în a detecta cum ne simțim.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să contactezi medicul veterinar. Dacă îl suni, acesta va putea să se pregătească pentru sosirea ta și, dacă este o urgență, va încerca să îți ofere prin telefon câteva sfaturi de bază de prim ajutor pentru pisici.

Nu da niciodată pisicii tale medicamente destinate uzului uman, deoarece acestea pot fi otrăvitoare și pot provoca o reacție adversă.

Cum să manevrezi o pisică rănită

În cazul în care trebuie să manevrezi o pisică rănită pentru a o duce la veterinar, va trebui să știi cum să o manipulezi în siguranță. Cu excepția cazului în care medicul veterinar îți recomandă altfel, în funcție de circumstanțe, iată câteva indicații: apropie-te de ea foarte încet, apoi pune-i o mână sub bărbie, în partea din față a pieptului, iar cealaltă între picioarele din spate.

Dacă par deosebit de agresive, poate vrei să folosești un prosop gros pentru a te proteja și să porți și mănuși de protecție. Odată ce ai luat-o, pune-o într-un coș de transport bine căptușit pentru a te asigura că a sa călătorie sa fie cât mai confortabilă. Poate dorești să acoperi coșul cu un prosop pentru a o ajuta să se simtă mai puțin speriată.

Ajută o pisică care sângerează

Dacă pisica pare să sângereze, este important să-i acorzi rapid primul ajutor pentru a preveni șocul sau colapsul. Dacă te afli într-o situație în care trebuie să reduci sângerarea înainte de a cere ajutor, urmează acești pași: în primul rând, aplică presiune timp de cel puțin 10 minute folosind un tampon de tifon, un șervețel sau o cârpă curată - acest lucru poate fi dificil și poate fi nevoie de ajutorul altcuiva dacă pisica se împotrivește. Nu face o ligatură în jurul zonei.

În timp ce aplici presiune, în niciun moment nu trebuie să ridici pansamentul pentru a verifica dacă sângerarea s-a oprit, deoarece aceasta ar putea disloca cheagul. Dacă sângele trece prin bandaj, pune pur și simplu unul proaspăt deasupra celuilalt. Solicită asistență veterinară cât mai curând posibil.

Primul ajutor pentru pisici pentru oase rupte

Du-ți pisica la veterinar cât mai curând posibil. Sprijină zona afectată dacă poți cu un prosop dedesubt și ridic-o ușor într-un coș de transport. Nu încerca niciodată să aplici singur o atelă, deoarece acest lucru va face mai mult rău decât bine și ar putea determina osul să spargă pielea.

Dacă se confruntă cu arsuri și opăriri

Înmoaie un prosop sau flanel în apă rece și aplică direct pe zona afectată. Nu aplica unguente sau creme, deoarece acest lucru poate crea iritații, dar poți folosi un tifon îmbibat cu soluție salină pentru a proteja zona. După ce ai făcut acest lucru, du-o imediat la veterinar.

Ce să faci dacă pisica ta a fost otrăvită

Dacă știi că pisica ta a fost otrăvită după ce a mâncat ceva, este mai important să mergi la un veterinar decât să petreci timp cu primul ajutor pentru pisică. Va trebui să localizezi otrava, să suni la veterinar și să o aduci acolo cât mai curând posibil. Este important să aduci eticheta sau orice informație despre ceea ce a mâncat pisica ta sau, dacă este o plantă, obține numele acesteia și ia o probă sau o fotografie cu tine.

Ajutor pentru o pisică în criză

O greșeală comună pe care stăpânii o fac atunci când își văd pisica într-o criză este să încerce să o țină în brațe. În schimb, ar trebui să faci întuneric în cameră, să oprești orice face zgomot și să te asiguri că elimini orice obiect cu care pisica ta s-ar putea răni. După ce ai făcut acest lucru, sună la medicul veterinar și acesta îți va recomanda ce să faci în continuare.

Înțepături sau mușcături de insecte

Când folosești primul ajutor pentru pisici pentru a trata mușcăturile sau înțepăturile de insecte, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să verifici dacă acul este încă în animalul tău de companie. Dacă este, încearcă să îl îndepărtezi cu grijă cu penseta, asigurându-te că nu îl strângi, deoarece poți elibera venin suplimentar.

Dacă ești îngrijorat, lasă-l și du-le la veterinar, astfel încât să-l poată îndepărta în locul tău. Dacă acul a ieșit, spală zona cu un agent alcalin, cum ar fi bicarbonatul de sodiu dizolvat în apă rece pentru înțepăturile de albine sau de insecte, sau folosește suc de lămâie sau oțet pentru înțepăturile de viespi. Dacă nu ești sigur ce insectă a fost, folosește în schimb apă curată.

Dacă mușcătura sau înțepătura de insectă se află în gura animalelor de companie, du-le imediat la veterinar, deoarece se poate umfla și poate provoca dificultăți de respirație.

Ce să faci dacă pisica ta se sufocă

Dacă pisica ta se sufocă, înfășoar-o într-un prosop și deschide-i gura. Este important să nu-i înclini capul pe spate, deoarece obiectul ar putea cădea în gât, așa că este posibil să ai nevoie de două persoane pentru acest lucru - una care să țină și să susțină pisica, iar alta care să se uite în interiorul gurii pisicii după obiecte. Dacă obiectul este vizibil și nu pare să fie atașat de nimic, scoate-l cu o pensetă tocită. Dacă obiectul pare că ar putea fi atașat de ceva, nu trage de el. Contactează medicul veterinar și du-o imediat la chirurgie.

Primul ajutor pentru pisici ar trebui să fie folosit doar pentru a-ți ajuta pisica până când poți ajunge la un medic veterinar - nu ar trebui să fie folosit niciodată în locul îngrijirii profesionale, ci doar în cazurile în care este necesară o acțiune imediată.

Asigură-te întotdeauna că ai numărul de telefon al veterinarului salvat în telefon, deoarece nu știi niciodată când ai putea avea nevoie de el.

Acestea sunt sfaturile noastre de bază pentru primul ajutor pentru pisici!