Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated
 Comportamentele de vânătoare ale pisicilor

Comportamentele de vânătoare ale pisicilor

6 minute de citit

Unele pisici sunt vânători mai pricepuți decât altele. Iată care sunt motivele din spatele comportamentului de vânătoare al felinei tale.

Dacă ai o pisică de exterior, probabil ca ai avut șoareci sau păsări moarte în fața ușii tale. Aceasta poate varia de la ceva ocazional la ceva la care te aștepți în fiecare dimineață.

Această tendință de a ne aduce cadouri de vânătoare i-a nedumerit pe proprietarii de pisici din întreaga lume și mulți se întreabă care sunt motivele din spatele comportamentelor de vânătoare ale pisicilor.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când pisica ta este hrănită în mod regulat și i se acordă toată atenția și agitația pe care și le-ar putea dori! Dacă deții o pisică care este un vânător priceput, este util să înțelegi de ce vânează.

De ce vânează pisicile?

Din punct de vedere istoric, pisicile nu au fost ținute ca animale de companie și hrănite de proprietarii iubitori. Ele trebuiau să se întrețină singure și să-și vâneze singure hrana, ca și verișoarele lor feline mari, cum ar fi leii și tigrii. O cantitate limitată de pradă a însemnat că doar cei mai de succes vânători au supraviețuit și s-au reprodus, așa că prietenul tău cu patru picioare este descendent din strămoșii pisici pricepuți la vânătoare.

Astăzi, vânătoarea la pisici este mai mult despre distracție și amuzament. Simpla vedere și sunetul prăzii declanșează instinctul de vânătoare al pisicii tale, care este conectat în creierul lor. Pur și simplu, pisica ta este incapabilă să reziste la bătăile de aripi ale unei păsări sau la picioarele unui șoricel.

Cum învață pisicile să vâneze?

Pisicile învață să vâneze în același mod în care majoritatea mamiferelor învață lucruri - de la mama lor. Vânătoarea este o abilitate grozavă care trebuie învățată mai întâi, care este aproape întotdeauna predată de mama lor sau prin joacă cu frații lor.

Pe măsură ce pisica ta îmbătrânește, este posibil ca ea să folosească această nouă abilitate descoperită afară și, în cele din urmă, să înceapă să aducă prada acasă, care poate fi orice, de la șoareci și păsări până la pradă mai mare, cum ar fi iepurii. Dacă ai o pisică de interior, pe de altă parte, ea poate afișa aceste comportamente de vânătoare de pisici jucându-se cu jucăriile lor.

Strategii de vânătoare la pisici

În general, pisicile tind să folosească trei strategii diferite pentru a-și vâna prada, acestea sunt după cum urmează:

Acest tip de strategie de vânătoare a pisicilor începe cu ele ghemuite și concentrându-se atent asupra prăzii lor.

Vor aștepta cu răbdare undeva unde nu pot fi văzute, apoi vor sări și își vor revendica prada în momentul perfect.

Tehnica „urmărire și năpustire” presupune ca pisica să își găsească prada, să se ghemuiască la pământ și apoi să se îndrepte încet spre ea. Această urmărire poate implica oprirea de mai multe ori în timp ce se apropie - uneori cu o labă în aer pentru a rămâne complet nemișcată - în încercarea de a nu alerta prada.

Odată ce pisica ta se află la distanță de atac, își va strânge picioarele din spate sub ea, apoi va sări și își va prinde prada.

Unele pisici pot prefera să vâneze pește (de obicei în propriul iaz) mai degrabă decât prada de pe uscat. Pentru a pescui, pisica ta își va lua laba și va scoate peștele din apă. Alternativ, dacă ai o rasă de pisică care se teme mai puțin de apă, cum ar fi un Maine Coon, s-ar putea să o vezi intrând în apă pentru a apuca peștele cu ambele labe.

De ce se joacă pisicile cu prada lor?

După ce își prinde prada, este posibil să vezi cum pisica ta se joacă cu ea. Acest comportament se poate datora faptului că pisica ta încearcă să deruteze prada și să o obosească, astfel încât să o ucidă mult mai ușor și să reducă șansele de a se răni.

Pisica ta vânează pentru că îi este foame?

Mulți proprietari vor presupune că motivul din spatele vânătorii este că le este foame, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Dacă pisicile ar trebui să se bazeze doar pe propriile prăzi pentru a se întreține, ar trebui să prindă între 10 și 20 de animale pe zi, ceea ce reprezintă o cantitate uriașă, mai ales dacă luăm în considerare că, în medie, fiecare încercare de vânătoare are mai puțin de 50% șanse de reușită. Datorită acestei cantități mari, pisicile au evoluat pentru a încerca să vâneze ori de câte ori pot, indiferent dacă le este sau nu foame, așa că vor încerca să prindă prada ori de câte ori se va prezenta ocazia.

Pisica mea îmi aduce cadouri? 

Când un șoarece sau o pasăre moartă apare în pragul ușii noastre, ne este ușor să presupunem că ne aduc un cadou, dar oare așa este? S-ar putea, deoarece, ca și în cazul pisicilor sălbatice, acestea își îngrijesc puii și le aduc hrană, învățându-le în același timp abilități de supraviețuire valoroase. Cu toate acestea, majoritatea pisicilor noastre domestice sunt sterilizate și, prin urmare, nu își vor îngriji puii, așa că pot transfera aceste instincte proprietarilor lor.

Alternativ, s-ar putea să-și aducă prada acasă pentru a putea mânca mai târziu. Dacă fac acest lucru, demonstrează că pisica ta se simte fericită și în siguranță în casa ta - suficient de sigură încât să te lase chiar și cu potențiala lor masă de îngrijit!

Cum să oprești vânătoarea pisicilor

În primul rând, nu ar trebui să-ți pedepsești pisica pentru vânătoare, deoarece își exprimă doar instinctele naturale. Cu toate acestea, dacă ai un vânător priceput în casa ta, înțelegem că s-ar putea să te fi săturat ca casa ta să fie plină de mirosurile (delicioase) ale prăzii pisicilor tale.

Există câteva metode pe care le poți folosi pentru a descuraja pisicile de la vânătoare.

1. Redirecționează instinctele de vânătoare prin joc.

Redirecționarea instinctelor de vânătoare ale pisicii tale prin joc frecvent este una dintre cele mai eficiente metode.  Joaca oferă stimulare mentală pisicii tale și ajută la satisfacerea dorințelor ei de vânătoare. Cele mai bune jucării de folosit în acest scop sunt jucăriile cu pene (practic orice jucărie care se va mișca).

Acest tip de joacă este deosebit de important pentru pisicile de interior, deoarece nu li se oferă oportunitățile de a vâna în mod natural, ceea ce poate cauza probleme în casa ta, cum ar fi mușcatul sau năpustitul la picioare sau comportamentul distructiv.

2. Ia-le o zgardă cu un clopoțel pe ea.

Zgarda cu grilă de siguranță cu un clopoțel s-a dovedit a fi foarte eficientă pentru a opri vânătoarea pisicilor. Un studiu recent a constatat că pisicile cu un clopot la guler prind cu 41% mai puține păsări și cu 34% mai puține mamifere decât cele fără. Dacă te gândești la o zgardă cu clopoțel, asigură-te întotdeauna că este una de siguranță, care se va desprinde rapid dacă pisica ta se prinde de ceva.

3. Asigură-te că primesc suficientă hrană

În cazul pisicilor care vânează din cauza foamei, poți reduce cantitatea de vânat asigurându-te că sunt hrănite cu o dietă nutritivă și echilibrată.

De asemenea, poți încerca să le hrănești cu mese mai mici la ore mai frecvente pe parcursul zilei.

4. Păstrează-le înăuntru în perioadele de activitate intense

Este bine de știut că eforturile de vânătoare ale pisicilor sunt probabil mai eficiente în jurul zorilor și la amurg, deoarece acestea sunt momentele în care mamiferele mici și păsările sunt prin preajmă, precum și după o perioadă de vreme rea, când probabil vor ieși să se hrănească. Dacă vrei să limitezi numărul de vânători reușite, este o idee bună să-ți ții pisica înăuntru în aceste perioade.

Acum știi tot ce trebuie să știi despre comportamentele de vânătoare ale pisicii tale.