Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated
Pisică stând într-o cutie de gunoi

Dresaj la litieră pentru pui de pisică și pisici

7 minute de citit

Dresajul la litieră pentru puii de pisică și pisici este relativ simplu și, cu ghidul nostru simplu, animalul tău de companie va folosi litiera în cel mai scurt timp!

Instinctul natural al pisicii tale o va face, de obicei, să dorească să meargă la toaletă afară, dar multor pisici le place să aibă o litieră și în interior. De obicei, cel mai bine este să începi cu antrenamentul la toaletă al pisicilor de la o vârstă fragedă, dar și pisicile mai în vârstă pot fi învățate să folosească o litieră. De fapt, s-ar putea chiar să găsească acest lucru benefic, deoarece articulațiile lor sunt mai rigide și le lipsește energia pentru a ieși afară.

Dacă ești începător în ceea ce privește dresajul puilor de pisică sau pisicilor la litieră, poate că te întrebi de unde să începi. De aceea, am creat acest ghid pentru a-ți spune totul, de la ce vei avea nevoie pentru a începe până la cum să-ți obișnuiești noul pisoi să folosească litiera.

Obținerea litierei perfecte pentru pisici

Dacă abia începi să dresezi un pui de pisică să folosească litiera, asigură-te că folosești mai întâi o tavă de plastic joasă pentru un acces ușor. Când au crescut puțin, vei dori să treci la o tavă mai mare și mai adâncă, pentru a le oferi suficient spațiu pentru a se întoarce și pentru a preveni ridicarea și împrăștierea nisipului în toată casa.

Dacă dorești să minimizezi mirosurile și vărsarea, oferind și pisicii adulte mai multă intimitate în timpul toaletei, o tavă acoperită ar putea fi mai potrivită. Majoritatea se vor bucura de intimitatea suplimentară atunci când își fac nevoile, dar unele pisici pot fi nervoase în legătură cu spațiul închis din cauza faptului că au un singur punct de ieșire dacă apare o amenințare.

De asemenea, nu ar trebui să folosești niciodată o litieră acoperită atunci când îți antrenezi pisica să folosească litiera, deoarece clapeta și pasul mare la intrare pot fi prea multe obstacole pentru ca pisoiul tău să le traverseze cu succes de la început.

O pisică mai în vârstă va aprecia o litieră cu laterale joase, în care este mai ușor de intrat și de ieșit.

Alegerea tipului potrivit de nisip pentru pisici

Fiecare pisică este unică și vei descoperi că multe vor avea o preferință pentru tipul de nisip pentru pisici din litiera lor. A face acest lucru corect este incredibil de important atunci când dresezi la litieră puiul de pisică sau pisica, pentru că dacă nu le place, nu vor intra în ea!

Acest tip de nisip este convenabil, deoarece se vor forma bile atunci când intră în contact cu lichidele, acest lucru îl face mai ușor de curățat și poate ajuta la economisirea banilor, deoarece garantează că vei curăța doar litiera murdară.

Ar trebui să iei în considerare folosirea unui tip de nisip fără praf dacă pisica ta are o litieră închisă, deoarece praful nu va fi aruncat în fața pisicii tale atunci când este ocupată să-și facă nevoile.

Aceste tipuri de nisip sunt excelente deoarece absorb lichidele extrem de repede și sunt, în general, destul de ieftine - totuși, nu vor elimina mirosurile.

Aceasta este o opțiune populară, deoarece absoarbe bine și poate ajuta oarecum la controlul mirosurilor. Cu toate acestea, este mai scumpă decât alte opțiuni.

Este bună dacă vrei să absorbi rapid lichidele și mirosurile, dar acest tip este unul dintre cele mai scumpe tipuri de nisip pentru pisici.

De obicei, este mai bine să eviți acest tip, deoarece poate deranja nasul sensibil al pisicii tale și o poate face să nu mai folosească deloc litiera.

Dacă trebuie să schimbi tipul de nisip pe care îl folosești, fă-o treptat, astfel încât pisica ta să nu fie surprinsă și să nu o descurajeze. Urmează instrucțiunile de pe ambalajul nisipului pentru adâncimea recomandată a litierei, asigurându-te că pisica ta are suficient nisip cu care să sape. Dacă dorești să strângi toate resturile, pune niște ziar sub litieră.

Unde să pui litiera

Regula generală este că ar trebui să existe o litieră pentru fiecare pisică, plus una în plus în casa ta. Așează fiecare litieră într-o zonă liniștită în care să poată merge la toaletă în liniște, evitând holurile aglomerate sau apropierea față de sursele de zgomot, precum o mașină de spălat. De asemenea, ar trebui să alegi un loc departe de locul unde mănâncă și bea.

Când dresezi un pui de pisică la litieră, asigură-te întotdeauna că litiera poate fi accesată cu ușurință, mai ales dacă pisica ta își petrece tot timpul în casă. Deoarece pisicile sunt animale foarte curate, vor rezista cât mai mult posibil dacă nu au unde să meargă, ceea ce poate fi foarte inconfortabil și poate duce la probleme de sănătate.

3 pași pentru a dresa puii de pisică și pisicile la litieră:

Dacă ai primit recent un nou pui de pisică sau încerci să dresezi o pisică mai în vârstă cum să folosească litiera, urmează acești 3 pași simpli pentru dresajul la litieră:

1. Recunoaște semnele când sunt gata de plecare

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când dresezi pisica la litieră este să fii cu ochii pe ea și să urmărești semnele pe care le dă când trebuie să meargă. Probabil o vei vedea adulmecând, zgâriind sau ghemuindu-se pe podea.

2. Pune-o în litieră

Când observi semnele, pur și simplu ridic-o și așeaz-o ușor în litieră. Deoarece puii de pisică au vezica foarte mică, trebuie să îi pui în litiera lor imediat după ce mănâncă și imediat ce se trezes. În curând, pisoiul tău va începe să asocieze mersul la toaletă cu statul în litieră și va merge singur până acolo.

3. Laudă-i succesul

După ce a folosit cu succes litiera, laudă-l și dă-i și o tratație gustoasă pentru pisici. Ei vor învăța în curând să se gândească la litieră într-un mod pozitiv și o vor folosi cu încredere în cel mai scurt timp.

Așteaptă-te să se întâmple accidente

Când dresezi puii și pisicile, așteaptă-te să se întâmple accidente! Poate dura ceva timp pentru ca ei să folosească cu încredere litiera, dar dacă ai răbdare și rămâi ferm, lucrul acesta se va întâmpla în curând. Nu-i pedepsi niciodată pentru că au făcut în altă parte în casă, pur și simplu curăță rapid și revino la dresajul la litieră.

Dacă puiul sau pisica ta a fost dresată pentru o perioadă de timp și brusc începe să urineze în casă, du-o la veterinar, deoarece ar putea fi un semn de boală a tractului urinar inferior felin. Această problemă de sănătate poate fi dureroasă și chiar potențial periculoasă și va fi nevoie de un tratament veterinar prompt.

Importanța curățării litierei pentru pisici

Dacă vrei să eviți accidentele în casă și să te asiguri că ai succes cu dresajul pisicii tale, asigură-te că îi cureți regulat litiera. Fiind creaturi curate, ele nu vor dori să folosească o litieră pe care au murdărit-o mult – sau, în cazul unor pisici pretențioase, s-ar putea să nu vrea să o folosească dacă au fost în ea doar o singură dată.

Curăță nisipul murdar cel puțin o dată pe zi, dar poate fi necesar să o faci mai des, în funcție de câte pisici ai și cât de des folosesc litiera. De asemenea, ar trebui să golești complet litiera și să o speli cu apă fierbinte și detergent cel puțin o dată pe săptămână. Evită utilizarea dezinfectanților, deoarece aceștia pot fi toxici pentru pisici.

Dacă ești însărcinată, nu manipula niciodată nisipul murdar, deoarece există riscul de toxoplasmoză – o infecție care poate fi transmisă de la tine la copilul nenăscut.