Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pisicuță adormită pe o pătură roșie lângă fereastră

Cât timp dorm pisicile

5 minute de citit

Află de cât somn au nevoie dragile noastre prietene feline pentru a se simți înviorate și gata să se joace cu stăpânul lor preferat. Obiceiurile de somn ale unei pisici pot nedumeri cu ușurință pe oricine mai puțin familiarizat cu stilul de viață felin.

În cea mai bună parte a zilei, o pisică se va comporta ca un bătrân pensionar într-o vacanță binemeritată, în mod constant având o dietă de moțăială pe tot parcursul zilei. Dacă modul „mereu oprit” al pisicii tale te face să te simți ca cel mai plictisitor coleg de casă din lume, vei fi fericit să afli că acest lucru nu indică ceva personal.
Pisicile dorm mult, în mod firesc.

Dacă te-ai întrebat „cât timp dorm pisicile?” și „de ce pisicile dorm atât de mult?”, am dezvăluit câteva dintre faptele uimitoare despre obiceiurile lor de siestă pentru a te ajuta să înțelegi mai bine abordarea neconvențională a pisicii tale în privința orarelor de somn.

Cât timp dorm pisicile?

Pisicile dorm în medie 15 ore pe zi, unii pui de pisică somnoroși ajungând până la 20 de ore în fiecare zi.

Există câțiva factori care influențează cât de mult doarme o pisică, vârsta fiind unul dintre cei mai importanți. Pisicile vor dormi cea mai mare parte a zilei, dar de îndată ce se transformă în „adolescenți”, vei observa o schimbare în tiparele lor de somn pe măsură ce devin din ce în ce mai activi. Pisicile senioare tind să își încetinească nivelul de activitate și să se culce mai devreme, să ațipească mai des și pentru perioade mai lungi de timp decât o pisică adultă.

Vei observa, de asemenea, că pisica ta ațipește mai mult decât de obicei atunci când vremea nu permite explorarea corespunzătoare a spațiului exterior. Când este frig sau plouă, pisica ta va încerca probabil să adauge și mai multe ore la recordul lor deja impresionant de somn.

De ce dorm pisicile atât de mult?

Pisicile dorm multe ore pentru a se reîncărca pentru următorul lor episod de vânătoare. Deși existența pisicii domestice nu ar putea fi mai diferită de cea a felinelor sălbatice, cum ar fi leii, programarea genetică este destul de asemănătoare. La fel ca și verișoarele sale pisici mari, ghemul tău pufos își conservă instinctiv energia în cazul în care trebuie să alerge după următoarea masă, lucru pe care îl face în ciuda tuturor meselor frumoase pe care le primește acasă, servite la timp în fiecare zi. Nu contează hrana premium pentru pisici pe care stăpânul iubitor le-o pune în față zi de zi, instinctele lor înnăscute pot prevala cu ușurință în ciuda nenumăratelor facilități ale vieții de acasă.

Pisicile dorm noaptea?

S-ar putea să fi observat că pisica ta este adormită în timpul zilei și trează în zori și amurg. Acest program de somn a ajutat rudele mai sălbatice ale pisicii tale să fie vânători atât de eficienți. Prada lor, de obicei mici mamifere și păsări, este mai puțin probabil să observe pericolele în timpul orelor de amurg și, astfel, să devină ținte ușoare pentru felina înfometată.

Aceleași instincte de vânătoare sunt responsabile pentru dispoziția jucăușă a pisicii tale exact când te pregătești de culcare. Natura lor crepusculară înseamnă că vor alerga în sus și în jos în camera ta exact atunci când e cel mai puțin probabil să apreciezi: dimineața devreme și seara târziu.

Cu toate acestea, unele pisici domestice sunt suficient de drăguțe pentru a-și ajusta rutina de somn pentru a se potrivi cu orele de veghe ale stăpânilor lor. La urma urmei, au nevoie de un om cooperant care să le ofere porția lor de mâncare, apă și timp de joacă.

De ce dorm pisicile pe tine?

Probabil te-ai trezit de mai multe ori cu pisica ta ghemuită adormită pe piept. Dacă te întrebi de ce doarme pisica mea pe mine când are un pat perfect confortabil, iată câteva motive posibile:

  • Au încredere în tine.
  • Vor să se încălzească.
  • Ele cred că ești un loc confortabil.
  • Se simt cel mai în siguranță atunci când ești prin preajmă.
  • Te iubesc.

Toate aceste motive combinate te fac compania perfectă pentru a-și lăsa garda jos și pentru a se odihni bine și a se reface.

Ce este un somn de pisică?

Încovoiate, întinse sau în picioare, pisicile nu au nicio problemă să ațipească ori de câte ori au chef. Noi, oamenii, am observat acest lucru și l-am folosit ca sursă de inspirație pentru siestele noastre rapide din timpul zilei. Termenul „catnap” („moțăială”) a fost inventat pentru a se referi la un somn scurt similar cu cel pe care îl are pisica.

Pisica ta doarme prea mult?

Poate părea că pisica ta își doarme viața, dar de cele mai multe ori acest lucru este doar parte din tiparele sale naturale de somn. Cu toate acestea, dacă observi că doarme mai mult decât de obicei (sau poate mai puțin), asigură-te că aduci acest lucru în discuție cu medicul veterinar. Deși poate depinde de vreme sau doar de starea lor de spirit, o schimbare în rutina de somn poate indica și probleme de sănătate mai grave. Anemia, problemele gastrointestinale, depresia sau durerea pot face ca pisicuța ta să fie foarte letargică sau pot cauza pierderea somnului. Din moment ce se pare că țara viselor este locul lor preferat și ar trebui să te simți norocos ori de câte ori reușești să-ți prinzi pisica între pui de somn.