Pentru ei, toată pasiunea noastră
Felix Logo
Ce înseamnă microciparea puilor de pisică

Microciparea la pisici: Tot ce trebuie să știi

4 minute de citit
Felix Logo
Sponsorizat de Felix

Începând cu anul 2014, microciparea câinilor a devenit obligatorie , mai ales în cazul în care ai de gând să călătorești alături de prietenul tău necuvântător pe teritoriul Uniunii Europene.Deși înainte de 1 ianuarie 2012 cipul era înlocuit cu o formă de tatuare a câinilor și pisicilor, dar și a altor animale, acest lucru nu mai este acceptat de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru deplasările în spațiul comunitar. Totuși, microciparea pisicilor nu intră în obligațiile proprietarilor de pisici decât dacă ai de gând să o oferi spre adopție în străinătate sau dacă ai de gând să călătorești cu ea în UE, însă este indicat să o faci, în cazul în care vrei să-ți știi mereu pisica în siguranță.
Dacă vrei să afli mai multe despre ce presupune implantarea unui cip la pisici, despre avantajele acesteia, dar și despre procedura propriu-zisă, te invităm să descoperi toate aceste informații din rândurile de mai jos.

Ce este un microcip?

Microcipul pentru pisici sau cel pentru câini nu este altceva decât un dispozitiv electronic de dimensiunea unui bob de orez. Importanța acestuia este una mare, pentru că cipul pentru pisici conține informații esențiale pentru viața și sănătatea animalului de companie.
Microcipul are un cod unic pe care veterinarul îl poate citi doar cu ajutorul unui scanner special. Cipul pentru pisici este încapsulat într-o sticlă biocompatibilă, dar rezistentă la apă, vibrații sau șocuri de orice fel, așa că e aproape imposibil ca acesta să se distrugă sub pielea animalului de companie, unde urmează să fie implantat cu o seringă specială.

Din punct de vedere biologic, cipul pentru pisici este inert. Mai mult decât atât, dispozitivul este aproape imposibil să fie refuzat de către corpul gazdă, până acum necunoscându-se niciun caz de incompatibilitate.

De asemenea, pisica nu va dezvolta vreo alergie în urma implantării microcipului, dar asta numai dacă au fost respectate normele de igienă atunci când cipul a fost implantat, adică cele care se impun și în cazul în care animalul de companie este nevoit să facă o injecție. Totodată, e bine să știi că microcipul pentru pisici, la fel ca cel pentru câini, este dotat cu un sistem antimigrare, deci acesta nu se va putea deplasa din locul în care a fost implantat.

Ce presupune microciparea pisicilor?

Înainte de microciparea propriu-zisă a pisicii tale, va trebui să ajungi cu animalul tău de companie la un cabinet veterinar, unde medicul va facilita introducerea dispozitivului sub pielea pisicii. Microcipul pentru pisici se poate cumpăra numai din cadrul centrelor medicale dedicate animalelor, regăsindu-se într-o seringă de unică folosință împachetată într-un mediu steril.
Pachetul din care seringa face parte mai conține și cinci sau șase etichete autoadezive pe care urmează să le lipești în carnetul de sănătate al pisicii și în pașaport. În cazul nefericit în care vei pierde pisica, iar aceasta este ulterior găsită, va putea ajunge din nou la tine dacă i se vor citi, tot în cadrul unui cabinet veterinar, datele trecute în fișa Registrului Național.
Și dacă tot făceam anterior comparația cu vechea metodă de identificare a animalelor prin tatuaj, avem o veste bună pentru tine și animăluțul tău de companie. Microciparea este aproape nedureroasă, în sensul că pisica ta va simți doar o mică înțepătură, ca cea pe care o simte atunci când face o simplă injecție. Așadar, pisica nu va avea nevoie de anestezie pentru a fi microcipată.
În plus, microciparea pisicii se poate face la orice vârstă, așa că nu există vreo obligație referitoare la data exactă la care ar trebui să o duci la medicul veterinar pentru această operațiune.

Ce informații oferă microcipul?

Cel mai mare câștig pe care îl vei avea atunci când vei opta pentru ciparea animalului tău de companie va fi acela că găsirea pisicii după microcip va fi făcută mult mai ușor. Concret, dacă pisica obișnuiește să iasă din casă și să petreacă timp în aer liber, e posibil ca, la un moment dat, să o poți pierde.

Pisicile obișnuiesc să parcurgă distanțe mari în căutarea prăzii sau a unui partener ori a unei partenere. Primăvara și toamna, când pisicile trec prin perioada de călduri, animalele de companie se pot rătăci în drumul lor spre casă, în periplul lor nocturn. Dacă pisica ar avea microcip și s-ar pierde, dar ar fi găsită și dusă la un veterinat, acesta îi va putea citi datele trecute pe cip și îi va putea identifica stăpânul, adică pe tine. Astfel, vei putea primi un telefon prin care medicul te-ar înștiința de găsirea pisicii.
Informațiile tale personale se vor regăsi, așadar, pe fișa medicală a pisicii înregistrată în baza de date națională, alături de alte date medicale despre pisică, așa cum ar putea fi vaccinurile, operațiile, alergiile sau afecțiuni de care animalul de companie suferă, pentru ca medicul care urmează să o examineze să îi poată aplica un tratament corespunzător, fără a-i pune viața în pericol.

Avantajele microcipării pisicilor

După cum explicam mai sus, există o serie de avantaje de care tu și pisica ta vă puteți bucura, dacă aceasta din urmă are implantat un microcip. Printre acestea se numără și:

Facilitează regăsirea unui pisici pierdute

În cazul în care pisica ta iese din casă ori fuge, într-un moment de neatenție, pe geam sau pe ușă, șansele să o poți găsi sunt mult mai mari dacă aceasta este microcipată. Dacă va ajunge la un cabinet veterinar, cu ajutorul un cititor special de microcipuri medicul va putea identifica mai ușor stăpânul pisicii, adică pe tine, și te va putea suna să îți explice de unde poți lua pisica înapoi acasă.

O scapi de riscuri medicale

Dacă pisica ta a fost diagnosticată cu vreo afecțiune sau cu vreo formă de intoleranță sau alergie la o substanță sau un medicament, aceste informații vor fi trecute pe fișa medicală din baza de date națională, disponibilă imediat după scanarea cu cititorul de microcipuri pentru orice medic veterinar la care ai putea ajunge cu pisica.
Gândește-te cât de folositoare ar fi datele medicale atunci când pisicii tale i se întâmplă ceva cât timp tu ai plecat în vacanță și ai lăsat o rudă sau un prieten să aibă grijă de ea. În acest fel, elimini orice risc la care pisica ar putea fi expusă dacă nu i se cunosc antecedentele medicale.

Întrebări frecvente despre microciparea pisicilor

Nu ești singurul stăpân de pisică interesat de subiectul microcipării la pisici, așa că dacă mai ai și alte întrebări referitoare la această operațiune, pe care te sfătuim să o faci în cadrul unui cabinet veterinar, s-ar putea să găsești răspunsul pe care îl cauți în rândurile de mai jos.

Cât durează această procedură?

Procedura în sine de implantare a microcipului la pisică durează câteva secunde, cam cât ar dura și administrarea unui medicament prin intermediul unei injecții. Însă va trebui să mai petreci câteva minute în cabinetul veterinar la care alegi să faci microciparea pisicii, până când doctorul reușește să-ți completeze toate datele personale, precum nume, adresă și număr de telefon, dar și alte informații utile din punct de vedere medical pentru viața pisicii, precum vaccinurile sau intoleranțele de care aceasta suferă, ori toate intervențiile chirurgicale suferite.

Cât de dureroasă este implantarea microcipului?

Aproape deloc, pentru că pisica nu va simți mai mult decât o simplă înțepătură, asemănătoare unei injecții, așadar nu are rost să te îngrijorezi că pisica ta ar trece prin senzații neplăcute la implantarea unui microcip.

Cât costă microciparea pisicilor?

Dacă te interesa să afli prețul unui microcip pentru pisici, e bine să știi că acesta depinde de prețurile practicate în cadrul cabinetului veterinar în care alegi să faci operațiunea.
Dacă știi că serviciile medicale oferite sunt, de obicei, mai piperate, așteaptă-te la o cheltuială de aproximativ 150 de lei pentru microciparea pisicii tale. În cazul în care plătești mai puțini bani decât la alte cabinete la care ai mers înainte, e foarte posibil ca microciparea să coste doar 50 de lei.

Există reacții adverse?

Până acum, nu au fost raportate reacții adverse la microcipare pisici. Așadar, nu are de ce să îți fie frică să apelezi și tu la această metodă sănătoasă de identificare a animalului de companie, cu atât mai mult cu cât vei respecta și legea.

Se poate scoate microcipul la pisică?

Microcipul pisicii tale va fi implantat sub piele, așadar nu există nicio metodă prin care acesta ar putea fi scos.
În cazul schimbării proprietarului de pisică, adică dacă vrei să vinzi sau să dai spre adopție pisica, microcipul va avea aceeași funcție ca până în momentul respectiv, doar că datele tale personale vor fi înlocuite cu cele ale noului proprietar, însă informațiile medicale ale pisicii vor rămâne valabile în continuare.

Ți-am pregătit și un clip din care să înțelegi pe scurt tot ce ar trebui să știi despre microcipul la pisici.

Articole asemănătoare

Felix
7 minute de citit

Adoptarea unei pisici

17 minute de citit

 Cum să-ți alegi pisica