Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră

Comportamentul pisicilor senioare

Odată cu îmbătrânirea pisicii, este posibil să observi anumite schimbări în comportament. Deoarece aceasta se află în perioada sa de senior, modificările pot fi cât se poate de normale fiind de cele mai multe ori strâns legate de vârstă, însă în unele cazuri pot indica instalarea unor probleme de sănătate, de aceea este important să observi cu atenție comportamentul ei și să iei atitudine imediat ce apare ceva nelalocul lui. 

Printre aspectele pe care te sfătuim să le iei în considerare includem: nivelul de activitate și timpul petrecut dormind, alimentația, nevoia de afecțiune, degradarea auzului și a vederii, dar și apariția unor probleme de sănătate specifice vârstei precum artrita, afecțiuni renale sau dentare. Așadar, o sa observi faptul că pisica ta senioară petrece mai mult timp dormind. 

Pentru somn îi poți asigura un loc confortabil şi liniştit unde să se odihnească, dar încurajează-o să se mişte şi să se joace, pentru a-și menţine condiţia fizică. Nu neglija nici sănătatea mentală a pisicii și oferă-i stimulare prin jocuri și activități interactive. Acestea pot fi adaptate la nivelul ei de energie și mobilitate, pentru a evita oboseala sau suprasolicitarea. De exemplu, poți folosi jucării interactive, puzzle-uri alimentare sau jocuri de urmărire și prindere adaptate la abilitățile ei.

Este, de asemenea, posibil ca pisica ta să devină mai sensibilă la schimbările de mediu sau la prezenţa altor animale. Pentru a evita stresul, încearcă să limitezi interacţiunile cu animale străine și acordă-i mai multă atenţie şi afecţiune, pentru a o ajuta să se simtă în siguranţă şi protejată.
Un alt aspect de luat în considerare este alimentaţia pisicii tale. Pe măsură ce îmbătrâneşte, este posibil să aibă nevoie de o dietă specială, adaptată la vârstă şi la eventualele probleme de sănătate. 

Consultă medicul veterinar pentru a obţine recomandări privind hrana potrivită şi cantitatea adecvată pentru pisica ta senior, iar dacă observi că are dificultăţi în a se mişca, pierde în greutate sau prezintă alte simptome neobişnuite, nu ezita să faci o vizită medicul veterinar.
În ceea ce privește igiena, pisicile senioare pot începe să aibă probleme de toaletare, mai ales dacă suferă de artrită sau alte probleme de sănătate care afectează mobilitatea. 

Ajut-o să se mențină curată prin periaj regulat și, dacă este necesar, ajut-o să se curețe în zonele dificil de accesat.
Prin urmare, înțelegerea și adaptarea la comportamentul pisicilor senioare este crucială pentru a le oferi o viață cât mai liniștită și sănătoasă. Pregăteşte-te pentru anii lor de bătrâneţe, cu ghidurile noastre despre comportament.

Articole populare