Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Pisicile si frigul

Pisicile și frigul: îngrijire pisici pentru a nu răci iarna

4 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

S-ar putea să fie surprinzător să afli că pisicile pot simți frigul, chiar dacă sunt animale foarte adaptabile. Atunci când pisica ta este expusă la temperaturi scăzute, există un risc potențial pentru sănătatea ei, incluzând hipotermia și înghețarea țesuturilor. Este important să acordăm atenție semnelor care indică că pisica ar putea avea nevoie de mai multă căldură pentru a-i asigura bunăstarea și astfel, să ajutăm pisica să treacă prin sezonul rece fericită și sănătoasă.

Când începe să se răcească vremea, este important să știi când temperatura este prea scăzută pentru pisica ta și când ar trebui să o ții într-un loc cald și confortabil. Așadar, simt pisicile frigul, și dacă da când este prea frig pentru ele?
 

Pisica rezistă la frig

Cu excepția cazului în care sunt dintr-o rasă de pisici cu blană scurtă sau fără blană, acestea au tendința de a rămâne destul de calde datorită blănii lor dese. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, pisicile simt frigul. În mod general, regula este că, dacă tu simți frigul, atunci înseamnă că și pisica ta simte la fel.

Simt pisicile frigul?

Blana pisicilor oferă o izolație excelentă împotriva frigului, fapt ce aduce bucurie, mai ales atunci când își petrec mult timp în aer liber. Cu toate acestea, pisicile care petrec mult timp în exterior pot totuși să fie vulnerabile la hipotermie sau înghețarea țesuturilor dacă sunt lăsate prea mult timp afară. Cu toate acestea, majoritatea pisicilor au o abilitate destul de bună de a simți când devine prea frig și vor alege să rămână în locuri mai călduroase, cum ar fi în casă.

Simt puii de pisică frigul?

Aceste ghemotoace adorabile sunt atât de mici și drăgălașe și cu siguranță ar putea simți frigul. În primele zile, mama lor îi ține calzi lăsându-i să se cuibărească la ea. Cu toate acestea, începând cu aproximativ 3 săptămâni, puii de pisică devin mai independenți și sunt capabili să-și regleze temperatura corpului mai bine pe cont propriu, astfel că, în momentul în care ajung la etapa de învățare a hrănirii, nu vor mai avea nevoie de sprijin termic suplimentar din partea mamei.


Astfel, dacă o să crești pui de pisică pe cont propriu, ar putea fi necesare surse alternative de căldură, în special pentru faza de nou-născuți. Amintește-ți să fii atent dacă folosești perne termice sau sticle de apă caldă, deoarece acestea le-ar putea provoca arsuri. Astfel, pentru a le menține căldura corporală, este mai bine să folosești o păturică curată și moale, iar dacă folosești sticle de apă caldă, acestea ar trebui să aibă o husă.
 

Când este prea frig afară pentru pisici?

Ca regulă generală, orice temperatură sub 7 grade Celsius este considerată destul de rece pentru pisici, iar dacă temperatura scade sub punctul de îngheț, ar trebui să faci un efort conștient să ții pisica în casă. Permițându-i pisicii tale să rămână afară în frig pentru perioade lungi de timp în care se înregistrează temperaturi scăzute poate avea un impact negativ asupra stării sale de sănătate.

 

Cum știu dacă pisica mea suferă de hipotermie ușoară?

Semnele la care ar trebui să fii atent dacă suspectezi că pisica ta suferă de hipotermie includ:

 • Slăbiciune
 • Tremurat
 • Lipsa de atenție mentală
 • Temperatura corpului sub 37 de grade Celsius
 • Urechi și labe reci

 

Cum știu pisica mea suferă de hipotermie severă?

Dacă suspectezi că pisica ta suferă de hipotermie severă, ar trebui să anunți imediat medicul veterinar, deoarece aceasta ar putea avea efecte de lungă durată asupra sănătății pisicii tale și ar putea fi fatală. Semnele la care ar trebui să fii atent includ:

 • Letargie severă
 • Ritm cardiac lent
 • Dificultate în respirație sau ritm respirator lent
 • Temperatura corpului foarte scăzută
 • Pierderea cunoștinței

 

Cum știu dacă pisica mea suferă de degerături?

Degerăturile la pisici sunt o afecțiune gravă. În cazul în care crezi că pisica ta este afectată de degerături sau observi orice zone afectate, atunci ar trebui să contactezi imediat medicul veterinar. Semnele la care ar trebui să fii atent includ:

 • Decolorarea zonei afectate a pielii - aceasta va fi adesea pală, gri sau cu o tentă albastră
 • Durere la atingerea zonei afectate
 • Bășici sau ulcere ale pielii
 • Zone ale pielii înnegrite sau moarte

Cum îmi încălzesc pisica atunci când e frig afară?

Așa cum mulți posesori de pisici le oferă libertatea să descopere lumea exterioară după bunul plac, devine esențial să înțelegem cum să le protejăm și să le menținem sănătoase, în special în perioadele când temperaturile scad și expunerea la condiții exterioare ar putea afecta binele pisicii tale.

Urmărește greutatea pisicii

Este ușor să subestimezi greutatea pisicii tale în sezonul rece, mai ales când este învelită într-o blăniță densă și călduroasă. Ai grijă să o pipăi și să verifici dacă simți vreun os proeminent în zona șoldurilor sau a umărului, indicând posibil că pisica ta nu se simte în formă și ar putea pierde în greutate.
De asemenea, este important să fii atent la greutatea pisicii tale atunci când petrece mai mult timp în interior, deoarece lipsa activității fizice crește riscul de a lua în greutate. Verifică dacă pisica ta s-a îngrășat folosind instrumentul Purina pentru evaluarea stării corporale la pisici care e o modalitate excelentă de a monitoriza greutatea pisicii tale.


Asigură-te că patul ei este plăcut și călduros

Locul preferat de odihnă al pisicii tale, fie că este vorba de o cutie sau o cușcă specială pentru pisici, patul tău sau pervazul ferestrei, este cu siguranță o parte importantă a confortului ei. Crearea unui mediu cât mai călduros și primitor atunci când este în casă în timpul vremii reci este esențială pentru o pisică fericită! Nu uita să-i oferi un culcuș plăcut, să speli regulat așternuturile pentru a menține curățenia și confortul locului ei preferat.

 

Fii atent la mobilitate

Menținerea unei pisici în interior poate fi o experiență neobișnuită, atât pentru tine, cât și pentru ea, în special dacă este o felină aventuroasă. Este esențial să te asiguri că pisica este stimulată în interior la fel de mult ca în aer liber, așa că păstrează un nivel ridicat de activitate cu ajutorul unor jocuri distractive pentru pisici. 
Temperaturile scăzute pot crește riscul de rigiditate și dureri articulare, așa că, dacă observi că pisica ta întâmpină dificultăți în a ajunge în locurile ei preferate, nu ezita să programezi o vizită la veterinar imediat. Poți facilita viața pisicii cu probleme de mobilitate asigurându-te că patul și tava ei sunt ușor accesibile.
 

Cum știu dacă pisica mea este friguroasă?

Pisicile sunt foarte bune la ascunderea disconfortului lor, așa că va fi dificil să știi dacă pisica ta este friguroasă sau nu. Există câteva lucruri pe care le poți verifica pentru a obține indicii despre starea de frig a pisicii tale.

Verifică-i urechile, labele și coada

Dacă pisica ta este friguroasă, extremitățile ei pot începe să simtă rece la atingere. Deci, pipăie urechile, labele și coada pisicii tale, iar dacă aceste părți ale corpului par reci, atunci există șanse ca pisica ta să fie friguroasă.

Alegerea de a dormi lângă căldură

Dacă pisica ta renunță la zona ei obișnuită de odihnă pentru a se culca lângă calorifer sau se trezește pentru a se apropia de o sursă de căldură, oferă-i această opțiune pentru confortul și bunăstarea ei. Acesta este un alt semn că pisica ta simte frigul și că pisica are nevoie de căldură.

Ghemuirea tip colac

Pentru multe pisici, aceasta este poziția lor preferată de somn, dar uneori poate fi un semn că simte frigul. O pisică care simte frigul își va retrage și labele și coada sub ea pentru a se menține mai călduroasă.

Hrană pentru pisici iarna 

Niciodată să nu neglijezi hrănirea pisicii și hidratarea pisicii tale. Atunci când o lași afară sau dacă scapă în frig, asigură-te că există locuri adăpostite, ridicate de la sol, oferindu-i protecție împotriva vremii reci și a umezelii. Descoperă întreaga gama Purina de hrană pisici care acoperă nevoile pisicii tale, indiferent de anotimp. 

Sănătatea pisicii tale în sezonul rece este o responsabilitate esențială. Înțelegerea semnelor care indică disconfortul termic al pisicii tale este foarte importantă pentru a-i asigura un mediu cald și sigur. Indiferent dacă sunt pisici de exterior sau pui de pisică adorabili, toate au nevoie de atenție specială în sezonul rece. Este important să ne asigurăm că locurile lor de odihnă sunt calde și confortabile, să monitorizăm greutatea și să fim atenți la semnele de hipotermie sau degerături.

Permițându-i să exploreze lumea exterioară, este vital s-o protejezi și să-i oferi căldura necesară. De la urmărirea greutății până la asigurarea unui culcuș plăcut și promovarea activității fizice, suntem cei care pot să ajute pisicile să treacă prin sezonul rece fericite și sănătoase.

Îngrijirea pisicii tale în lunile mai reci nu necesită o schimbare totală în rutina ta sau în cea a pisicii tale. Cu pregătirea potrivită și echipamentul adecvat, vei face față cu ușurință. Suntem încrezători că ți-am oferit sfaturi utile despre "pisicile și frigul" iar dacă vrei să afli și mai multe sfaturi, te invităm să descoperi toate articolele despre îngrjirea pisicilor