Pentru ei, toată pasiunea noastră
Nicola

Coordonator aprovizionare responsabilă și achiziții @Purina

Nicola
Ingrediente

Ingrediente

Go to the section >

Reglementările UE cu privire la produsele organice definesc regulile pentru producția organică și etichetarea hranei, inclusiv a hranei pentru animale de companie. Acestea includ fiecare etapă a procesului de producție, de la semințe, până la hrana procesată finală. A produce organic înseamnă a respecta normele UE privind argicultura organică.

Normele UE sunt concepute pentru a promova protecția mediului, pentru a menține biodiversitatea și a construi încrederea consumatorilor în produsele organice. Agricultura organică este o metodă care își propune să producă alimente folosind substanțe și procese naturale. Asta înseamnă că agricultura organică tinde să aibă un impact limitat asupra mediului, pentru că încurajează folosirea responsabilă a energiei și a resurselor naturale, menținerea biodiversității, păstrarea echilibrelor ecologice regionale, îmbunătățirea fertilității solului și menținerea calității apei. Regulile guvernează toate domeniile producției ecologice și se bazează pe o serie de principii cheie, cum ar fi:

Interzicerea utilizării Organismelor Modificate Genetic;
 
Interzicerea utilizării radiațiilor ionizate;
 
Limitarea utilizării îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor;
 
Interzicerea utilizării hormonilor și restricționarea utilizării antibioticelor și folosirea acestora doar atunci când sunt necesare pentru sănătatea animalelor.
În plus, normele privind agricultura organică încurajează un standard ridicat de bunăstare a animalelor și impun fermierilor să răspundă nevoilor specifice de comportament ale acestora.

Hrana procesată pentru animale de companie intră, de asemenea, în categoria furajelor UE. Prin urmare, se aplică regulile potrivite, iar hrana pentru animale de companie poate fi etichetată ca fiind organică dacă respectă o serie de reguli stricte privind certificarea, etichetarea și formularea:

Certificarea:

Atât materiile prime utilizate, cât și producătorul trebuie să fie certificate de către organismul de certificare organică;
 
Eticheta și rețeta trebuie să fie certificate de același organism;
 
Întregul lanț de aprovizionare, inclusiv centrul de distribuție trebuie să aibă certificare organică. Etichetarea:
 
BIO poate fi pus pe etichetă dacă produsul este conform cu reglementările UE;
 
Dacă produsul respectă normele UE, se poate aplica sigla UE cu frunze verzi (vezi mai jos). Pot fi aplicate și sigle locale dacă produsul respectă standardele naționale;
 
Ingredientele organice ar trebui evidențiate în lista ingredientelor.
Formularea:

95% din materia uscată a produsului și 100% din ingredientele agricole trebuie să fie certificate ca organice;
 
Unele ingrediente neorganice pot fi utilizate, dar numai dacă sunt pe lista aprobată de Regulamentul UE;
 
Aditivii precum vitaminele pot fi folosiți pentru a face produsul complet, atâta timp cât și aceștia sunt pe lista aprobată de Regulamentul UE.
Deși am început să includem hrana organică pentru animale de companie în lista noastră de produse, producția de hrană organică se confruntă cu multe provocări:

Disponibilitatea materiilor prime: mai puțin de 2% din teren este folosit în prezent pentru producția organică, ceea ce înseamnă că baza noastră de furnizori este limitată; În plus, culturile organice au o volatilitate ridicată;
 
Producția într-o fabrică de hrană pentru animale de companie este mai puțin flexibilă, mai ales atunci când aceeași linie de producție este folosită și pentru produsele organice și pentru cele convenționale, pentru că linia de producție trebuie curățată înainte ca produsele organice să fie fabricate, pentru a evita contaminarea ingredientelor convenționale în rețeta organică;
 
Costurile de producție a produselor organice sunt mai mari decât costul hranei convenționale pentru animale de companie, pentru că procesul de respectare a reglementărilor este lung, iar separarea materiilor prime organice de cele convenționale trebuie menținută pe întregul lanț de aprovizionare;
 
Pentru a face hrană pentru animale de companie completă și echilibrată trebuie să includem în rețete unii aditivi (cum ar fi vitaminele sau mineralele) care nu sunt certificate ca fiind organice, pentru că sunt sintetice (deși identice cu cele naturale).