Întrebări frecvente despre castrarea și sterilizarea câinilor

Momentul aducerii acasă a unui animal de companie este foarte amuzant, mai ales dacă acesta are un comportament jucăuș. Când vei începe să îl obișnuiești să îți răspundă sau să îl gâdili pe burtă, va fi puțin probabil să-ți treacă prin minte că acesta va avea cândva propriii pui.
Retriever afară, cu stăpânul
Retriever afară, cu stăpânul
Retriever afară, cu stăpânul
icon portocaliu casa

Castrarea sau sterilizarea câinilor este o operație de rutină, prin care sunt îndepărtate organele reproducătoare. Pentru masculi, aceasta implică eliminarea testiculelor, iar pentru femele procedura înseamnă îndepărtarea ovarelor și, uneori, a uterului.

icon albastru caine mascul

Pentru masculi, această operație se numește castrare. De obicei, este o operație ușoară, dar poate fi puțin mai invazivă, dacă testiculele câinelui nu au coborât. Dacă acestea nu au coborât până la vârsta de 6-12 luni, atunci câinii pot fi castrați prin chirurgie abdominală, similar cu procedura pentru femele.
icon mov caine femela

Pentru femele, procedura este numită sterilizare. Această operație este mai invazivă decât la masculi și este efectuată printr-o incizie de-a lungul abdomenului. Poți solicita ca această operație să fie efectuată laparoscopic deoarece reduce timpul de refacere.

Această procedură de rutină poate preveni problemele de sănătate ale câinelui tău și îți va aduce liniște.

Dacă te gândești să îți castrezi sau sterilizezi câinele, vorbește cu medicul veterinar cât mai repede pentru a primi răspunsuri la întrebările tale legate de posibilele efecte secundare, costuri și multe altele.

Operația de castrare sau sterilizare a câinelui este una de rutină. Câinele va fi anesteziat, pentru a avea garanţia că nu va simți nicio durere în timpul procedurii.

Poți solicita ca femela să fie sterilizată prin operație laparoscopică. Este mai puțin invazivă și implică doar îndepărtarea ovarelor, astfel reducând durerea și timpul de refacere post-operator.

După operație, veterinarul îi va administra câinelui injecții cu calmante, pentru a ușura disconfortul. De asemenea, va prescrie medicamente anti-inflamatoare și analgezice care să îi fie administrate câinelui la domiciliu, ca parte a tratamentului post-operator.

Deoarece, de obicei, operația este mai puțin invazivă la masculi, aceștia vor necesita medicație doar pentru o zi după operație. Femelele vor necesita medicație pentru aproximativ 3 zile după operație, pentru o recuperare rapidă și cât mai lipsită de durere cu putință.

Există mai multe avantaje ale castrării de care poate beneficia câinele tău, în funcție de sex. Printre acestea se află un risc scăzut de îmbolnăvire și un comportament mai bun.

icon albastru caine mascul

Beneficiile castrării unui câine mascul

 • Previne tumorile testiculare și reduce riscul cancerului de prostată și al altor infecții.
 • Reduce posibilitatea unor tumori și hernii în partea de jos, care sunt uzuale la câinii mai bătrâni, necastrați.
 • Poate reduce impulsurile agresive naturale, ceea ce scade posibilitatea ca animalul tău de companie să se rănească prin lupte.
 • Previne părăsirea locuinței pentru căutarea unei partenere.
 • Poate ameliora comportamentul neplăcut, cum ar fi marcarea teritoriului sau încercarea de a se împerechea cu obiecte/oameni.

Masculul sau femela ta ajunge la maturitatea sexuală în jurul vârstei de 6-7 luni, dar aceasta poate varia ușor, în funcție de rasă. Pentru a evita o sarcină nedorită a femelei, este cel mai bine să o sterilizezi înainte de a ajunge la această vârstă.

Unii veterinari preferă să lase femelele să aibă un ciclu menstrual înainte de a le steriliza. Acest lucru poate fi dificil, deoarece sterilizarea se poate face abia la 3 luni de la încheierea ciclului, însemnând o așteptare monitorizată îndeaproape pe tot parcursul acestei perioade.

Beneficiile aduse de castrare sănătății scad pe măsură ce aceștia îmbătrânesc, așa că este mai bine să îi castrezi cât mai curând cu putință.

Pentru a castra câinele, fă o programare la veterinar. Va trebui să aduci animalul pentru un consult pre-anestezic, înainte de operație.

Veterinarul îți va solicita să nu hrănești câinele în noaptea de dinainte de anestezie. Lasă-i apă la dispoziție ca în mod normal, dar ia-o în dimineața anesteziei, pentru a te asigura că animalul nu bea nimic înainte de operație.

De obicei, ți se solicită să lași câinele la cabinetul veterinar dimineața și vei putea să îl iei mai târziu, în aceeași zi.

icon portocaliu computer

Dacă dorești să îți castrezi câinele, dar nu îți permiți cheltuielile, discută despre alte opţiuni cu veterinarul tău

Câinele tău va fi puțin amețit după operație, dar își va reveni foarte repede la starea sa energică și emoțională. Deoarece operațiile depind de sex, la fel este și cu procesul de recuperare. Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru pentru a-ți ajuta animalul de companie să își revină cât mai curând cu putință.

icon caine femela

Câinii femele

 • Stai aproape de animalul tău de companie în prima noapte de după operație, pentru orice eventualitate.
 • Anestezicul folosit pentru operația câinelui îl poate lăsa ușor dezorientat - ar putea geme sau plânge. Nu îți face griji, dar, dacă situația persistă, contactează medicul veterinar.
 • Dă-i femelei hrană pasată la primele mese de după operație, deoarece stomacul ei poate fi puțin sensibil. Îi poți oferi hrana umedă PURINA® FRISKIES® Adult, care conține bucăți mici de carne în sos.
 • Ți se vor prescrie medicamente de administrat câinelui, pentru a ajuta la recuperarea sa. Acestea pot include analgezice, antibiotice și anti-inflamatoare.
 • Medicul veterinar va programa controale la 3 și 10 zile de la operația animalului, pentru a vedea cum se recuperează.
 • Dacă nu ai optat pentru o operație laparoscopică, sterilizarea femelei necesită o incizie mare. Verifică în mod regulat plaga, pentru a te asigura că se vindecă și contactează medicul veterinar dacă observi că se agravează în vreun fel.
 • Pentru a o opri să lingă, să muște și să scarpine plaga, femela va purta un guler conic. O poți îmbrăca într-un tricou vechi, dacă gulerul este prea inconfortabil pentru ea.
 • Pentru a proteja cusăturile și a lăsa timp să se vindece, nu lăsa câinele să sară și plimbă-l în lesă până după controlul din cea de-a 10-a zi.
 • Dacă sunt folosite fire nedizolvabile, veterinarul va stabili o dată când trebuie să fie scoase. De obicei, acest lucru se întâmplă în 7-10 zile de la procedură.
icon caine mascul

Câinii masculi

 • Stai împreună cu animalul tău de companie în prima noapte de după operație, pentru orice eventualitate.
 • Animalul poate geme sau scheuna, pe măsură ce își revine din anestezie. Nu îți făce griji – este doar din cauză că este dezorientat. Dacă totuşi situația persistă, contactează medicul veterinar.
 • Uneori, câinii se pot deranja la stomac, ca efect al anesteziei. Ajută-i să evite toate acestea, oferindu-le mâncare pasată, pentru primele mese de după operație.
 • Dă-i câinelui medicația primită de la medicul veterinar pentru îngrijirea post-operatorie. Aceasta poate include analgezice, antibiotice și anti-inflamatoare.
 • Medicul veterinar va programa controale la 3 și 10 zile de la operația animalului, pentru a-i monitoriza recuperarea.
 • Câinele tău poate ieși afară în ziua de după operație, dar plimbă-l în lesă până după controlul din cea de-a 10-a zi.
 • Pentru a-i opri să lingă și să scarpine plaga, câinii vor purta un guler conic până în cea de-a 10-a zi de la operație. Dacă acesta irită animalul, purtarea unui tricou va fi mai confortabilă. Discută înainte cu veterinarul.
icon mancare de caine

Creștere în greutate

Uneori, castrarea este asociată cu creșterea în greutate, dar operația nu este direct responsabilă pentru această schimbare. Totuși, modificarea hormonală ca rezultat al castrării poate însemna că își pierd nevoia naturală de a căuta o parteneră. Asta înseamnă că se mișcă mai puțin și ar putea pune câteva kilograme în plus.

Poți ajuta câinele să rămână în formă prin mişcare regulată și prin reducerea aportul caloric, prin porții mai mici de hrană. De asemenea, îl poți trece pe o alimentație cu aport caloric redus. Te poate ajuta una din formulele noastre dietetice.

O variantă potrivită este hrana uscată PURINA® FRISKIES® Balance, creată special pentru câinii adulți. Pentru a micșora riscul obezității după castrarea câinelui, acesta are nevoie de surse bogate de proteine pentru menținerea masei musculare și de o cantitate potrivită de fibre pentru reducerea digestibilității. Nu uita de întreținerea igienei orale, care este foarte importantă, iar ideale sunt recompensele pentru câini. PURINA® DentaLife® este o alternativă potrivită, științific dovedit că ajută la curățarea dinților, chiar și a celor situați în zone greu de pătruns și care sunt vulnerabili la apariția tartrului și a plăcii bacteriene.

Dacă nu castrezi câinele, există mai multe dezavantaje, care variază în funcție de sex. Trebuie să studiezi cu atenție aceste puncte, înainte de a alege să nu îți castrezi câinele.

icon albastru caine mascul

Dezavantajele unui câine mascul necastrat

 • Este posibil să fugă de acasă în căutarea unei partenere.
 • Poate fi mai agresiv și se poate implica în lupte cu alți câini.
 • Poate afișa comportamente dominatoare, cum ar fi mârâitul și urinatul pentru a-și marca teritoriul.
icon mov caine femela

Dezavantajele unei femele nesterilizate

 • Va intra în călduri la fiecare opt luni, perioadă care durează până la trei săptămâni. În această perioadă, va trebui să fii foarte atent să nu existe câini în călduri în zonă.
 • Va sângera și va secreta un miros neplăcut atunci când este în călduri.
 • Poate rămâne însărcinată. Îngrijirea puilor nou-născuți poate fi foarte costisitoare. Chiar dacă ai de gând să vinzi puii, se poate să nu obții un profit. Este mai bine să lași înmulțirea pe seama crescătorilor profesioniști de câini.

Adesea, câinii nu prezintă simptome fizice evidente, până când sarcina nu este destul de avansată. Poți citi mai multe despre semnele de sarcină pe pagina Cum să recunoşti semnele de sarcină la câini.

Dacă pare că femela este gestantă, contactează medicul veterinar, care îți va putea confirma. Este posibil să fie sterilizată în timp ce este însărcinată, ceea ce va pune capăt sarcinii și va preveni gestații viitoare.

Veterinarul îți va da informații pentru a te ajuta să iei o decizie cu privire la sterilizarea femelei în timp ce aceasta este gestantă.

În cele din urmă, sterilizarea rămâne decizia ta, bazându-te pe ceea ce este mai bine pentru câinele tău. Dacă ai întrebări cu privire la sterilizarea câinelui, adresează-te medicului veterinar. E important să știi că gestația animalului tău de companie implică multă responsabilitate, precum și îngrijirea puiulor de câine, după naștere. Când ai trecut de această etapă și animalul tău de companie are pui, trebuie să acorzi atenție sporită perioadei de dezvoltare a acestora. Nu uita că alimentația puiului de câine joacă un rol important la o vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar, digestiv, dantura și ochii sunt în plină dezvoltare. Preocupați de sănătatea și bunăstarea puilor, am dezvoltat pentru ei gama PURINA® FRISKIES® Junior, creată cu grijă pentru puii de câine, pentru a le susține strălucirea blănii și sănătatea pielii, sclipirea ochilor și sănătatea digestivă, dar și a dinților și gingiilor.