Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated

Întrebări frecvente despre sterilizarea puilor de pisică și pisicilor

5 minute de citit

Sterilizarea unei pisici

Sterilizarea felinelor înseamnă că pisica ta va evita orice sarcină neplanificată și, de asemenea, o poate proteja de anumite boli.

Castrarea sau sterilizarea pisicii tale nu trebuie să fie o decizie descurajantă.

Echipa noastră este aici pentru a-ți spune tot ce trebuie să știi despre sterilizare, astfel încât să poți lua decizia cea mai bună pentru tine și pisica ta.

Ce este sterilizarea?

Sterilizarea este o operație comună și de rutină care implică îndepărtarea organelor de reproducere sexuală ale pisicii tale.

Este altfel cunoscută sub numele de „sterilizare” pentru femelele și „castrare” pentru masculi.

Pentru femelele pisici, sterilizarea presupune îndepărtarea ovarelor și a uterului, deși uneori doar ovarele le vor fi îndepărtate.

Acest lucru se face de obicei printr-o mică incizie pe partea stângă și se poate face și dedesubt de-a lungul mijlocului ei.

Pentru pisicile masculi procedura implică îndepărtarea testiculelor.

Procedura este mult mai simplă pentru masculi și nu necesită cusături.

Sterilizarea pisicilor le face rău?

Operația de castrare sau sterilizare este foarte simplă și pisica ta va primi un anestezic pentru a se asigura că nu simte nicio durere în timpul procedurii. După operație, medicul veterinar va face pisicii tale injecții pentru ameliorarea durerii pentru a ajuta la orice disconfort postoperator. De asemenea, ar trebui să ți se furnizeze medicamente antiinflamatoare și analgezice pe care să le oferi pisicii tale acasă. Deoarece procedura este mult mai puțin invazivă pentru pisicile masculi, aceștia ar trebui să aibă nevoie de medicamente doar pentru o zi. Femelele vor avea nevoie de medicamente timp de aproximativ trei zile pentru a le ajuta să se recupereze cât mai repede și fără durere posibil.

De ce ar trebui să-mi sterilizez pisica?

Sterilizarea unei pisici are multiple beneficii pentru animalul tău de companie.

De exemplu, pisica ta va avea mai puține șanse de a contracta anumite boli și de a evita sarcinile nedorite.

Alte avantaje ale castrării sau sterilizării unei pisici include:

 • Reducerea comportamentului obraznic care vine odată cu maturitatea sexuală, cum ar fi pulverizarea cu urină pentru a-și marca teritoriul.
 • Pisicile sterilizate sunt mai puțin susceptibile de a pleca de acasă, ceea ce le protejează să nu fie implicate în accidente rutiere și să nu se bată cu alte pisici.
 • Animalul tău de companie poate deveni mai afectuos.
 • Pisicile pot deveni adesea mai blânde.
 • Un risc redus de a contracta anumite boli, inclusiv leucemia felinei și SIDA felinei.
 • Un risc scăzut ca pisica ta să dezvolte o infecție uterină.
 • Dacă pisicile femele sunt sterilizate la o vârstă fragedă, este mai puțin probabil să dezvolte cancer mamar (de sân).

Când ar trebui să-mi sterilizez pisica?

Îți recomandăm să îți sterilizezi puiul înainte ca acesta să atingă maturitatea sexuală și să poată avea el însuși pisoi. Aceasta este în mod normal în jurul vârstei de patru până la șase luni. Îți vei da seama când pisica ta se apropie de pubertate, deoarece femelele vor mieuna cu voce tare, iar pisicile masculi sunt susceptibile să pulverizeze urină pentru a-și marca teritoriul.

Unele centre de salvare și cabinete veterinare recomandă sterilizarea timpurie a pisicilor de la vârsta de 12 săptămâni, sau uneori chiar mai devreme.

Pentru a-ți proteja pisica de a avea sau de a provoca o sarcină nedorită, păstreaz-o înăuntru până când este sterilizată.

Pentru a-ți steriliza pisica, va trebui să programezi o întâlnire cu medicul veterinar. Ți se poate cere să îți aduci pisica pentru un control preanestezic înainte de operația propriu-zisă. Veterinarul îți va cere să nu hrănești pisica în seara dinaintea anesteziei - pune-i apă la dispoziție ca de obicei, dar ia-i bolul în dimineața operației pentru a o opri să bea înainte de operație.

În mod normal, pisica ta va trebui să fie lăsată la veterinar dimineața și ar trebui să o poți ridica mai târziu în acea zi.

Toate pisicile vor fi puțin somnolente după operație, dar ar trebui să revină la starea lor normală și plină de viață foarte curând.

După aceea, procesul de recuperare variază în funcție de sex, deoarece operațiile sunt diferite.

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta băiatul sau fata blănoasă să se vindece după sterilizare.

 • Probleme ale tractului urinar
  După sterilizare, animalul tău de companie ar putea avea mai multe șanse de a dezvolta probleme ale tractului urinar. Dacă observi orice schimbare în obiceiurile urinare ale pisicii tale, cum ar fi mersul mai des, ghemuirea fără să facă pipi sau eliminarea de sânge, vorbește cu medicul veterinar.
 • Creșterea în greutate
  Uneori, sterilizarea este asociată cu creșterea în greutate. Deși operația nu este direct responsabilă pentru creșterea în greutate a pisicilor, aceasta le poate împiedica să umble în căutarea unui partener. Deoarece acest lucru înseamnă că se mișcă mai puțin, pisicile ar putea lua câteva kilograme.

Dacă observi că animalul tău de companie ia în greutate, îl poți menține antrenat jucându-te cu el sau plimbându-l cu un ham.

 • Pisica ta va intra în călduri aproximativ o dată la trei săptămâni odată ce a atins maturitatea sexuală. Când este în călduri, ea poate mieuna tare și să fie foarte neliniștită, ceea ce îți poate îngreuna viața acasă.
 • Când pisica ta este în călduri, va trebui să fii foarte vigilent pentru a o proteja de orice masculi amoroși din zonă pentru a evita o sarcină.
 • Pisica ta ar putea făta de până la trei ori în fiecare an, cu până la șase pui de fiecare dată. Acest lucru poate fi foarte costisitor.
 • Pisica ta poate fi mai predispusă să umble departe de casă, crescând riscul de a fi implicată în accidente de circulație.
 • Deoarece masculii necastrați tind să fie mai agresivi, este mai probabil să se lupte cu alte pisici. Acest lucru îi expune riscului de rănire și, de asemenea, răspândește boli.
 • Femelele nesterilizate au un risc mai mare de a dezvolta tumori mamare (cancer mamar) la vârsta de aproximativ 6-7 ani.
 • Verifică-ți pisica în mod regulat pentru eventuale umflături în zona mamară și, dacă găsești vreun motiv de îngrijorare, discută cu medicul veterinar.

De obicei, pisicile nu prezintă simptome fizice evidente până când nu ajung în a doua sau a treia săptămână de gestație. Dacă crezi că pisica ta ar putea fi gestantă, contactați medicul veterinar pentru confirmare cât mai curând posibil. Este posibil ca pisica ta să poată fi încă sterilizată în timp ce este gestantă, ceea ce va pune capăt gestației și o va împiedica să rămână gestantă din nou în viitor.

Veterinarul tău ar trebui să poată oferi mai multe informații despre sterilizarea unei pisici în timpul gestației, pentru a te ajuta să iei o decizie.

Sterilizarea puilor și pisicilor depinde de circumstanțele tale personale. Înainte de a lua o decizie, ia în considerare ce este mai bine pentru tine și pisica ta.