Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Retriever afară, cu stăpânul

Castrarea si sterilizarea cainilor: Tot ce trebuie sa stii

6 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Momentul aducerii acasă a unui animal de companie este foarte amuzant, mai ales dacă acesta are un comportament jucăuș. Când vei începe să îl obișnuiești să îți răspundă sau să îl gâdili pe burtă, va fi puțin probabil să-ți treacă prin minte că acesta va avea cândva propriii pui. Totuși, niciodată nu este prea devreme să te gândești la castrarea la caini sau la sterilizarea lor.

Diferența dintre castrare și sterilizare

Ce înseamnă castrarea la câini sau sterilizarea și care este diferența dintre cele două?

Castrarea sau sterilizarea câinilor este o operație de rutină, prin care sunt îndepărtate organele reproducătoare. Pentru masculi, aceasta implică eliminarea testiculelor, iar pentru femele procedura înseamnă îndepărtarea ovarelor și, uneori, a uterului. Nu putem discuta despre castrare la câini femele.

Doar pentru masculi, această operație se numește castrare. De obicei, este o operație ușoară, dar poate fi puțin mai invazivă, dacă testiculele câinelui nu au coborât. Dacă acestea nu au coborât până la vârsta de 6-12 luni, atunci câinii pot fi castrați prin chirurgie abdominală, similar cu procedura pentru femele.

Pentru femele, procedura este numită sterilizare. Această operație este mai invazivă decât castrarea la câini-masculi și este efectuată printr-o incizie de-a lungul abdomenului. Poți solicita ca această operație să fie efectuată laparoscopic deoarece reduce timpul de refacere.

Această procedură de rutină poate preveni problemele de sănătate ale câinelui tău și îți va aduce liniște.

Dacă te gândești să îți castrezi sau sterilizezi câinele, vorbește cu medicul veterinar cât mai repede pentru a primi răspunsuri la întrebările tale legate de posibilele efecte secundare, costuri și multe altele.

Cum e afectat câinele de operația de castrare sau sterilizare

Operația de castrare sau sterilizare a câinelui este una de rutină. Câinele va fi anesteziat, pentru a avea garanţia că nu va simți nicio durere în timpul procedurii.

Poți solicita ca femela să fie sterilizată prin operație laparoscopică. Această procedură de sterilizare la câini este mai puțin invazivă și implică doar îndepărtarea ovarelor, astfel reducând durerea și timpul de refacere post-operator.

După operație, veterinarul îi va administra câinelui injecții cu calmante, pentru a ușura disconfortul. De asemenea, va prescrie medicamente anti-inflamatoare și analgezice care să îi fie administrate câinelui la domiciliu, ca parte a tratamentului post-operator. Dacă observați o umflatura după sterilizarea cainilor, trebuie să contactați imediat veterinarul.

Deoarece, de obicei, operația este mai puțin invazivă la masculi, aceștia vor necesita medicație doar pentru o zi după operație. Femelele vor necesita medicație pentru aproximativ 3 zile după operație, pentru o recuperare rapidă și cât mai lipsită de durere cu putință. Întreabă veterinarul și care va fi procesul de îngrijire a cainelui după operație.

De ce ar trebui să castrez sau sterilizez câinele?

Probabil ai observat și tu manifestările unui câine în călduri și ce neplăceri poate crea acest comportament. Există mai multe avantaje ale castrării de care poate beneficia câinele tău, în funcție de sex. Printre acestea se află un risc scăzut de îmbolnăvire și un comportament mai bun.

Beneficiile castrării unui câine mascul:

 • Previne tumorile testiculare și reduce riscul cancerului de prostată și al altor infecții.
 • Reduce posibilitatea unor tumori și hernii în partea de jos, care sunt uzuale la câinii mai bătrâni, necastrați.
 • Poate reduce impulsurile agresive naturale, ceea ce scade posibilitatea ca animalul tău de companie să se rănească prin lupte.
 • Previne părăsirea locuinței pentru căutarea unei partenere.
 • Poate ameliora comportamentul neplăcut, cum ar fi marcarea teritoriului sau încercarea de a se împerechea cu obiecte/oameni.

Beneficiile sterilizării unui câine femelă:

 • Reduce riscul de cancer mamar care poate fi fatal.
 • Reduce riscul de infecții ale uterului, cunoscute drept piometru.
 • Previne sarcinile nedorite care pot surveni în urma împerecherilor accidentale.
 • Previne apariția gestațiilor false ce pot duce la probleme de comportament și afecțiuni medicale. Cățelușa după sterilizare se va simți mult mai bine și nu va avea stări de nervozitate sau dorința de a părăsi locuința. Dacă operația de sterilizare este umflată, trebuie contactat veterinarul.

Beneficiile sterilizării sau castrării câinilor pentru proprietari

 • Nu vei întâmpina probleme de comportament precum călarirea canapelei, a pernelor sau a picioarelor. E posibil să observi că un câine castrat se împerechează cu obiecte, dar acest comportament va trece în scurt timp.
 • Vei evita riscul ca un mascul să fugă pentru că a simțit o femelă gata de împerechere.
 • Vei evita cheltuielile cu îngrijirea femelei pe perioada sarcinii.
 • Vei evita înmulțirea numărului de câini fără proprietar.
 • Vei evita perioada de menstruație la femele, perioadă ce necesită o igienă suplimentară.

Per total sterilizarea câinilor sau castrarea lor este o idee bună atât pentru ei cât și pentru proprietar.

Când ar trebui să îmi castrez sau sterilizez câinele?

Când se castrează/sterilizează câinii? Masculul sau femela ta ajunge la maturitate sexuală în jurul vârstei de 6-7 luni, dar aceasta poate varia ușor, în funcție de rasă. Pentru a evita o sarcină nedorită a femelei, este cel mai bine să o sterilizezi înainte de a ajunge la această vârstă. Dacă observi o infecție după sterilizarea câinelui, trebuie să mergi neapărat cu el la veterinar.

Unii veterinari preferă să lase femelele să aibă un ciclu menstrual înainte de a le steriliza. Acest lucru poate fi dificil, deoarece sterilizarea se poate face abia la 3 luni de la încheierea ciclului, însemnând o așteptare monitorizată îndeaproape pe tot parcursul acestei perioade. Pentru o refacere mai rapidă, noi sugerăm sterilizarea laparoscopică la câini.

Beneficiile aduse de castrare sănătății scad pe măsură ce aceștia îmbătrânesc, așa că este mai bine să îi castrezi cât mai curând cu putință. De asemnea, odată cu vârsta va crește și perioadă de recuperare după castrarea câinilor.

Cum procedez pentru a castra sau steriliza câinele

Pentru a castra câinele, fă o programare la veterinar. Va trebui să aduci animalul pentru un consult pre-anestezic, înainte de operație. În cât timp își revine un câine după anestezie va depinde de rasa și mărimea lui, cât și de anestezicul folosit.

Veterinarul îți va solicita să nu hrănești câinele în noaptea de dinainte de anestezie. Lasă-i apă la dispoziție ca în mod normal, dar ia-o în dimineața anesteziei, pentru a te asigura că animalul nu bea nimic înainte de operație. Vei afla la momentul operației și cât durează efectul anesteziei generale la câini. De obicei, ți se solicită să lași câinele la cabinetul veterinar dimineața și vei putea să îl iei mai târziu, în aceeași zi.

Cât costă castrarea sau sterilizarea unui câine?

Dacă tot ai aflat la ce vârstă se castrează câinii și care este procesul, haide să descoperim și cât costă castrarea unui câine. Ei bine, trebuie să te informăm că nu există un preț standard, totul depinzând de tipul de operație și locul în care se face intervenția. Desigur, pe lângă intervenția în sine, costul va acoperi și investigațiile, analizele sau internarea. Contactează un cabinet veterinar pentru a afla mai multe detalii.

Dacă nu îmi permit cheltuielile pentru castrare/sterilizare?

Dacă dorești să îți castrezi câinele, dar nu îți permiți cheltuielile, discută despre alte opţiuni cu veterinarul tău. Acestea ar putea include pastile pentru sterilizarea câinilor sau injecții pentru sterilizarea câinilor. Castrarea/sterilizarea chimică la câini este o opțiune pe care o poți lua în calcul.

De ce îngrijiri post-chirurgicale va avea nevoie câinele după ce a fost castrat sau sterilizat?

Câinele tău va fi puțin amețit după operație, dar își va reveni foarte repede la starea sa energică și emoțională. Deoarece operațiile depind de sex, la fel este și cu procesul de recuperare. Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru pentru a-ți ajuta animalul de companie să își revină cât mai curând cu putință.

 • Stai aproape de animalul tău de companie în prima noapte de după operație, pentru orice eventualitate.
 • Anestezicul folosit pentru operația câinelui îl poate lăsa ușor dezorientat - ar putea geme sau plânge. Nu îți face griji, dar, dacă situația persistă, contactează medicul veterinar. Poți afla tot de la veterinar de ce tremură câinele după sterilizare.
 • Dă-i femelei hrană pasată la primele mese de după operație, deoarece stomacul ei poate fi puțin sensibil. Îi poți oferi hrana umedă PURINA® FRISKIES® Adult, care conține bucăți mici de carne în sos.
 • Ți se vor prescrie medicamente de administrat câinelui, pentru a ajuta la recuperarea sa. Acestea pot include analgezice, antibiotice și anti-inflamatoare.
 • Medicul veterinar va programa controale la 3 și 10 zile de la operația animalului, pentru a vedea cum se recuperează.
 • Dacă nu ai optat pentru o operație laparoscopică, sterilizarea femelei necesită o incizie mare. Verifică în mod regulat plaga, pentru a te asigura că se vindecă și contactează medicul veterinar dacă observi că se agravează în vreun fel.
 • Pentru a o opri să lingă, să muște și să scarpine plaga, femela va purta un guler conic. O poți îmbrăca într-un tricou vechi, dacă gulerul este prea inconfortabil pentru ea.
 • Pentru a proteja cusăturile și a lăsa timp să se vindece, nu lăsa câinele să sară și plimbă-l în lesă până după controlul din cea de-a 10-a zi.
 • Dacă sunt folosite fire nedizolvabile, veterinarul va stabili o dată când trebuie să fie scoase. De obicei, acest lucru se întâmplă în 7-10 zile de la procedură.
 • Stai împreună cu animalul tău de companie în prima noapte de după operație, pentru orice eventualitate.
 • Animalul poate geme sau scheuna, pe măsură ce își revine din anestezie. Nu îți face griji – este doar din cauză că este dezorientat. Dacă totuşi situația persistă, contactează medicul veterinar.
 • Uneori, câinii se pot deranja la stomac, ca efect al anesteziei. Ajută-i să evite toate acestea, oferindu-le mâncare pasată, pentru primele mese de după operație.
 • Dă-i câinelui medicația primită de la medicul veterinar pentru îngrijirea post-operatorie. Aceasta poate include analgezice, antibiotice și anti-inflamatoare.
 • Medicul veterinar va programa controale la 3 și 10 zile de la operația animalului, pentru a-i monitoriza recuperarea.
 • Câinele tău poate ieși afară în ziua de după operație, dar plimbă-l în lesă până după controlul din cea de-a 10-a zi.
 • Pentru a-i opri să lingă și să scarpine plaga, câinii vor purta un guler conic până în cea de-a 10-a zi de la operație. Dacă acesta irită animalul, purtarea unui tricou va fi mai confortabilă. Discută înainte cu veterinarul.

Ce riscuri implică sterilizarea sau castrarea câinelui?

Procedurile de sterilizare sau castrare sunt operații de rutină care în mod normal nu implică riscuri sau probleme deosebite. Totuși, orice intervenție chirurgicală ce presupune anestezie generală poate avea riscuri asociate modului în care organismul face față anesteziei. De aceea este necesar ca înainte de orice intervenție câinii să fie evaluați temeinic pentru a elimina probleme de sănătate precum boli ale inimii, ficatului sau rinichilor.

Creștere în greutate

Uneori, castrarea este asociată cu creșterea în greutate, dar operația nu este direct responsabilă pentru această schimbare. Totuși, modificarea hormonală ca rezultat al castrării poate însemna că își pierd nevoia naturală de a căuta o parteneră. Asta înseamnă că se mișcă mai puțin și ar putea pune câteva kilograme în plus.

Poți ajuta câinele să rămână în formă prin mişcare regulată și prin reducerea aportul caloric, prin porții mai mici de hrană. De asemenea, îl poți trece pe o alimentație cu aport caloric redus. Te poate ajuta una din formulele noastre dietetice.

O variantă potrivită este hrana uscată PURINA FRISKIES Balance, creată special pentru câinii adulți. Pentru a micșora riscul obezității după castrarea câinelui, acesta are nevoie de surse bogate de proteine pentru menținerea masei musculare și de o cantitate potrivită de fibre pentru reducerea digestibilității. Nu uita de întreținerea igienei orale, care este foarte importantă, iar ideale sunt recompensele pentru câini. Recompensele câini PURINA DentaLife sunt o alternativă potrivită, științific dovedit că ajută la curățarea dinților, chiar și a celor situați în zone greu de pătruns și care sunt vulnerabili la apariția tartrului și a plăcii bacteriene.

Pentru a preveni creșterea în greutate, este important să ții cont și de rasa câinelui, care influențează atât nutriția, cât și activitatea fizică a acestuia. De exemplu, un Ciobănesc German Malinois are nevoie de minimum două ore de antrenament zilnic - astfel, Ciobănescul Malinois poate fi considerat un câine foarte activ. În ceea ce privește alimentația câinilor din rasa Malinois, este important de știut că ei au un apetit crescut - un Ciobănesc Belgian are nevoie de un aport de nutrienți adecvat câinilor cu o activitate fizică intensă.

Ce trebuie să iau în considerare dacă nu îmi castrez sau sterilizez câinele?

Castrarea și sterilizarea câinilor

Dacă nu castrezi câinele, există mai multe dezavantaje, care variază în funcție de sex. Trebuie să studiezi cu atenție aceste puncte, înainte de a alege să nu îți castrezi câinele.

Dezavantajele unui câine mascul necastrat:

 • Este posibil să fugă de acasă în căutarea unei partenere.
 • Poate fi mai agresiv și se poate implica în lupte cu alți câini.
 • Poate afișa comportamente dominatoare, cum ar fi mârâitul și urinatul pentru a-și marca teritoriul, iar dacă fac parte dintr-o rasă de talie mare precum Cane Corso pot deveni periculoși și pentru oamenii din jurul lor.

Dezavantajele unui câine femelă nesterilizată:

 • Va intra în călduri la fiecare opt luni, perioadă care durează până la trei săptămâni. În această perioadă, va trebui să fii foarte atent să nu existe câini în călduri în zonă.
 • Va sângera și va secreta un miros neplăcut atunci când este în călduri.
 • Poate rămâne însărcinată. Îngrijirea puilor nou-născuți poate fi foarte costisitoare. Chiar dacă ai de gând să vinzi puii, se poate să nu obții un profit. Este mai bine să lași înmulțirea pe seama crescătorilor profesioniști de câini.

Dacă am impresia că femela este deja gestantă?

Adesea, câinii nu prezintă simptome fizice evidente, până când sarcina nu este destul de avansată. Merită să afli mai multe despre cum să recunoşti semnele de sarcină la câini pentru a fi mereu pregătit.

Dacă pare că femela este gestantă, contactează medicul veterinar, care îți va putea confirma. Este posibil să fie sterilizată în timp ce este însărcinată, ceea ce va pune capăt sarcinii și va preveni gestații viitoare.

Veterinarul îți va da informații pentru a te ajuta să iei o decizie cu privire la sterilizarea femelei în timp ce aceasta este gestantă.

În cele din urmă, sterilizarea rămâne decizia ta, bazându-te pe ceea ce este mai bine pentru câinele tău. Dacă ai întrebări cu privire la sterilizarea câinelui, adresează-te medicului veterinar. E important să știi că gestația animalului tău de companie implică multă responsabilitate, precum și îngrijirea puilor de câine, după naștere. Când ai trecut de această etapă și animalul tău de companie are pui, trebuie să acorzi atenție sporită perioadei de dezvoltare a acestora. Nu uita că alimentația puiului de câine joacă un rol important la o vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar, digestiv, dantura și ochii sunt în plină dezvoltare.

Preocupați de sănătatea puilor de câine, am dezvoltat pentru ei gama PURINA FRISKIES Junior, creată cu grijă pentru puii de câine, pentru a le susține strălucirea blănii și sănătatea pielii, sclipirea ochilor și sănătatea digestivă, dar și a dinților și gingiilor.