Cum să îți primești noua pisică acasă

Când noua ta pisică sau noul tău pisoi trebuie să vină acasă în curând, este normal să fii foarte entuziasmat. În aceste ultime zile înainte de sosirea sa, sunt multe lucruri care te vor ține ocupat. Vei dori să îți întâmpini noul prieten felină într-un mediu cald și prietenos, unde să se simtă în siguranță și confortabil, așa că o mică planificare de început se va transforma într-un drum lung până o vei acomoda în noua casă.
Pisică așezată pe scaun
Pisică așezată pe scaun
Pisică așezată pe scaun

Indiferent dacă aduci acasă o pisică adultă sau o pisicuță mică, acestea vor avea în continuare nevoi foarte similare, în special în ceea ce privește partea administrativă a lucrurilor. Iată câteva lucruri de rezolvat înainte de a aduce pisica acasă:

 • Dacă nu ai încă un medic veterinar, roagă proprietarii de pisici din zonă să-ți recomande unul și înregistrează pisica imediat. E mult mai puțin stresant să știi că sunt înregistrate deja, în cazul în care li se face vreodată rău sau dacă au nevoie să fie castrate.
 • Vorbește cu medicul veterinar cu privire la orice costuri sanitar-veterinare neașteptate.
 • Când ești acolo, aranjează ca noua pisică sau pisoi să fie identificată permanent cu un microcip, în cazul în care s-ar pierde vreodată.
Cat and kitten icon
Cum să îți primești noua pisică acasă

Odată rezolvate chestiunile administrative, e timpul pentru distracție - cumpărăturile! Vei avea nevoie de:

 • Un coș sigur pentru transportul pisicii.
 • Două boluri – unul pentru alimente și unul pentru apă. Optează pentru boluri ceramice sau de sticlă, ușor de curățat, în detrimentul celor metalice – unora dintre pisici nu le plac reflexiile sau umbrele în bol în timp ce mănâncă sau beau. Asigură-te că este suficient de mare pentru a se putea apleca și linge, fără ca mustățile să atingă marginile, fapt care descurajează unele pisici.
 • O litieră și nisip. Este cel mai bine să folosești același tip ca și crescătorul sau adăpostul anterior, cel puțin până se acomodează, astfel încât să o recunoască - și, cel mai important, să știe ce să facă cu ea!
 • Un pat pentru pisici – majoritatea preferă un pat tip igloo pentru siguranță, sau unul ridicat de la sol (care face parte dintr-un sistem de activități pentru pisici) .
 • Ustensile pentru periat, mai ales dacă are păr lung.
 • Un stâlp pentru zgâriat, făcut din scoarță de copac sau un stâlp înfășurat în sisal. Zgâriatul ajută la menținerea ghearelor pisicii în stare bună și un stâlp dedicat ar trebui să îi distragă atenția de la mobilă și covoare.
 • Un set de jucării. Jocurile favorite vor fi cele care te implică, cum ar fi jucăriile moi, zornăitoare, după care pot fugi și pe care le pot lovi. Acestea le asigură un mediu sigur pentru comportamentul natural de vânătoare.
 • Alimente. Hrănește-ți noua pisică sau pisoi în același mod în care au fost obișnuite la crescător sau adăpost, timp de cel puțin o săptămână și treci la o altă dietă mai târziu, gradual, dacă dorești, sau dacă există motive de sănătate pentru acest lucru.

Odată ajunsă acasă

Uraaaa, ziua cea mare a sosit - felicitări! În ciuda entuziasmului tău, încearcă să rămâi calm pentru a permite noii pisici să se acomodeze fără a fi surprinsă. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta în primele câteva zile cu noua pisică:

 • Asigură-te că îi poți dedica timp până se acomodează cu noile împrejurimi și ajut-o să intre într-o rutină stabilită. Asta poate însemna să aranjezi să lucrezi de acasă sau să îți iei câteva zile de concediu, pentru a petrece timp de calitate cu noul tău animal de companie.
 • Pregătește-te pentru călătoria spre casă. Călătoria cu mașina poate fi puțin dezorientantă și stresantă pentru pisica ta, așa că stropește-i coșul cu un spray calmant cu feromoni și așază-l într-un spațiu drept, sigur din mașină sau pe podea și acoperă-l cu o pătură. Vei vedea că sprayul, întunericul și condusul cu atenție o vor ajuta să rămână calmă. Mergi direct acasă după ce iei pisica – nu e timpul pentru ‘cumpărături’!
Kitten exploring
 • Când ajungi acasă, așază coșul pe podea, într-o cameră liniștită, deschide ușa și las-o să își găsească singură drumul, în ritmul propriu.
 • Copiii și alte animale de companie ar putea sări în sus de bucurie la întâlnirea cu cel mai nou membru al familiei, dar entuziasmul lor poate fi înspăimântător pentru noua achiziție. Supraveghează-i la început, până când noua pisică se obișnuiește cu noua casă.
 • Alegerea unui nume pentru un animal de companie nou e întotdeauna distractivă. După ce te-ai decis, folosește-i numele de fiecare dată când interacționați, ca să-l învețe rapid.
 • Toată această agitație poate fi obositoare, în special pentru o pisicuță mică, care va dori să doarmă în curând. Așază-i patul într-un loc cald, liniștit și departe de jucării, pentru a se putea odihni.
 • Așază-i litiera într-un loc liniștit, ușor accesibil din încăpere, unde nu va fi deranjată. Aceasta trebuie să fie departe de pat și de zona de mâncare. Verific-o cel puțin de două ori pe zi, îndepărtează solidele și nisipul murdar imediat. Golește complet și dezinfectează litiera cel puțin o dată pe săptămână.
 • Hrănește-o cu mai multe mese mici pe zi, fapt care te va ajuta să creați o legătură foarte apropiată.
 • Ține noua pisică în casă timp de 2-3 săptămâni, pentru a-i acorda timp să te cunoască și să se familiarizeze cu diferitele mirosuri și sunete din noul mediu, precum și să exploreze fiecare centimetru din noua sa casă. Pentru o pisicuță, așteaptă până când veterinarul îți dă mână liberă pentru a explora exteriorul.
 • Vei dori ca pisica ta să fie în siguranță, așa că asigură-te că nu sunt uși sau ferestre deschise, prin care să se poată strecura. Ar trebui să iasă afară doar atunci când și ea și tu sunteți încrezători. Dacă nu ești sigur de acest moment, discută cu veterinarul, care va fi bucuros să te sfătuiască.
 • Nu uita că totul va fi nou, provocator și entuziasmant pentru noul membru al familiei, ceea ce poate fi copleșitor. Pregătește-te, s-ar putea să fie puțin retrasă la început, dar ar trebui să se adapteze în curând cu noua casă și cu viața de familie. Dacă nu pare să iasă din cochilie, vorbește cu veterinarul
 • Dacă ai adoptat o pisică salvată, întreabă personalul de la adăpost despre eventualele preferințe ale noului tău animal de companie. Poate fi ceva ce poți include sau îi poți oferi pisicii pentru a o face să se simtă acasă.

Crescătorul pisicuței tale și cabinetul veterinar vor fi bucuroși să îți ofere ajutor și consiliere cu privire la îngrijirea noii pisici, sănătatea acesteia și așezarea în noua casă. Tot ce va trebui să faci este să vă cunoașteți cu bucurie, să vă distrați și să vă jucați împreună.