Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
pisică așezată într-o cutie albastră din baie

Cum să-ți ajuți pisica constipată

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Constipația pisicilor este o problemă destul de comună, dar cauzele pot fi extrem de diferite de la o pisică la alta.

Dacă bănuiești că pisica ta este constipată, ești fără îndoială dornic să afli ce a cauzat-o și cum poți oferi o oarecare alinare pisicii tale iubite. În acest articol, ne uităm la informațiile esențiale de care ai nevoie, de la simptomele timpurii până la tratamentul veterinar al constipației pisicilor și modalități prin care poți preveni disconfortul pentru a-ți ajuta pisica să revină la atitudinea ei fericită, ca în mod obișnuit.

Simptome de constipație la pisică

O pisică care nu a produs scaun de mai mult de 24 de ore este probabil să sufere de constipație. Cu toate acestea, uneori, proprietarii ar putea să nu fie la curent cu rutina de mers la toaletă a pisicii lor, deoarece se știe că unor feline le place să meargă la toaletă în aer liber. Prin urmare, este posibil să nu observi imediat frecvența obiceiului lor de mers la toaletă.

Acestea sunt câteva dintre celelalte simptome ale constipației pisicilor pe care ar trebui să le urmărești:

 • Abdomen tensionat.
 • Scaune tari, uscate, mici.
 • Încordarea care poate fi confundată uneori de proprietari cu dificultățile de urinare.
 • Lipsa poftei de mâncare (ocazional).
 • Poziție cocoșată.

Cauzele constipației la pisici

Găsirea cauzei constipației este la fel de importantă ca și recunoașterea simptomelor. Deși deshidratarea este cea mai frecventă cauză a constipației pisicilor, există multe alte motive potențiale pentru această afecțiune:

 • Deshidratare, care poate fi rezultatul unei boli de rinichi, în special la pisicile mai în vârstă.
 • Nu sunt suficiente sau sunt prea multe fibre în dieta lor.
 • Stil de viață sedentar.
 • Ingestia de păr.
 • Evitarea litierei (atunci când nisipul trebuie schimbat sau curățat).
 • Hernie.
 • Tumori în apropierea regiunii pelvine.
 • Efectele secundare ale unor medicamente.
 • Tulburare nervoasă.
 • Înghițirea unui corp străin care provoacă o obstrucție a tractului gastrointestinal (deși este posibil să observi alte semne clinice îngrijorătoare, cum ar fi lipsa poftei de mâncare sau o burtă foarte dureroasă, înainte de a observa constipația).

Dacă nu ești sigur ce a cauzat constipația sau dacă pisica ta devine constipată în mod regulat, discută cu medicul veterinar pentru a stabili cauza de bază. Pe baza constatărilor, tratamentul poate varia de la modificări ale dietei până la medicamentele prescrise.

Tratament pentru constipația la pisică

Constipația ușoară a pisicii poate fi rezolvată acasă, dar nu ezita să contactezi medicul veterinar dacă te străduiești să îți readuci pisica la rutina obișnuită de mers la toaletă.

Acestea sunt câteva dintre remediile pe care le poți încerca în timp ce aștepți programarea la veterinar:

Simptomele constipației pisicilor pot fi atenuate dacă te asiguri că acestea se mențin hidratate pe tot parcursul zilei. Pune-i la îndemână boluri cu apă în diferite locuri din casă pentru a-i reaminti pisicii să bea mai mult. Este o idee bună să alegi boluri largi de apă, deoarece pisicile preferă de obicei ca mustățile să nu atingă părțile laterale. De asemenea, au tendința de a prefera bolurile din ceramică sau metal. Asigură-te că bolurile cu apă sunt separate de orice hrană sau zonă cu litieră.

Unele pisici preferă să bea apă curentă, așa că încearcă să le ispitești lăsând robinetul să picture – cu dopul de la chiuvetă/cadă scos! Unor pisici le plac și fântânile cu apă – acestea ar trebui curățate foarte regulat pentru a te asigura că pisica ta le folosește în continuare. Poate fi dificil să faci pisicile să bea mai multă apă. Hrănirea cu o dietă umedă este una dintre cele mai simple modalități de a crește aportul de apă al pisicii tale.

Introducerea mai multor activități în rutina zilnică a pisicii tale îi va pune în mișcare întregul corp, inclusiv intestinele.

Caută diferite jocuri pe care le puteți juca împreună sau găsește {1} jucării pentru pisicuțe {1} pentru a le ține pe picioare.

Încurajează-ți pisica să-și exprime mai des partea jucăușă și va primi o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Constipația pisicilor poate fi gestionată acordând atenție nivelului de fibre din hrana lor.

Dacă nu ești sigur de cantitatea adecvată de fibre de care pisica ta are nevoie în alimentația sa, consultă-ți medicul veterinar, deoarece o cantitate prea mare sau prea mică de fibre poate agrava constipația pisicii.

Tratament veterinar pentru constipația pisicii

Odată ce ajungi la cabinetul veterinar, îi va fi efectuat un examen fizic pentru a determina severitatea constipației pisicii tale. Veterinarul va decide apoi care este cel mai bun curs de acțiune. Pentru cazurile ușoare, o ajustare alimentară ar putea fi tot ceea ce este necesar pentru ca pisica să revină la obiceiurile obișnuite de mers la toaletă.

În alte cazuri, îi poate fi recomandată o clismă sau pot fi prescrise medicamente precum laxative, agenți de înmuiere a scaunului sau probiotice.  S-ar putea să fii tentat să intervii singur și să încerci să oferi o oarecare alinare înainte de programarea la veterinar. Dar este important să eviți să administrezi pisicii tale medicamente sau laxative de uz uman. Reține că riscul de rănire și chiar de toxicitate este real și poate transforma o afecțiune care este ușor de tratat într-o problemă mult mai mare. Ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul veterinar înainte de a administra orice remediu pisicii.

Constipația pisicilor poate fi gestionată prin tratament adecvat în majoritatea cazurilor. Supravegherea consumului zilnic de apă al pisicii, păstrarea bolurilor și litierelor curate, precum și oferirea de apă proaspătă în fiecare zi ar trebui să constituie baza îngrijirii pisicii tale. Introducerea mai multor exerciții fizice și urmărirea unei diete echilibrate va ajuta, de asemenea, la încurajarea mișcărilor intestinale regulate.