Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated
Pisică maro închis, moale, mergând prin iarbă.

Anatomia unei pisici

8 minute de citit

Pisicile noastre sunt creaturi misterioase, dar anatomia lor nu trebuie să fie o enigmă. Iată un ghid simplu pentru anatomia pisicii.

Petrecem atât de mult timp îmbrățișându-ne și mângâindu-ne pisicile și fiind obsedați de înfățișarea lor adorabilă, dar nu mulți dintre noi știu de fapt ce se întâmplă în interior. Dacă iubești pisicile la fel de mult ca și noi, probabil că vei dori să afli tot ce poți despre aceste creaturi misterioase, așa că am creat acest ghid de anatomie a pisicilor pentru a-ți oferi o privire asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul celor prietenului tău patruped.

Totul despre anatomia pisicii

Când trebuie să ne ducem ghemotoacele de blană la veterinar, de multe ori dăm din cap și zâmbim în timp ce ni se spun diferiți termeni de anatomie a pisicii, dar foarte puțini dintre noi se vor opri să întrebe „unde se află asta?” sau „asta ce trebuie să facă?”.

Funcționarea internă a pisicii tale este destul de uimitoare, continuă să citești pentru a descoperi totul, de la structura urechilor până la cantitatea de oase din corpul obișnuit al pisicii.

Anatomia urechii pisicii

Cu toții sunteți familiarizați cu forma adorabilă de triunghi a urechii pisicilor noastre (cunoscută și sub denumirea de pavilionul urechii), dar știai că acest lucru are un scop mult mai important decât estetic? Pavilionul urechii este partea din anatomia urechii pisicii tale, care este responsabilă pentru captarea oricăror unde sonore și direcționarea lor în canalul urechii și în urechea medie. Urechile pisicii tale au o mulțime de mușchi, astfel încât le pot manevra cu ușurință și le pot întoarce spre sunet, sporindu-le capacitatea de a auzi chiar și sunetele foarte slabe.

Urechea medie adăpostește timpanul și oscioarele - acestea sunt oase mici care vibrează cu unde sonore care apoi sunt trimise în urechea internă. Urechea internă este incredibil de complexă, deoarece conține celule senzoriale care trimit semnale electrice către creier. Aici se află și sistemul vestibular, care este responsabil de echilibru și orientare - de aceea pisica ta se poate simți dezechilibrată dacă face o infecție la ureche!

Dinții de pisică și diferitele lor scopuri

Pisicile adulte au 30 de dinți în total și servesc pentru 3 scopuri diferite: ținerea hranei, mestecatul hranei și uciderea prăzii. Dinții de pisică sunt localizați în cavitatea alveolară din interiorul maxilarului și sunt ținuți la locul lor de ligament, țesut moale și os. S-ar putea să fii surprins să afli că dinții pisicii tale sunt formați din trei substanțe unice: pulpă – în centrul dintelui, aceasta conține celule, nervi și vase de sânge; dentina – aceasta acoperă pulpa; smalț – acesta este protecția pentru dinții pisicii tale, acoperă coroana și previne dinții să devină prea sensibili.

Diferite tipuri de dinți de pisică:

 • Incisivi: dinții mici din față, care sunt folosiți pentru a ține prada.

 • Canini: dinții lungi și ascuțiți folosiți pentru vânătoare.

 • Premolari și molari: aceștia sunt pentru mestecat și tăiat prin carne și oase.

Limba pisicii

Dacă ai crezut că limba ar fi cea mai normală parte a anatomiei pisicii tale, vei avea o surpriză. Limbile pisicilor sunt acoperite de spini mici – cunoscuți sub numele de papile – care seamănă cu cârlige mici.cInteresant este că sunt făcute din cheratină, ca unghiile umane.

Designul unic al papilelor înseamnă că sunt instrumente excelente de toaletare, deoarece permit pisicii tale să dezlege cu ușurință nodurile din blană lingând-o. Acești spini îi permit pisicii să transfere o cantitate mare de salivă pe blana lor, ceea ce nu numai că ajută la menținerea blănii curate, dar ajută și la scăderea temperaturii corpului.

Mustățile pisicii

Mustățile, cunoscute și sub numele de vibrissae, sunt adânc înfipte în corpul pisicii tale și sunt conectate atât la sistemul muscular, cât și la cel nervos. Acest lucru le permite să trimită informații senzoriale prin căile nervoase despre mediul înconjurător și să inițieze un răspuns dacă este necesar.

Mustățile pisicii tale sunt extrem de sensibile și, în parte, sunt motivul pentru care felinele au un simț al senzației atât de uimitor și par să navigheze prin lume cu atâta ușurință, deoarece le ajută să simtă vibrațiile din atmosferă. Ele funcționează ca un radar felin de încredere, așa că asigură-te că nu le tai. Mustățile nu sunt exclusiv pe față, ci le vei găsi și pe falcă și pe partea din spate a picioarelor din față!

Anatomia labei de pisică

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce pisicii tale nu îi place să-i fie atinse labele, este de fapt pentru că este una dintre cele mai sensibile părți ale corpului lor. Sunt pline de receptori nervoși care le permit să simtă vibrații și ajută la echilibru. În plus, labele de pisică funcționează ca amortizoare excelente, ceea ce este important, deoarece pisicile noastre sar adesea și sar de pe lucruri.

Privind îndeaproape anatomia labei de pisică, vei vedea că acestea au cinci degete în față și patru pe spate, degetele din față interioare fiind responsabile de apucare. De asemenea, pisicilor le vor transpira labele, motiv pentru care este posibil să observi amprente umede de pisică pe suprafețe dacă aceste sunt deosebit de fierbinți.

Importanța ghearelor

Numărul de gheare pe care le are pisica ta se potrivește cu numărul de degete de la picioare, cinci în față și patru în spate. Ghearele se îndoaie, așa că sunt grozave pentru prinderea și ținerea de lucruri și, de asemenea, le face pe pisici niște cățărători uimitori. Cu toate acestea, direcția în care se încolăcește gheara lor înseamnă că nu se pot cățăra în jos, motiv pentru care s-ar putea să îți vezi pisicuța coborând cu spatele dintr-un copac!

Contrar credinței populare, ghearele pisicii nu se retrag complet, așa că s-ar putea să le observi ieșind puțin în afară. Pentru a elibera ghearele, pisicile contractă un tendon în picioare, similar modului în care ne mișcăm degetele de la picioare. În plus, pisicile au și un pinten pe piciorul din față (situat puțin mai sus) pe care îl folosesc pentru a prinde mai bine jucăriile sau prada.

Pisica are un sistem osos unic

Sistemele osoase ale pisicii noastre sunt atât de unice, deoarece nu au claviculă și au o coloană vertebrală incredibil de flexibilă cu 30 de vertebre - acesta este o parte din motivul pentru care pisicile aterizează întotdeauna în picioare!

O pisică medie are aproximativ 250 de oase în total, care sunt separate în trei subunități:

 • Apendicular: oasele membrelor.

 • Scheletul axial: craniul, coloana vertebrală, coaste și stern.

 • Splanhnic: un os din organele moi ale corpului, neatașat de restul scheletului, singurul exemplu la pisică este penisul.

Oasele pot fi denumite și după forma lor:

 • Oasele lungi: membre.

 • Oasele scurte: încheietură și gleznă.

 • Sesamoid: situat în apropierea articulațiilor care se mișcă liber.

 • Oasele plate: se găsesc în pelvis și atașează mușchii și oasele lungi și, în cap, unde înconjoară și protejează ochiul, urechea, sinusurile și creierul.

 • Oasele neregulate: coloana vertebrală și toate celelalte părți ale craniului și părți ale osului șoldului.
   

Sisteme interne (părțile moi)

Sistemele interne ale pisicilor tale sunt o parte crucială a anatomiei pisicii tale și fiecare aspect are un rol foarte important de jucat în menținerea pisicii sănătoase.

Deci acum știi toate elementele de bază ale anatomiei pisicii tale!