Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Dentalife logo
pisica care sta langa un stalp de zgariere pentru gherele pisicilor

 Îngrijirea orală

4 minute de citit
Dentalife logo
Sponsorizat de Dentalife

Pisicile noastre trăiesc mai mult decât cele din trecut. În prezent, medicina preventivă este mai eficientă (mulțumită vaccinurilor sau analizelor de sânge), ajutând la diagnosticarea și tratarea mai bună a bolilor. Acum, cele mai întâlnite afecțiuni în rândul pisicilor sunt problemele dentare. Pentru a preveni bolile orale este esențial să oferi pisicilor o buna îngrijire orala.

Afecțiuni dentare la pisici

Placa dentară: Pisicile dezvoltă foarte rar carii, dar sunt predispuse la dezvolarea anumitor boli gingivale și depuneri excesive de tartru pe dinți. Particulele de hrana și bacteriile se depun de-a lungul gingiilor formând placa. Doar îngrijirea zilnică poate înlătură aceste depuneri de placă.

Tartrul: Dacă depunerile de placă nu sunt îndepărtate, mineralele din salivă în combinație cu placa formează tartrul, care se fixează foarte bine pe dinte. Depunerile de placă încep să se mineralizeze la 3-5 zile după formare. Tartrul irită gingiile și poate cauza inflamații, cunoscute sub denumirea de gingivită (înroșirea gingiilor). De asemenea, gingivita face că respirația să fie urat mirositoare. În acest moment este recomandat să duci pisica la medicul veterinar pentru a-i îndepărtă tartrul.

Boala parodontală: Dacă tartrul nu este îndepărtat la timp, el va începe să se adune deasupra sau dedesuptul gingiei. El desparte gingia de dinte, creează un fel de "buzunare" și încurajează formarea bacteriilor. Din acest moment, efectele sunt ireversibile. Aceasta boală poate da dureri foarte mari și poate conduce la căderea dinților, abcese sau infecții. Dacă bacteriile continuă să se dezvolte, acestea pot intra în fluxul sanguin, provocând infecții la nivelul inimii (endocardita), ficatului și la nivelul rinichilor. Dacă pisica este tratată de medicul veterinar cu ajutorul instrumentelor și procedurilor specifice, boala parodontală poate fi încetinită sau vindecată.

​Ce cuprinde un bun program de îngrijire orală?

Un bun program de îngrijire orală cuprinde:
- Vizite regulate la medicul veterinar, care trebuie să aibă la bază o examinare detaliată a cavității orale.
- Curățarea cavității orale de către dentist.
- Îngrijire orală zilnică la domiciliu.
- Examinarea cavității orale de către medicul veterinar este o examinare orală aprofundată care poate ajută la identificarea eventualelor probleme, cum ar fi: depunerile de placă, de tartru, gingivită, boală parodontală și abcesele dentare.
Pe parcursul acestei examinări, medicul veterinar ia următoarele măsuri:
- Examinează fața și capul pisicii pentru a vedea dacă există asimetrii, tumefieri sau abcese.
- Examinează cavitatea orală, mucoasa orală și suprafață dinților și a gingiilor.
- Deschide gura pisicilor și verifică suprafață interna a dinților și a gingiilor, limba, cerul gurii, mucoasa orală, amigdalele și fața ventrală a limbii.
Curățarea dinților de către medicul veterinar: pentru a evita bolile dentare, pisica are nevoie de îngrijire orala zilnica pe care trebuie să o faci acasă. Dar pentru a realiza o bună îngrijire orala acasă, trebuie ca dinții pisicii să fie curați. Perierea îndepărtează placa, dar nu și tartrul. Așadar, dacă pisica are depuneri de tartru pe dinți, este necesar să apelezi la medicul veterinar pentru a-l îndepărta. Această îngrijire profesională se numește profilaxie. O îngrijire orală de rutină este formata din:
- Anestezierea pisicii și clătirea cavității bucale cu o soluție ce omoară bacteriile.
- Curățarea dinților cu instrumente profesionale. Tartrul este îndepărtat de deasupra și dedesubtul gingiei.
- Utilizarea unei soluții care "dezvăluie" zonele cu depuneri de tartru, care apoi sunt eliminate.
- Perierea dinților pentru a îndepărta zgârieturile microscopice.
- Inspectarea fiecărui dinte și a gingiilor pentru a vedea dacă există semne de afecțiuni.
- Clătirea gurii din nou cu o soluție antibacteriană.
- Determinarea celei mai bune căi de urmărire a sănătății dentare și a celor mai bune metode de îngrijire la domiciliu.

Îngrijirea orală zilnică include examinări de rutină ale cavității bucale și periajul dinților.
Examinarea dentară realizată la domiciliu:

Atunci când examinezi cavitatea bucală a pisicii, uită-te după semne care indică o afecțiune, cum ar fi respirația urât mirositoare, gingii roșii și inflamate, o crustă galbenă de tartru depusă de-a lungul gingiei și durere/sângerare atunci când atingi gingiile sau gura. De asemenea, trebuie să observi dacă există dinți decolorați, sparți sau lipsă.

Orice umflătură la nivelul dinților sau măselelor trebuie verificată de către medicul veterinar.

Perierea zilnică a dinților:
Periajul regulat al dinților este o metodă foarte bună de prevenire a bolilor dentare. Mai multe informații găsești în secțiunea Periajul dinților pisicii.
Îndepărtarea naturală a plăcii:
Depunerile de placă pot fi reduse prin acțiunea fibrelor naturale, care în timpul mestecării acționează ca o periuță de dinți ajutând astfel la îndepărtarea acestora.

​Ce se va mai întâmpla în viitor?

​Stomatologia veterinară se află într-un proces continuu de dezvoltare și acceptă noi provocări pentru a îmbunătăți performanțele și pentru a răspunde cât mai bine nevoilor pisicilor. Pisicile se vor bucura de aceleași proceduri ca și cele din stomatologia umană: canale radiculare, coroane și punți dentare.

Articole asemănătoare

Dentalife