Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Dentalife logo
gato malhado a esfregar contra poste de coçar

 Îngrijirea orală

4 minute de citit
Dentalife logo
Sponsorizat de Dentalife

Pisicile noastre traiesc mai mult decat cele din trecut. In prezent, medicina preventiva este mai eficienta (multumita vaccinurilor sau analizelor de sange), ajutand la diagnosticarea si tratarea mai buna a bolilor. Acum, cele mai intalnite afectiuni in randul pisicilor sunt problemele dentare. Pentru a preveni bolile orale este esential sa oferi pisicilor o buna ingrijire orala.

Afectiuni dentare la pisici

Placa dentara: Pisicile dezvolta foarte rar carii, dar sunt predispuse la dezvolarea anumitor boli gingivale si depuneri excesive de tartru pe dinti. Particulele de hrana si bacteriile se depun de-a lungul gingiilor formand placa. Doar ingrijirea zilnica poate inlatura aceste depuneri de placa.

Tartrul: Daca depunerile de placa nu sunt indepartate, mineralele din saliva in combinatie cu placa formeaza tartrul, care se fixeaza foarte bine pe dinte. Depunerile de placa incep sa se mineralizeze la 3-5 zile dupa formare. Tartrul irita gingiile si poate cauza inflamatii, cunoscute sub denumirea de gingivita (inrosirea gingiilor). De asemenea, gingivita face ca respiratia sa fie urat mirositoare. In acest moment este recomandat sa duci pisica la medicul veterinar pentru a-i indeparta tartrul.

Boala parodontala: Daca tartrul nu este indepartat la timp, el va incepe sa se adune deasupra sau dedesuptul gingiei. El desparte gingia de dinte, creeaza un fel de "buzunare" si incurajeaza formarea bacteriilor. Din acest moment, efectele sunt ireversibile. Aceasta boala poate da dureri foarte mari si poate conduce la caderea dintilor, abcese sau infectii. Daca bacteriile continua sa se dezvolte, acestea pot intra in fluxul sanguin, provocand infectii la nivelul inimii (endocardita), ficatului si la nivelul rinichilor. Daca pisica este tratata de medicul veterinar cu ajutorul instrumentelor si procedurilor specifice, boala parodontala poate fi incetinita sau vindecata.

​Ce cuprinde un bun program de ingrijire orala?

Un bun program de ingrijire orala cuprinde:
- Vizite regulate la medicul veterinar, care trebuie sa aiba la baza o examinare detaliata a cavitatii orale.
- Curatarea cavitatii orale de catre dentist.
- Ingrijire orala zilnica la domiciliu.
- Examinarea cavitatii orale de catre medicul veterinar este o examinare orala aprofundata care poate ajuta la identificarea eventualelor probleme, cum ar fi: depunerile de placa, de tartru, gingivita, boala parodontala si abcesele dentare.
Pe parcursul acestei examinari, medicul veterinar ia urmatoarele masuri:
- Examineaza fata si capul pisicii pentru a vedea daca exista asimetrii, tumefieri sau abcese.
- Examineaza cavitatea orala, mucoasa orala si suprafata dintilor si a gingiilor.
- Deschide gura pisicilor si verifica suprafata interna a dintilor si a gingiilor, limba, cerul gurii, mucoasa orala, amigdalele si fata ventrala a limbii.
Curatarea dintilor de catre medicul veterinar: pentru a evita bolile dentare, pisica are nevoie de ingrijire orala zilnica pe care trebuie sa o faci acasa. Dar pentru a realiza o buna ingrijire orala acasa, trebuie ca dintii pisicii sa fie curati. Perierea indeparteaza placa, dar nu si tartrul. Asadar, daca pisica are depuneri de tartru pe dinti, este necesar sa apelezi la medicul veterinar pentru a-l indeparta. Aceasta ingrijire profesionala se numeste profilaxie. O ingrijire orala de rutina este formata din:
- Anestezierea pisicii si clatirea cavitatii bucale cu o solutie ce omoara bacteriile.
- Curatarea dintilor cu instrumente profesionale. Tartrul este indepartat de deasupra si dedesubtul gingiei.
- Utilizarea unei solutii care "dezvaluie" zonele cu depuneri de tartru, care apoi sunt eliminate.
- Perierea dintilor pentru a indeparta zgarieturile microscopice.
- Inspectarea fiecarui dinte si a gingiilor pentru a vedea daca exista semne de afectiuni.
- Clatirea gurii din nou cu o solutie antibacteriana.
- Determinarea celei mai bune cai de urmarire a sanatatii dentare si a celor mai bune metode de ingrijire la domiciliu.

Ingrijirea orala zilnica include examinari de rutina ale cavitatii bucale si periajul dintilor.
Examinarea dentara realizata la domiciliu:

Atunci cand examinezi cavitatea bucala a pisicii, uita-te dupa semne care indica o afectiune, cum ar fi respiratia urat mirositoare, gingii rosii si inflamate, o crusta galbena de tartru depusa de-a lungul gingiei si durere/sangerare atunci cand atingi gingiile sau gura. De asemenea, trebuie sa observi daca exista dinti decolorati, sparti sau lipsa. 

Orice umflatura la nivelul dintilor sau maselelor trebuie verficata de catre medicul veterinar.

Perierea zilnica a dintilor:
Periajul regulat al dintilor este o metoda foarte buna de prevenire a bolilor dentare. Mai multe informatii gasesti in sectiunea Periajul dintilor pisicii.
Indepartarea naturala a placii:
Depunerile de placa pot fi reduse prin actiunea fibrelor naturale, care in timpul mestecarii actioneaza ca o periuta de dinti ajutand astfel la indepartarea acestora.

​Ce se va mai intampla in viitor?

​Stomatologia veterinara se afla intr-un proces continuu de dezvoltare si accepta noi provocari pentru a imbunatati performantele si pentru raspunde cat mai bine nevoilor pisicilor. Pisicile se vor bucura de aceleasi proceduri ca si cele din stomatologia umana: canale radiculare, coroane si punti dentare.

Articole asemănătoare

Dentalife