OpenOpen

Somali

Somali

Pisica Somali are o constituție medie; este solidă, zveltă și cu musculatura bine dezvoltată. Capul formează o pană medie cu contururi fine, iar urechile sunt așezate depărtat și sunt acoperite de smocuri de păr. Ochii sunt migdalați, așezați depărtat și sunt adesea galbeni, căprui sau verzi – cu cât nuanța este mai profundă, cu atât mai bine. Picioarele sunt lungi și au labe ovale acoperite de smocuri de blană. Blana are o lungime medie, iar părul moale și fin este des, însă stă lipit de corp. Pisicile adulte Somali ajunse la maturitate au guler și pantaloni, însă acestea nu vor fi evidente la pui. Fiecare fir de păr ar trebui să aibă minim trei dungi care formează șase secțiuni colorate contrastant de la bază către vârf. Pisica Somali poate veni în oricare dintre 28 de culori. „Standardul” este o blană de un maro auriu intens cu o bază de culoarea caisei cu picățele negre.

Somali
  • Blană: Medie
  • Îngrijire : O dată pe săptămânăă
Somali
  • Activitate : Intensă
Somali
  • Gălăgie : Mediu

Origine

Pisica Somali este versiunea cu păr lung a pisicii Abisiniene. Gena părului lung a fost introdusă în rasa abisiniană la începutul anilor 1900, însă varietatea cu păr lung nu a fost crescută în mod sistematic până în anii 1960. Inserția inițială a genei părului lung a avut loc în Marea Britanie, iar abisinienele care purtau gena recesivă au fost exportate în Europa și America. Creșterea sistematică a pisicii Somali a început în America. Pisicile Somali au devenit rapid populare și în alte părți, îndeosebi în Australia unde sunt crescute în asemenea măsură încât aproape exclud abisinienele.

Țară de origine

America

Personalitate

Pisicile Somali sunt foarte inteligente. Rasa Somali are un temperament plăcut, este jucăușă și îi plac jocurile și jucăriile. Pisicile Somali pot fi mai timide și mai independente decât verișoarele lor abisiniene, însă se bucură de compania oamenilor. Sunt active și le place să aibă acces la activități în aer liber.

Sănătate

Deși majoritatea pisicilor Somali sunt sănătoase, există câteva boli ereditare care apar de regulă la rudele lor apropiate, abisinienele, și prin urmare pot apărea și la această rasă. Pisicile abisiniene pot suferi de o boală ereditară numită deficiență de piruvat kinază care poate provoca anemie. Există un test care depistează această boală, iar potențialii stăpâni ar trebui să întrebe crescătorii dacă pisicile lor au fost testate și au această problemă. O problemă oftalmologică, denumită atrofie retiniană progresivă, care provoacă orbire progresivă, a fost identificată în unele țări, așa că e bine să întrebați crescătorul și despre aceasta.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le aveți în vedere sunt administrarea cantității corecte de mâncare pentru a 'ideal body condition' în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Pisica Somali necesită îngrijire regulată pentru a menține blana fără noduri. Însă, datorită faptului că părul nu este la fel de lung ca al Persanelor, blana este mai ușor de păstrat în bună stare. Majoritatea pisicilor Somali se bucură să fie îngrijite dacă sunt obișnuite cu această rutină de când sunt pui, iar activitatea este cu siguranță mai ușoară dacă este efectuată regulat. Ca toate pisicile, și această rasă are nevoie de vaccinări regulate, deparazitare și controale anuale de sănătate.