OpenOpen

Sphynx

Sphynx

Principala caracteristică a pisicii Sphynx este lipsa blănii! Pisicile nu sunt totuși în întregime lipsite de păr, ci sunt acoperite de un păr fin și pufos care seamănă cu coaja de piersică. Nu au mustăți și nici gene. Capul seamănă cu cel ai unei Devon Rex. Ochii sunt adânciți în orbite și au formă de lămâie. Corpul are osatura fină, însă este musculos și are pieptul în formă de butoi. Picioarele sunt lungi și subțiri și au un aspect de picioare încovoiate provocat de pieptul bombat. Coada este lungă, conică și dură la atingere. Pisicile sunt calde și moi la atingere, motiv pentru care și-au câștigat numele de „sticlă cu apă caldă din piele de căprioară”. Pielea este ridată pe lateralele capului, corpului și picioarelor, însă ar trebui să fie netedă în toate celelalte zone. Pigmentarea este clar vizibilă pe pielea pisicii Sphynx. Toate modelele și culorile de piele sunt acceptabile.

Sphynx
  • Blană: Scurtă
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Sphynx
  • Activitate : Medie
Sphynx
  • Gălăgie : Scăzut

Origine

Pisicile fără păr sunt cunoscute de generații întregi; se spune că aztecii creșteau pisici fără păr. Pisica Sphynx este prima rasă de pisici fără păr care a fost crescută în mod special pentru această caracteristică. Programul de reproducere a început în 1966 în Ontario, Canada când o pisică de casă a dat naștere unui pui mascul fără păr. Totuși, majoritatea pisicilor Sphynx născute azi descind din trei pui fără păr, găsiți în Toronto în 1978.

Țară de origine

Canada

Alte denumiri

Pisica fără păr canadiană

Personalitate

Pisica Sphynx este sociabilă, neastâmpărată, iubitoare de oameni și de atenție. Aceste pisici își întâmpină adesea stăpânii atunci când vin acasă și sunt foarte vorbărețe. Sunt foarte inteligente, jucăușe și răsfățată. Pisicile Sphynx sunt campioane la tors. Le place să doarmă cu stăpânii sub pătură. Temperatura corpului este cu un grad sau două peste media pisicilor normale și au un apetit uriaș pentru a compensa pierderea de căldură. Beneficiind de puțină protecție împotriva mediului, aceste pisici nu pot fi lăsate afară în frig, nu le place să stea pe suprafețe reci și apreciază încălzirea centrală! Cele care ies afară în soare au nevoie de protecție pe pielea deschisă la culoare.

Sănătate

Rasa este predispusă la probleme ale pielii, inclusiv apariția de iritații și infecții fungice. Trebuie să fii atent să protejezi pisica Sphynx de arsurile solare. Ca toate pisicile, și rasa Sphynx beneficiază de protecție împotriva bolilor prin vaccinare și are nevoie de controale anuale de sănătate la veterinar.

Informații suplimentare

În pofida lipsei părului, pisicile Sphynx pot totuși provoca reacții alergice. Alergiile la pisici sunt provocate de obicei de un alergen care se găsește în saliva felinei.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Stăpânii trebuie să fie extrem de atenți pentru a menține pielea pisicii Sphynx curată și suplă. Pielea trebuie să fie spălată în apă sau cu buretele în fiecare săptămână pentru a îndepărta secrețiile uleioase. Secrețiile uleioase de pe urechea externă trebuie să fie de asemenea curățate pentru a preveni infectarea urechilor.