OpenOpen

Pisica abisiniană

Pisica abisiniană

Abisinienele sunt pisici elegante de talie medie, cu corpul suplu și puternic și picioare lungi, subțiri. Au capul rotund, ușor ascuțit spre bot, cu mici smocuri distinctive de păr pe vârful urechilor și ochi mari, migdalați. Blana scurtă și apropiată de corp a unei pisici abisiniene are un aspect distinctiv „cu picățele” datorat benzilor de culori diferite de pe fiecare fir de păr. Cea mai frecventă culoare este roșcat, însă există și alte nuanțe.

Pisica abisiniană
  • Blană: Scurtă
  • Îngrijire : Mai puțin de o dată pe săptămână
Pisica abisiniană
  • Activitate : Intensă
Pisica abisiniană
  • Gălăgie : Scăzut

Origine

Pisica abisiniană seamănă cu pisica sălbatică africană, strămoșul pisicii de casă. Primele pisici abisiniene au fost încrucișate cu exemplare de British Shorthair, iar mai târziu cu rase orientale. Mulți ani la rând printre puii fătați s-au regăsit pisicuțe abisiniene cu păr lung, iar începând din 1970 ele au început să fie crescute ca rasă separată, sub numele de Pisica Somaleză.

Țară de origine

Etiopia

Alte denumiri

Abys, Bunny cat

Personalitate

Pisica abisiniană este liniștită, inteligentă și curioasă. Îi place compania oamenilor și se atașează de familie. Îi plac spațiul și activitatea, este o bună cățărătoare și va aprecia o grădină plină de copaci și locuri înalte. Pisicile abisiniene sunt jucăușe, însă destul de temperate încât să nu devină prea nesăbuite!

Sănătate

Pisicile abisiniene pot suferi de o boală ereditară denumită deficiență de piruvat kinază care poate provoca anemie. Există un test relevant pentru depistarea acestei boli, așadar viitorii proprietari ar trebui să-i întrebe pe crescători dacă pisicile lor au fost testate și nu au această problemă. O problemă oculară, denumită atrofie retiniană progresivă, care provoacă orbire progresivă, a fost identificată în anumite țări, astfel încât merită întrebi crescătorul și despre aceasta.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Blana pisicii abisiniene este ușor de îngrijit. Îi place să fie periată sau pieptănată și dacă vrei neapărat un luciu „profesionist” o poți „lustrui” mângâind-o ușor cu o bucată de piele tăbăcită umedă pentru a reda strălucirea blănii. Ca orice altă pisică, și această rasă are nevoie de vaccinări regulate, deparazitare și controale de sănătate anuale.