Pisica abisiană

Abyssinian
Abisinienele sunt pisici elegante de talie medie, cu corpul suplu și puternic și picioare lungi, subțiri. Au capul rotund, ușor ascuțit spre bot, cu mici smocuri distinctive de păr pe vârful urechilor și ochi mari, migdalați. Blana scurtă și apropiată de corp a unei pisici abisiniene are un aspect distinctiv „cu picățele” datorat benzilor de culori diferite de pe fiecare fir de păr. Cea mai frecventă culoare este roșcat, însă există și alte nuanțe.
  • Pisică foarte activă și băgăcioasă
  • Pisică sociabilă și dependentă
  • Pisică ușor comunicativă
  • Conformație obișnuită
  • Nevoie de îngrijire săptămânală
  • Rasă non-hipoalergenică
  • Pisică de curte
  • Pisică potrivită pentru familie

Origine

Pisica abisiniană seamănă cu pisica sălbatică africană, strămoșul pisicii de casă. Primele pisici abisiniene au fost încrucișate cu exemplare de British Shorthair, iar mai târziu cu rase orientale. Mulți ani la rând printre puii fătați s-au regăsit pisicuțe abisiniene cu păr lung, iar începând din 1970 ele au început să fie crescute ca rasă separată, sub numele de Pisica Somaleză.

Țară de origine

Etiopia

Alte denumiri

Abys, Bunny cat

Personalitate

Pisica abisiniană este liniștită, inteligentă și curioasă. Îi place compania oamenilor și se atașează de familie. Îi plac spațiul și activitatea, este o bună cățărătoare și va aprecia o grădină plină de copaci și locuri înalte. Pisicile abisiniene sunt jucăușe, însă destul de temperate încât să nu devină prea nesăbuite!

Sănătate

Pisicile abisiniene pot suferi de o boală ereditară denumită deficiență de piruvat kinază care poate provoca anemie. Există un test relevant pentru depistarea acestei boli, așadar viitorii proprietari ar trebui să-i întrebe pe crescători dacă pisicile lor au fost testate și nu au această problemă. O problemă oculară, denumită atrofie retiniană progresivă, care provoacă orbire progresivă, a fost identificată în anumite țări, astfel încât merită întrebi crescătorul și despre aceasta.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Blana pisicii abisiniene este ușor de îngrijit. Îi place să fie periată sau pieptănată și dacă vrei neapărat un luciu „profesionist” o poți „lustrui” mângâind-o ușor cu o bucată de piele tăbăcită umedă pentru a reda strălucirea blănii. Ca orice altă pisică, și această rasă are nevoie de vaccinări regulate, deparazitare și controale de sănătate anuale.

Potrivită pentru copii?

Deși această rasă tinde să fie excelentă pentru copii, fiecare pisică are o personalitate diferită bazată pe mediul în care trăiește și socializarea primită. Te rugăm, dacă adopți, să consulți organizația de adopție pentru detalii despre o anumită personalitate de pisică.

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

Toate pisici au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de pisici se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și pisica aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unei pisici de la un adăpost îți poate aduce incredibil de multă împlinire, iar ei îi oferă o a doua șansă la viață. Sunt multe pisici în căutarea unei case primitoare. Fiecare are propria poveste și multe și-au pierdut prima casă fără vina lor și și-ar dori să devină parte din a ta. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și pisici, având personal pregătit să te ajute cu sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi o pisică cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unei pisici de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini o pisică la tine acasă.

Întâmpinarea pisicii acasă

Când pisoiul sau pisica ta e pe cale să vină acasă, e normal să fii plin de entuziasm. În ultimele zile de dinaintea venirii, sunt o mulțime de pregătiri pe care le poți face pentru a o întâmpina cum se cuvine.