Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
pisică privind pe fereastră

Totul despre pisicile de casă

7 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Dacă te gândești să ții pisicile în casă, citește acest ghid pentru a afla tot ce trebuie să știi.

În Romania, dacă locuiești la curte, este destul de comun să lași pisicile să se plimbe liber afară. Cu toate acestea, având în vedere riscurile crescute din lumea exterioară, tot mai mulți proprietari de animale de companie optează pentru siguranța vieții în interior pentru pisicile lor. Există multe motive în spatele numărului tot mai mare de pisici de interior, dar consensul general este că proprietarii țin pisicile în interior pentru a se asigura că sunt în siguranță. Acest lucru se poate datora faptului că locuiesc într-un oraș aglomerat, cu mult trafic rutier sau pentru că se află într-o zonă cu pisici vecine care nu se înțeleg.

Dacă ai primit recent un nou pui sau o nouă pisică s-ar putea să te întrebi ce este mai bine pentru cel mai nou membru al familiei tale, continuă să citești pentru a afla mai multe.

Cum știu dacă pisica mea vrea să fie în casă sau în aer liber?

Este important să iei în considerare opinia pisicii tale și, de obicei, acestea știu foarte bine să-ți spună dacă vor să fie o pisică de exterior sau de interior. Pisicile mai în vârstă sau cele care au un handicap sau o problemă medicală vor găsi adesea siguranța din interior și confortul care o însoțește mult mai plăcute. În plus, există unele pisici care sunt cu adevărat destul de speriate să stea afară, ceea ce poate fi din cauza pisicilor teritoriale agresive din cartierul tău sau sunetelor puternice.

Pe de altă parte, pisicile de exterior, probabil, te vor ruga în mod constant să le lași afară – de obicei, mieunat aproape constant – și ar putea încerca să se strecoare de fiecare dată când văd ușa deschisă.

Odată ce ai ales să le lași în aer liber sau să le păstrezi ca pisică de casă, este important să te ții de ea. Pisicile cărora li s-a permis anterior să hoinărească tind să nu se adapteze foarte bine vieții din interior și pot dezvolta anumite probleme de comportament.

4 Beneficii ale pisicilor de interior

Dacă înclini spre stilul de viață al pisicilor de casă, există numeroase beneficii.

Câteva de remarcat sunt:

 1. Le ții departe de pericolele din exterior.
  Acesta este cel mai important motiv pentru care proprietarii aleg să țină pisicile în casă. Ieșirile în aer liber prezintă o mulțime de riscuri pentru pisicile noastre, inclusiv faptul că sunt lovite de mașini și că mănâncă potențialele pericole pe care le găsesc, cum ar fi îngrășămintele de grădină sau plantele otrăvitoare.

 2. Protejezi fauna locală.
  Dacă ai trăit vreodată cu o pisică care iese afară, probabil că nu ești străin de livrarea unei păsări sau șoarece mort. Pisicile de interior nu vor putea vâna aceste creaturi, dar va trebui să îi oferi modalități alternative de a-și exersa instinctele de vânătoare și să o ții antrenată.

 3. Previi războaiele teritoriale.
  Odată cu creșterea densității locuințelor și a numărului de persoane care locuiesc în imediata apropiere, pisicile sunt obligate să își împartă teritoriul cu alte pisici. Fiind creaturi teritoriale, acest lucru nu este de bun augur pentru felinele noastre și pot exista cazuri de pisici care se bat. Menținerea pisicilor în casă poate preveni aceste lupte și poate ajuta pisica să se simtă mai în siguranță, oferindu-i propriul teritoriu izolat.

 4. Redu rănile și expunerea.
  Un alt beneficiu cheie este că, datorită riscului redus de a se bate cu alte pisici, acestea vor avea, de asemenea, un risc redus de a fi rănite sau de a intra în contact cu anumite boli sau boli care sunt transmise între pisici, cum ar fi VIF (Virusul Imunodeficienței Feline). Dar chiar dacă ai o pisică de casă, va trebui totuși să te asiguri că vaccinările pentru pisici sunt ținute la zi.

Riscuri potențiale ale ținerii pisicilor în casă

Deși există numeroase beneficii în a menține pisicile în casă, există și câteva riscuri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a face alegerea:

 • Pisicile pot dezvolta probleme de comportament și devin stresate, deoarece pentru unele feline viața este mult prea plictisitoare și nu li se oferă posibilitatea de a scăpa de factorii de stres în casă.

 • Pisicile de casă au mai puține oportunități de a face mișcare și rareori vor face singure mișcare, ceea ce le-ar putea duce la supraponderabilitate.

 • În timp ce pisica ta va fi ferită de substanțele toxice din exterior, există o mulțime de lucruri care sunt toxice pentru pisicile din casa ta , cum ar fi produse de curățare de uz casnic și medicamente.

 • Există multe plante de casă care sunt toxice pentru pisici, inclusiv cele obișnuite, cum ar fi crinii, aloe vera și narcisele - asigură-te că faci multe cercetări și îndepărtezi orice plante sau flori care i-ar putea dăuna pisicii tale.

 • Pe măsură ce vei deveni sursa de divertisment și de exerciții pentru pisica ta de interior, este posibil să devină prea dependentă de tine și nu-i va plăcea să fie lăsată singură prea mult timp.

 • Dacă ai mai multe pisici în casă, care sunt ambele ținute în interior, aceasta poate provoca tensiune și lupte.

Menținerea fericirii pisicilor de interior

Dacă ai luat decizia de a avea o pisică de casă, va trebui să faci anumite pregătiri în casa ta pentru a o menține în siguranță și fericită.

Asigură-te că ai o litieră

Va trebui să te asiguri că ai o litieră de dimensiuni adecvate pentru pisica ta de interior. Pune-o într-un loc liniștit unde se simte în siguranță și asigură-te întotdeauna că este păstrată curată, deoarece pisicile pot evita să folosească o litieră murdară.

De asemenea, poate fi necesar să încerci câteva tipuri de nisip pentru pisici pentru a te asigura că utilizezi unul care îi place puiului tău. Într-o gospodărie cu mai multe pisici, asigură-te că ai o litieră pentru fiecare pisică în zone diferite, plus una suplimentară pentru a preveni protejarea resurselor. Mărimea, forma și înălțimea sunt importante atunci când alegi o litieră, deoarece unele pisici se vor lupta cu litierele cu laturi înalte sau mici.

Oferă-le spațiu de explorat

Deoarece o casă medie nu este la fel de mare ca spațiul exterior, va trebui să te asiguri că au mult spațiu de explorat. Asigură-te că au acces la mai multe camere și oferă-le stinghii înalte pentru a-și extinde teritoriul.

O mulțime de locuri de odihnă

Deoarece pisica ta își petrece aproximativ 70% din viață dormind , va trebui să îi oferi o mulțime de locuri de odihnă. Au tendința de a prefera paturile cu laterale pentru a le proteja atunci când sunt cele mai vulnerabile, așa că cumpără un pat iglu și, dacă poți, plasează-l și deasupra solului.

Oferă-le oportunități să zgârie

Un suport de zgâriat de bună calitate este esențial pentru toate pisicile, cu atât mai mult dacă ai o pisică de casă. Pisicile zgârie pentru a-și marca teritoriul, pentru a-și întinde mușchii și pentru a-și ascuți ghearele - toate acestea sunt comportamente naturale - iar dacă nu le oferi stâlpi de zgâriat, s-ar putea să se îndrepte spre mobila ta!

Exersează-le mintea și corpul

Deoarece pisica ta nu va putea să-și exprime instinctele naturale de vânătoare sau să petreacă timp afară jucându-se, va trebui să fii sursa lor de exerciții.  Fă-ti timp în fiecare zi pentru a încuraja jocul activ cu pisica ta și pentru a-și angaja instinctele de vânătoare – jucăriile cu pene sunt cele mai bune pentru asta. Joaca cu pisica sau puiul de pisică este incredibil de importantă pentru ei, deoarece ajută la menținerea felinei stimulată mental și eliberează endorfine.

Oferă-le o cameră cu priveliște

Când ții pisicile în casă, acestea sunt în general mult mai fericite dacă pot urmări ce se întâmplă afară. Cumpără-le un copac pentru pisici care să le permită să sară pe pervazurile mai înalte sau, dacă ai un pervaz îngust, poți cumpăra un pervaz pentru ca ele să poată vedea cu ușurință afară. Asigură-te întotdeauna că ferestrele sunt închise sau achiziționează o plasă de siguranță pentru a preveni căderea accidentală a pisicii - acest lucru este deosebit de important în cazul ferestrelor de la etajul al doilea sau dacă locuiești într-un apartament.

Creează o grădină interioară pentru pisici

Doar pentru că ai o pisică de casă, nu înseamnă că trebuie să rateze toate bucuriile de afară. Creează o grădină în interiorul casei tale si plantează o varietate de plante prietenoase cu pisicile, cum ar fi: iarba mâței, iarbă pentru pisici și valeriană. Deoarece le place să interacționeze cu aceste tipuri de plante, plantează-le în jardiniere și tăvi mari, astfel încât să poată profita din plin de grădina lor interioară de pisici.

Ia în considerare utilizarea unui dispozitiv de hrănire automat. Folosirea dispozitivelor automate de hrănire poate ajuta la prevenirea obezității, deoarece acest lucru poate duce la hrănirea lor cu puțină hrană și des, eliminându-l în același timp pe proprietarul animalului de companie din mintea pisicii când vine vorba de a dori mai multă mâncare.