Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated
Pisica se uită la bol

Cu ce să hrănești un pui de pisică?

10 minute de citit

Acum că l-ai instalat pe noul sosit în casa ta, iată cum îl poți ajuta să crească sănătos și puternic. S-ar putea să fie mic acum, dar va crește – și va crește repede!

În decurs de șase luni, puiul de pisică va fi atins 75% din masa corporală a unui adult, motiv pentru care este foarte important să i se ofere acum o hrană pentru pui de pisică bogată din punct de vedere nutrițional.

Pentru a-i ajuta în această perioadă importantă, experții în pisici au câteva sfaturi utile pentru a te ajuta să alegi cea mai bună hrană pentru pui de pisică.

Cu ce să hrănești puii de pisică: opțiunile

S-ar putea să pară că există o mulțime de opțiuni chiar și pentru puii mici de pisică, dar vestea bună este că, indiferent de stilul de viață sau starea animalului tău de companie, există o hrană pentru pui de pisică potrivită pentru acesta.

Cea mai bună hrană pentru puii de pisică este una care a fost formulată special pentru vârsta lor.

Hrana pentru puii de pisică este special formulată cu niveluri foarte ridicate de proteine, care sunt esențiale pentru o creștere adecvată, precum și cu niveluri mai ridicate de calciu, magneziu, fosfor, zinc și fier pentru a ajuta la formarea oaselor puternice și a dinților puternici.

Hrana pentru puii de pisică mai conține și cantități crescute din vitaminele C și E, care ajută la susținerea sistemului imunitar al acestora.

În cele din urmă, cu excepția cazului în care suferă de o afecțiune medicală, decizia de a oferi hrană uscată sau umedă puilor de pisică, sau un amestec din acestea, depinde în totalitate de tine (și de noul tău prieten blănos, bineînțeles!)

Beneficiile hranei uscate pentru puii de pisică

  • Alimentele complet uscate pentru puii de pisică sunt ușor de măsurat și de utilizat și, odată deschise, au o perioadă de valabilitate mai lungă decât alimentele umede.
  • De asemenea, acestea ajută la menținerea dinților sănătoși ai puiului tău de pisică. Te poți aștepta ca puiul tău de pisică să mestece mai activ hrana uscată, ceea ce poate ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinții pisicilor mai mari.
  • Boabele mai mici din majoritatea hranei uscate pentru puii de pisică sunt ușor de mestecat și de înghițit de către aceștia.
  • Îi poți oferi puiului tău de pisică exact cantitatea de care acesta are nevoie.

Beneficiile hranei umede pentru puii de pisică

  • Unii pui de pisică preferă, pur și simplu, mirosul și textura hranei umede, deoarece miroase mai puternic și este mai moale decât hrana uscată.
  • Hrana umedă poate fi în continuare foarte convenabilă, cu punguțe și tăvițe pentru o singură porție, oferind de fiecare dată puiului tău de pisică o masă proaspătă, ușor de servit.
  • Puiul tău de pisică va avea parte de un aport de apă crescut.

Cum să hrănești puii de pisică

Pisicile sunt creaturi cu obiceiuri, așa că a intra într-o rutină obișnuită cât mai curând posibil este cel mai bine, atât pentru tine, cât și pentru puiul tău de pisică.

Hrănește-ți puiul de pisică în același loc și la aceleași ore în fiecare zi, într-o zonă liniștită unde se poate relaxa, departe de litieră.

Alege o suprafață care poate fi curățată cu ușurință sau folosește un covoraș de hrănire pentru pisici și folosește întotdeauna un bol curat, deoarece pisicile sunt creaturi foarte pretențioase.

Unii pui de pisică pot prefera să mănânce dintr-un bol întins sau dintr-o farfurioară – acest lucru poate ajuta, de asemenea, să-i încetinească pe cei care mănâncă prea repede!

Dacă ai mai mult de un pui de pisică, asigură-te că bolurile lor sunt la o distanță rezonabilă unul de celălalt pentru a evita orice confruntare.

Dacă puii tăi de pisică chiar nu se înțeleg, s-ar putea chiar să ai nevoie de zone de hrănire complet separate pentru a menține pacea.

Schimbarea hranei pentru puii de pisică

Sistemul digestiv al puiului tău de pisică poate fi foarte sensibil – așa că cel mai bine este să eviți schimbarea hranei, cu excepția cazului în care este absolut necesar pentru a evita durerile de stomac.
Pentru a-ți menține noul venit fericit și sănătos, cel mai bine este să rămâi la hrana pe care le-o oferea crescătorul sau centrul de salvare, cu excepția cazului în care, desigur, aceasta nu era echilibrată din punct de vedere nutrițional. Dacă puiul tău de pisică se simte rău, refuză brusc hrana sau începe să mănânce mai puțin, consultă medicul veterinar.

Dacă medicul veterinar sugerează că ar trebui să schimbi hrana puiului tău de pisică, va trebui să te asiguri că lucrul acesta se face treptat, pentru a nu deranja digestia delicată a puiului tău de pisică. Încearcă acești pași:

  • Oferă-i puiului tău de pisică atât alimentele noi, cât și pe cele vechi, separat, pentru a-i da ocazia să le încerce pe fiecare. Odată ce le-a gustat, amestecă puțin din hrana nouă cu hrana veche.
  • Pe parcursul a 7-10 zile, crește proporțiile până când îl hrănești doar cu hrană nouă.

Ia-o încet – în unele cazuri schimbarea poate dura mai mult.

  • Dacă dieta puiului tău de pisică trebuie schimbată din motive de sănătate, ar trebui să consulți medicul veterinar cu privire la cel mai bun mod și moment pentru a face modificările în dieta sa.

Dacă treci de la o hrană umedă la una uscată, amintește-ți că puiul tău de pisică va mesteca mai activ, va avea nevoie de mai multă apă și ar putea face vizite repetate la bolul său, în loc să mănânce într-o singură repriză.

Alimentele uscate oferă puiului tău de pisică mai multă energie decât alimentele umede, așa că poate fi necesar să-i oferi mai multă hrană umedă pentru a obține aceeași cantitate de calorii.

Indiferent de vârsta pisicii tale, ar trebui să te asiguri că are suficientă apă proaspătă în orice moment.

Când să începi să hrănești un pui de pisică cu hrană pentru adulți

Puii de pisică ar putea părea adulți deja la șase-opt luni, dar sunt încă pui pe interior! Oasele lor continuă să se întărească, iar corpurile lor continuă să se dezvolte.

Continuă să îi hrănești cu hrana lor nutritivă pentru pui până la vârsta de aproximativ 12 luni, când pot trece la hrana pentru adulți.

Hrana de la Purina pentru puii de pisică

Purina produce multe dintre cele mai importante alimente uscate și umede pentru pisici din România, fiecare fiind rezultatul celor mai recente progrese științifice în materie de calitate, gust și nutriție, concepute pentru a-ți oferi ție și animalului tău de companie o gamă remarcabilă de rețete și formate, pentru fiecare etapă a vieții și pentru fiecare stil de viață.