Pentru ei, toată pasiunea noastră

Antrenamentul de somn al cățeilor

5 minute de citit

Primele nopți cu noul tău cățeluș pot fi foarte dificile, mai ales dacă ești nou în domeniu! Află tot ce trebuie să știi despre antrenamentul de somn al cățelului cu ghidul nostru.

Cu atâta joacă, cățelușul tău va avea nevoie de multă odihnă, așa că antrenamentul pentru somn este esențial. Evită să cedezi tentației și să-i permiți noului tău cățeluș să doarmă pe pat, nici măcar în prima sa noapte. Va deveni rapid un obicei pe care mai târziu s-ar putea să-l regreți atunci când nu va putea dormi singur. Cel mai bine este să-i faci un spațiu confortabil pe care să-l poată numi al său, unde cățelul tău să se poată culcuși confortabil.

Dacă utilizezi o cușcă pentru căței, atunci se poate pune un pat confortabil înăuntru, cu straturi de ziar dedesubt pentru a absorbi orice apă vărsată sau accidente mici. Cușca sau patul (dacă folosești un pat separat), ar trebui să fie plasate într-un colț liniștit, ușor de urmărit, și departe de copiii care se joacă și de zgomotul general, ca să se poată odihni bine. Un colț al bucătăriei va permite curățarea ușoară a eventualelor scurgeri. Dacă așezi cușca cățelului pe covor, e o idee bună să pui dedesubt niște ziare sau tampoane impermeabile (rezistente la mestecat!).

Dacă ai deja alți câini în casă, așezarea culcușului cățelușului tău lângă zona lor de dormit îi va oferi noului tău companion o prezență liniștitoare în apropiere. Cu toate acestea, dacă animalele tale de companie existente sunt precaute sau supărate în legătură cu noul lor coleg de casă, atunci este mai bine să păstrezi separat locul de dormit al cățelușului tău, până când se obișnuiesc unii cu ceilalți și sunt fericiți să se ghemuiască sau să se joace împreună.

La ce să te aștepți în prima noapte acasă cu cățelul tău 

La sosirea în noua sa casă, cățelușul tău ar putea avea nevoie de ceva timp să se instaleze.

Amintește-ți că probabil aceasta este prima dată când este departe de mama și de frații săi, așa că poate să îi fie dificil să se adapteze. În timpul zilei, activitățile de joacă și dormitul ar putea însemna că puiul tău de cățel a fost distras și nu a observat că familia lui anterioară nu mai este prin preajmă. Noaptea, însă, este întuneric și este normal ca puiul tău să se necăjească. Ca regulă generală, primele nopți pentru căței pot fi dificile, dar sunt mai ușor de străbătut dacă ai o idee la ce să te aștepți. Așteaptă-te la tulburări de somn.

În primul rând, noii proprietari ar trebui să se aștepte să aibă somnul deranjat cel puțin câteva nopți sau eventual chiar săptămâni. Așadar, merită să ții cont de asta și să planifici ca noul tău pui să vină într-un moment în care acest lucru nu va avea un efect prea mare asupra vieții tale.

  • Nu face lucrurile stresante pentru ei. Din fericire, am parcurs un drum lung de la gândirea de tip „închide-i în bucătărie și lasă-i să plângă până adorm”, care a fost atât de crudă în mod neintenționat, cât și poate duce la probleme de atașament și, posibil, la anxietate de separare, deoarece unul dintre primele lucruri pe care le învață cățelul este că acești oameni noi te lasă singur și este înfricoșător. Nu uita că încerci să construiești o relație și o încredere de durată între tine și cățelușul tău, iar primele nopți ale sale cu tine, cât mai lipsite de stres, te vor ajuta în acest sens.
  • Lasă-i să doarmă în dormitorul tău. Antrenamentul pentru somn pentru căței are loc încetul cu încetul. Când vine vorba de ora de culcare a cățelușului tău, în prima săptămână și ceva, este de preferat ca acesta să doarmă în dormitorul tău, cu tine. În acest fel, are prezența ta liniștitoare în apropiere și există sunete și mirosuri cu care va fi familiarizat. O cutie sau un culcuș special pentru căței sunt ideale pentru această etapă: poți fie să o duci în camera ta noaptea, fie să ai o a doua pe care să o păstrezi în dormitor. Este o idee bună să te asiguri întotdeauna că puiul tău de cățel tău iese afară pentru a-și face nevoile chiar înainte de culcare, deoarece acest lucru va reduce eventualele accidente. Când se așează în pat în cușca de cățel, recompensează comportamentul pozitiv liniștit. Pe măsură ce procesul de antrenament de somn al cățelului progresează și se obișnuiește să doarmă în patul lui, poți începe să-i muți culcușul spre ușă, pentru a fi mutat treptat din cameră acolo unde dorești să fie noua lui zonă de dormit. Cel mai bine este să încerci să realizezi acest lucru în prima săptămână de când ai noul cățel.
  • Nu striga la el și nu-l pedepsi. Dacă puiul tău de cățel se supără sau îl auzi plângând noaptea, nu striga la el și nu-l pedepsi - este normal - doar învață cum să fie independent. Dă-i timp să se obișnuiască cu prezența ta în apropiere. Acomodarea cu culcușul pe timp de noapte este un proces gradual și este important să ai răbdare.

Dacă patrupedul tău plânge toată noaptea, poate fi neliniștitor și pentru tine, dar cu grijă, organizare și răbdare, vei reuși să-ți acomodezi cățelul într-o rutină bună de somn.
 

Lista de verificare a cățelului pentru prima noapte 

  • Asigură-te că orice pat pe care îl cumperi este sigur, fără nimic care să poată fi mestecat sau înghițit cu ușurință.
  • Să aibă ceva moale, căptușit, cald și unde poate intra și ieși ușor – fără trepte sau părți înalte, care pot forța, răni sau deteriora articulațiile nedezvoltate, oasele și mușchii/ligamentele.
  • Cățeilor le place adesea să se simtă ținuți în siguranță – așa că, dacă este posibil, cumpără ceva mic și care poate fi înlocuit în loc de ceva uriaș în care va crește în cele din urmă cățelușul tău. Va fi momentul pentru un pat frumos și scump când cățelușul tău este adult, antrenat să-și facă nevoile și cu o tendință mai mică pentru molfăit!
  • Pune patul/cușca într-o parte liniștită a încăperii, unde cățelul nu va fi deranjat de oameni care intră și ies – și fă o regulă strictă și rapidă ca nimeni să nu deranjeze cățelul când doarme.

  • Poți pregăti ceva rezistent la apă sub pat (un coș de gunoi tăiat și un ziar vor fi suficiente) în cazul unor accidente în somn, dar ar trebui să supraveghezi aceste momente pentru a te asigura că puiul tău de cățel nu are șansa de a greși!

Ca și noi, cățeii dorm mai bine atunci când sunt relaxați, confortabili și se simt în siguranță - știind că le oferim asta câinilor noștri avem și noi un somn mai bun!

Beneficiile unui pat pentru câini

Orice pat bun pentru câini îi va oferi câinelui tău un loc moale unde să se odihnească după o zi lungă de activitate și distracție. Acest lucru devine din ce în ce mai important pe măsură ce câinii ajung la vârsta a treia, dar este o idee bună să-i obișnuiești să aibă unul când sunt tineri.

Paturile pentru câini te pot ajuta să îți menții câinele la o temperature adecvată, ceea ce este deosebit de important în timpul iernii, când patul îți împiedică câinele să fie în contact direct cu podeaua rece.{2}

la fel ca majoritatea oamenilor, câinele tău va dori uneori un loc unde să se relaxeze de unul singur. Un pat confortabil îi permite câinelui tău să aibă timp singur atunci când are nevoie.

Alte considerații atunci când alegi un pat pentru câinele tău 

Paturile pentru cățeluși trebuie să ofere spațiu suficient pentru puiul în creștere și, dacă utilizezi o cușcă pentru căței, să poată încăpea confortabil înăuntru. Dacă te-ai uitat vreodată la câinele tău în timp ce acesta doarme, atunci probabil ai observat că câinii pot dormi în diferite poziții: pe spate, pe o parte, încovoiat sau întins. Este important să ții cont de acest lucru atunci când alegi patul potrivit pentru el.

Este foarte important ca patul pe care îl alegi să îi permită câinelui să se miște confortabil în timp ce rămâne în limitele sale.

Dacă este suficient de mare pentru ca animalul tău să stea încovoiat, dar prea mic pentru a se potrivi cu membrele complet întinse, atunci câinele tău s-ar putea simți inconfortabil.
 

NOTĂ: Dacă cățelul tău poartă zgardă în casă, scoate-o întotdeauna înainte de a-l pune în cușcă.