Pentru ei, toată pasiunea noastră
kitten code animated
 pisoiul fiind îngrijit

Cum să toaletezi un pui de pisică

5 minute de citit

Majoritatea pisicilor vor avea nevoie de toaletare pentru a-și păstra blana în stare perfectă. Află cum să toaletezi un pui de pisică cu acest ghid.

Limbile lor aspre acționează ca niște mini-perii, îndepărtând părul mort și distribuind uleiurile prin blană. De asemenea, sunt suficient de deștepți pentru a ști că, atunci când aceste ajutoare biologice de toaletare nu sunt suficiente - de exemplu, dacă au ghemotoace de blană sau blană încurcată - se pot baza pe ajutorul tău.

Toaletarea puilor de pisică

Toaletarea pisicilor nu înseamnă doar să îi dai felinei un aspect elegant - îndepărtează părul mort, le menține blana și pielea sănătoase, te ajută să construiești o legătură intimă și îți oferă posibilitatea de a le verifica starea generală de sănătate.

Toaletarea este o parte importantă a îngrijirii puiului, dar datorită blănii lor mai moi, mai pufoase și mai scurte, ar trebui să dureze foarte puțin, în comparație cu adulții. Dacă îți poți obișnui pisoiul cu toaletarea regulată de la o vârstă fragedă, lucrul acesta vă va face viața mult mai ușoară pentru amândoi în viitor. Vestea bună este că majoritatea pisicilor adoră atenția blândă de a fi toaletate și, de îndată ce te văd cu o perie sau un pieptene în mână, de obicei se vor grăbi după atenție.

Periază-ți pisoiul

Blana lungă vs. scurtă

Cât de bine și cât de des vei ajunge să-ți periezi pisoiul depinde de obicei de tipul de blană. O pisică cu blană scurtă va avea nevoie de obicei doar de o scurtă toaletare săptămânal, în timp ce o rasă cu blană lungă va avea nevoie de atenție zilnică cu tipul potrivit de echipament - cere sfatul crescătorului sau unui îngrijitor cu privire la anumite tipuri de blană.

Rasele cu păr lung au nevoie de mai multă îngrijire, iar toaletarea lor va dura mai mult, așa că poate dorești să îți îngrijești pisica pe o suprafață anti-alunecare așezată pe o masă - acest lucru vă va menține pe amândoi cât mai confortabil în timpul procesului.

Când sunt încă pui, încearcă să-i încurajezi să se bucure de experiența de toaletare. Du-i la masa unde vei dori să-i toaletezi ca adulți și laudă-i mult și dă-le și una sau două tratații. În curând vor asocia acest loc cu a fi toaletat și recompensat.

Cum să-ți periezi puiul

 • Pune-ți puiul în poală și oferă-i peria să adulmece. Odată ce știu că este sigur, multe pisici își vor freca fețele pe ea.
 • Începe să periezi ușor. Începe cu spatele și apoi treci pe părțile laterale ale corpului.
 • Laudă-ți pisica pentru că este bună și vorbește pe un ton liniștit și scăzut.
 • La fiecare câteva minute, înlocuiește periajul cu mângâierea, ca parte a rutinei de răsfăț. Le poți oferi o tratație ca recompensă suplimentară.
 • Repetă acest lucru de mai multe ori pe zi, crescând treptat durata de periaj.
 • Când pisica ta este familiarizată și confortabilă cu senzația de a fi toaletată, poți începe să-i periezi burta, coada, urechile și alte zone sensibile.
 • Fii foarte blând și păstrează sesiunile inițiale de toaletare a pisicilor foarte scurte. Nu e nicio grabă, iar cel mai important lucru este că se simt relaxate. Dacă observi semne de plictiseală sau agitație, îndepărtează-te de zonele mai sensibile și revino la toaletarea spatelui.

În timp ce pisica ta este relaxată și se bucură de experiență, folosește acest timp pentru a-i face un control rapid de sănătate. Câteva lucruri pe care le poți încerca ca parte a unui control „la domiciliu” sunt:

 • Atinge-le labele și examinează-le ușor ghearele și degetele de la picioare. Începe cu o singură gheară la început pentru a-i obișnui cu experiența și oferă-le multe laude și chiar o tratație ca recompensă.În următoarele câteva sesiuni de toaletare, poți încerca să te uiți la două gheare și așa mai departe, dezvoltându-ți încet abilitățile de pedichiură pentru animale de companie până când se simt complet în largul lor.
 • Dacă animalul tău de companie toarce în continuare fericit la sfârșitul unei sesiuni de toaletare, acordă-ți un moment pentru a te uita cu atenție în urechi și a deschide ușor gura pentru a-i verifica dinții și gingiile.
 • Încheie întotdeauna o sesiune de toaletare a pisicilor cu o alintare și o mângâiere – la urma urmei, o merită!

Tăierea ghearelor puiului

Când pisica ta se cațără într-un copac sau își folosește suportul de zgâriat, poate smulge stratul exterior al uneia dintre ghearele lor, dar nu-ți face griji – acest lucru este normal! Zgâriatul este o parte normală a vieții unei pisici, iar ghearele lor sunt stratificate, așa că, dacă stratul exterior dispare, sub el va fi o gheară nouă și ascuțită (uneori vei găsi coji exterioare în apropierea zonelor lor preferate de zgâriat).

Dacă ai o pisică activă și sănătoasă care stă în aer liber, este puțin probabil să aibă nevoie să i se taie ghearele. Cu toate acestea, pisicile de interior și pisicile mai în vârstă pot avea nevoie de îngrijirea ocazională și scurtarea ghearelor pisicii sau puiului este o parte importantă a rutinei de îngrijire a pisicii.

Cum să scurtezi ghearele puiului

 • Obișnuiește-ți puiul cu ideea scurtării ghearelor de la o vârstă fragedă. O modalitate bună de a începe este să te prefaci că îi tai ghearele, aplicând o ușoară presiune pe degetele de la picioare ale pisicii tale, pentru a expune gheara, și apoi oferindu-i o recompensă sau o laudă.
 • Dacă tai ghearele pisicii sau puiului, este important să știi cum să o faci corect. Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să provoci durere sau sângerare prin tăierea în partea sensibilă a ghearei. Cabinetul veterinar va fi bucuros să îți facă o demonstrație și să îți verifice tehnica sau, dacă preferi să nu o faci tu însuți, o pot face ei pentru tine.
 • Verifică ghearele pisicii tale o dată pe săptămână, inclusiv „pintenul” – acesta este cel din interiorul piciorului, chiar sub regiunea încheieturii. Acesta atinge rar solul, astfel încât poate fi predispus la creșterea excesivă - în special la pisicile mai în vârstă.
 • În timp ce îi verifici ghearele pisicii tale, verifică-i și pernuțele picioarelor și între degetele de la picioare, pentru a te asigura că totul este în formă și curat ca lacrima.
 • Pisicile, ca și oamenii, pot avea unghii care cresc în interior. Dacă suspectezi că îi crește o gheară în pernuță, ia legătura cu medicul veterinar, deoarece este posibil să fie nevoie de îngrijiri medicale.

Verificări suplimentare săptămânale pentru îngrijirea pisicilor și puilor

Pe lângă periajul blănii și îngrijirea ghearelor, există câteva verificări suplimentare pe care le poți face pentru a te asigura că pisica ta este în cea mai bună stare.

 • Verifică dacă urechile pisicii sunt curate și miros proaspăt. Dacă sunt murdare, miros urât, sunt roșii sau prezintă mâncărimi sau dacă pisica ta tot dă din cap, contactează medicul veterinar. Acarienii urechii sunt o problemă comună, în special la pisicile mai tinere.
 • Trece-ți mâinile pe tot corpul pisicii tale. Simte orice zgârieturi, umflături, denivelări sau pete care ți se par sensibile. Dacă ești îngrijorat de ceva, ia legătura cu medicul veterinar.
 • Verifică-le ochii și nasul și contactează medicul veterinar dacă observi scurgeri sau roșeață.
 • Aruncă o privire sub coada pisicii tale. Zona ar trebui să fie curată. Dacă este murdară sau există semne de viermi sau durere, mergi la medicul veterinar.
 • În cele din urmă, treceți mâna în direcția blănii, pentru a le înfoia părul. Verifică rădăcinile părului și pielea pentru semne de paraziți sau murdărie de purici (pete negre). Poți preveni infestările prin controlul regulat împotriva puricilor, dar, dacă este prea târziu, medicul veterinar te va putea sfătui cu privire la tratamente.

Îmbăierea pisicii sau puiului

Majoritatea pisicilor trec prin viață fără să fie nevoie să facă baie, dar uneori o baie rapidă este inevitabilă. Este posibil să aibă nevoie de un șampon special pentru a trata o afecțiune a pielii, pentru a se curăța după un deranjament stomacal sau ca operațiune de curățare după ce le-a intrat ceva în blană în timpul explorării.

În ciuda credinței populare, unele pisici acceptă băile ca rațele la apă, mai ales dacă au avut parte ocazional de o baie caldă de la o vârstă fragedă. Dacă îți este dificil să îi faci baie, un îngrijitor va fi bucuros să o facă pentru tine. Cu toate acestea, dacă dorești să te descurci singur, urmează aceste sfaturi pentru o spălare fără griji.

 • Ai grijă la temperatura apei. Dacă e prea caldă îți va opări pisica, iar prea rece o poate face să se simtă inconfortabil sau chiar să i se facă rău.
 • Manipulează-ți pisica cu grijă în timpul îmbăierii pentru a o liniști și oferă-i multă laudă și reasigurare. Tratațiile alimentare pot fi utile și cu siguranță va fi mai ușor dacă ai o a doua persoană care să te ajute – mai ales dacă pisica încearcă să scape!
 • Caută semne că pisica ta este stresată. Pisicile pot considera baia înspăimântătoare, așa că ai grijă să nu fii mușcat sau zgâriat. Dacă ești îngrijorat, discută cu un îngrijitor expert.
 • Asigură-te că șamponul pe care îl folosești este special conceput pentru pisici și verifică dacă trebuie lăsat să acționeze o anumită perioadă de timp (acest lucru poate fi valabil în cazul unui șampon medicinal). Ai grijă să eviți introducerea șamponului în zonele sensibile, cum ar fi ochii sau urechile.
 • Dacă pisica ta este nefericită când este spălată, încearcă să speli doar părțile care au cu adevărat nevoie pentru a reduce timpul petrecut în cadă.
 • Clătește-ți pisica bine pentru a curăța orice reziduuri de săpun. După aceea, usuc-o cu un prosop cald și menține-o confortabilă până când se usucă.
 • Evită uscătorul de păr, cu excepția cazului în care pisica ta a fost obișnuită cu el de la o vârstă fragedă, deoarece o poate speria.
 • Dacă ai mai multe pisici, ora băii le poate face să se bată, mai ales dacă sunt stresate. Separă pisicile îmbăiate până când sunt calme, apoi freacă-le pe toate cu același prosop pentru a le distribui mirosurile.