Pentru ei, toată pasiunea noastră
pisica care se îngrijește singură

Toaletarea excesivă a pisicilor: cauze și tratament

6 minute de citit

Toaletarea excesivă poate fi un răspuns la schimbările din mediul pisicii tale pe care se luptă să le accepte.

În mod natural, pisica ta are misiunea de a-și menține blana curată, petrecându-și uneori până la 50% din timpul de veghe auto-toaletându-se. Dar uneori comportamentul său se poate transforma în toaletare excesivă. Află de ce se întâmplă acest lucru și ce poți face pentru a-ți ajuta pisica.

Ce este toaletarea excesivă a pisicilor?

Toaletarea excesivă a pisicilor apare atunci când pisicuța începe să se toaleteze excesiv – lingându-și blana atât de mult încât provoacă inflamații ale pielii, răni sau căderea părului. În cazuri extreme, o pisică poate începe chiar să muște zone ale pielii. Uneori, vei observa că pisica ta se toaletează excesiv, sau deteriorarea pielii sau o blană neregulată, iar în alte cazuri s-ar putea să găsești pur și simplu dovezi de toaletare excesivă, cum ar fi bulgări de păr în spatele canapelei.

Ce cauzează toaletarea excesivă a pisicilor?

Cele două cauze principale ale toaletării excesive sunt comportamentale, când pisica începe să lingă excesiv ca formă de ameliorare a stresului (cunoscută și sub numele de alopecie psihogenă) și medicale, când alergiile cutanate sau paraziții pielii sunt principalul vinovat.

Toaletarea excesivă a pisicilor ca mecanism de ameliorare a stresului

S-ar putea să nu fie evident pentru tine, dar mediul de acasă poate deveni foarte stresant pentru pisica ta. Factorii de stres pentru un psihic felin nu se înregistrează întotdeauna la scara noastră umană, dar ei pot provoca la fel de multe ravagii ca una dintre disputele noastre de la muncă sau un job urgent de ultim moment.

Cea mai mare cauză de stres pentru pisici sunt alte pisici – o gospodărie cu mai multe pisici sau alte pisici din vecinătate. Prin natura lor, pisicile sunt creaturi solitare și pot considera că traiul cu alte pisici este foarte stresant. Adesea, acest lucru nu se manifestă ca agresivitate față de alte pisici și acestea se pot ghemui cu bucurie împreună acasă, dar pisica ta se poate lupta cu stresul și lucrul acesta se poate transforma în toaletare excesivă.

Unele dintre cele mai stresante evenimente pentru o pisică includ:

  • Mutarea în altă casă
  • Mobilier nou
  • Membru nou al familiei
  • Program nou

Înainte de a face o schimbare în stilul tău de viață, gândește-te dacă este posibil să îți afecteze pisica. Aceste creaturi de obicei vor fi primele care reacţionează la ceva nou care se întâmplă în viața ta.

Cu toate acestea, aceeași dragoste pentru rutină poate indica modul de a ameliora toaletarea excesivă a pisicilor.

Indiferent cât de mare sau mică este schimbarea, asigură-te că acorzi atenție modului în care pisica ta reacționează la ea. În unele cazuri, este o idee bună să păstrezi cât mai multe lucruri neschimbate pentru pisica ta. Respectă programul obișnuit de hrănire, în aceeași locație și același bol și probabil că pisica ta va aprecia că îi arăți un pic de stabilitate. Cu toate acestea, în alte cazuri, poți încerca și câteva modificări de mediu și poți vedea cum reacționează pisica.

Pisica ta ar trebui să aibă ocazia să se retragă din când în când în încercarea de a se împăca cu toate schimbările din noul său mediu. Găsirea unui loc în care pisica să poată merge și să se odihnească este esențială pentru a o menține calmă și departe de orice idei de toaletare excesivă a pisicii.

Uneori, pisica ta are nevoie doar de puțină atenție suplimentară pentru a o ajuta să scape de stres. Încurajeaz-o să urmărească și să se năpustească în interior, să aibă o mulțime de jucării moi la dispoziție și să scoată jucăria de „pescuit” mai des. Dacă îi place să iasă afară, atunci încearcă să te asiguri că are acces în aer liber ca o ieșire pentru comportamentul lor de vânătoare și pentru a le reduce stresul.

Uneori, dacă motivul pentru care pisica ta este stresată nu poate fi abordat în mod direct, medicul veterinar ar putea recomanda tratarea simptomului în sine cu medicamente anti-anxietate. Nu ezita să ceri ajutor medicului veterinar dacă obiceiul de toaletare excesivă a pisicilor nu dispare.

Toaletarea excesivă a pisicilor din motive medicale

Alergiile sau paraziții pot schimba considerabil programul de toaletare al pisicii tale.

Păduchii, puricii, acarienii, căpușele – aceste creaturi aproape invizibile pot face pielea pisicii tale extrem de iritată, ceea ce poate duce la o a doua problemă, cea a toaletării excesive.

Dacă crezi că acesta este motivul pentru care pisica ta își linge excesiv blana, vorbește cu un veterinar pentru sfaturi pentru cele mai eficiente tratamente.

Cu toate acestea, este important să reții că, atunci când vine vorba de purici și căpușe, prevenția este cel mai bun aliat al tău. Ține pasul cu tratamentele preventive obișnuite împotriva puricilor, viermilor și a altor paraziți și probabil că vei evita cu totul problema. De asemenea, este important să tratezi mediul în mod regulat – 95% dintre purici se află în mediu, astfel încât managementul mediului, precum și tratamentul animalului de companie în sine sunt foarte importante.

Sunt unele rase mai predispuse la toaletare excesivă?

S-a observat că unele rase de pisici, cum ar fi Abisiniana și Siameza, sunt mai susceptibile de a se toaleta excesiv. Cu toate acestea, nu există un acord cu privire la cât de comun este acest comportament în rândul acestor rase. Având în vedere condițiile potrivite, cum ar fi schimbările de mediu sau o alergie cutanată, pisicile, indiferent de rasă, ar putea alege supratoaletarea ca soluție de liniștire.

Este supratoaletare sau căderea părului?

Petele fără păr de pe blana pisicii tale sunt un semn comun al toaletării excesive a pisicii. Cu toate acestea, aceasta nu este singura cauză pentru care blana pisicii tale nu este la fel de groasă ca înainte. Un alt motiv posibil este o afecțiune numită alopecie sau căderea părului de pisică. O dietă nesănătoasă sau chiar un dezechilibru hormonal poate face ca pisica ta să-și piardă o parte din blana elegantă. Veterinarul va putea să diagnosticheze afecțiunea, să înțeleagă ce o cauzează și să îți recomande modalități de a o trata.

Indiferent de cauza schimbării comportamentului, rezolvarea problemei toaletării excesive a pisicilor poate dura ceva timp. Așa că ai răbdare, lucrează îndeaproape cu medicul veterinar și destul de curând blana pisicii tale va reveni la normal.