Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Primul ajutor pentru pisici

Este pisica ta supraponderală?

6 minute de citit

La fel ca și noi, pisicile pot acumula câteva kilograme în plus, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc și devin mai puțin active, sau dacă își petrec prea mult timp în interior.

Este important să-ți împiedici pisica să se îngrașe prea mult, deoarece pisicile supraponderale se pot confrunta cu multe probleme de sănătate. Obezitatea pisicilor afectează o mare parte a populației de feline.

Vestea bună este că poți face multe pentru a-ți ajuta prietenul felin să-și țină greutatea sub control. Prin monitorizarea greutății și a stării corporale a pisicii tale, poți contribui la reducerea șanselor acestora de a dezvolta probleme de sănătate care sunt frecvente la pisicile supraponderale, cum ar fi diabetul, osteoartrita, problemele tractului urinar inferior și constipația.

Cum să-ți dai seama dacă prietenul tău felin trebuie să urmeze o dietă pentru pisici

Poate fi dificil să spui dacă pisica ta este supraponderală, în special dacă are părul lung, iar unele pisici sunt în mod natural mai îndesate decât altele, în funcție de rasa lor. Completarea instrumentului nostru de verificare a masei corporale durează doar câteva minute și îți oferă rapid o idee bună despre forma în care este animalul tău de companie.

Dacă încă nu ești sigur sau crezi că ai putea avea o pisică supraponderală, discută cu medicul veterinar. Este important să vorbești cu medicul veterinar înainte de a modifica dieta pisicii tale dacă crezi că este supraponderală, deoarece creșterea în greutate ar putea fi cauzată de o boală de fond, mai degrabă decât de un apetit prea activ.

Cum să-ți cântărești pisica

Cântărirea pisicii acasă este o modalitate simplă de a-i monitoriza greutatea. Pur și simplu ține-ți pisica în timp ce stai pe un cântar, apoi scade greutatea ta din greutatea finală pentru a rămâne cu greutatea pisicii. Cu toate acestea, nu te baza doar pe acest lucru, deoarece o verificare adecvată a stării corporale îți va oferi o imagine de ansamblu mult mai bună a stării de sănătate a pisicii tale.

Cum să-ți ajuți felina în pierderea în greutate

Dacă deja hrănești pisica cu o dietă recomandată de veterinar, discută cu acesta înainte de a trece la un alt tip de hrană. Dacă nu o faci, pisica ta ar putea să piardă în greutate sau chiar mai rău ar putea avea un efect negativ asupra sănătății sale. Începe prin a elimina toate tratațiile și delicatesele, inclusiv laptele de pisică, timp de două săptămâni.

S-ar putea să simți că ești nedrept, dar este cel mai bun lucru de făcut pe termen lung dacă ai o pisică supraponderală. Asigură-te că toți ceilalți din familie cunosc regulile, astfel încât nimeni să nu trișeze din afecțiune!

Dacă ai mai multe pisici, este o idee bună să îți hrănești separat pisica supraponderală pentru a evita ca aceasta să fure resturile. Poate fi o idee bună să împarți hrana pisicii supraponderale în mese mai mici, mai dese, pentru a o ajuta cu senzația de foame. Asigură-te doar că ții evidența a ceea ce și cât de mult îi dai să mănânce.

Medicul veterinar îți poate sugera să reduci cantitatea de hrană sau îți poate recomanda o dietă specială, mai puțin calorică, pentru pisici, iar cabinetul poate chiar să deruleze un program de slăbire în care poți monitoriza pierderea în greutate a pisicii tale și poți primi mult ajutor și sfaturi.

După ce au trecut cele două săptămâni, verifică-le din nou starea corporală și continuă-le dieta până când au atins condiția și greutatea corporală ideale. Ia-o încet și constant, deoarece pierderea rapidă în greutate este periculoasă și ar putea fi un semn al unei probleme grave de bază.

Odată ce pisica ta a ajuns la forma și dimensiunea perfectă, poți încerca să ajustezi ușor cantitățile de hrană pentru a-i stabiliza greutatea pe viitor.

Dieta cu continuț redus de grăsime

Dacă pisica ta continuă să se lupte cu greutatea, ar putea dori să iei în considerare beneficiile de a o trece pe o hrană pentru pisici „ușoară” special concepută pentru pisici, în mod permanent.

Dietele slab calorice sunt mai puțin concentrate, cu un conținut mai mic de calorii, așa că ar trebui să le poți oferi aceeași dimensiune a porțiilor ca și înainte. Chiar dacă sunt mai sărace în calorii, aceste diete sunt încă îmbogățite cu toți nutrienții esențiali de care pisica ta are nevoie.

Aceasta înseamnă că, chiar dacă trebuie să le reduci cantitățile de hrană, nu trebuie să îți faci griji că pisica ta va pierde ceva din bunătățile de care are nevoie. Dacă deja hrănești pisica cu o dietă recomandată de veterinar, discută cu acesta înainte de a trece la un alt tip de hrană.

Fără diete „extreme”

Este periculos să-ți înfometezi pisica supraponderală ca o soluție pentru a o face să piardă în greutate, deoarece poate duce de fapt la probleme grave de sănătate. Prin reducerea aportului de alimente cu mai mult de 10-15%, îi vei refuza pisicii tale echilibrul corect de minerale și vitamine esențiale și ar putea dezvolta probleme precum lipidoza hepatica. Aceasta este o afecțiune hepatică gravă și potențial fatală, care poate fi cauzată de restricția alimentară.

Păstrează-ți pisica supraponderală activă 

Nu trebuie uitat că hrana este doar o parte a drumului spre sănătate și fitness pe termen lung - stilul de viață al pisicii tale supraponderale îi va afecta și el greutatea.

În special, lipsa exercițiilor fizice se poate acumula în greutate, așa că încurajează-ți pisica să rămână activă pentru a arde orice exces de energie.

Încearcă câțiva dintre acești pași pentru a-ți menține pisica activă:

  • Un timp de joacă zilnic dedicat îți poate ajuta pisica să se bucure de timpul petrecut urmărind o minge sau folosind o jucărie „de pescuit”.
  • Turnurile de cățărat și de zgâriat fac ca mediul pisicii tale să fie mult mai interesant și o încurajează să facă mișcare.
  • Dacă pisica ta este ținută exclusiv în interior, gândește-te să permiți accesul în aer liber, poate prin împrejmuirea grădinii sau construind un țarc în exterior pentru a încuraja mai multă activitate.
  • Când vine vorba de hrănire, pune o parte din porția zilnică a hranei într-o minge de hrănire specială, cu care va trebui să se joace pentru a elibera alimentele din interior. Alternativ, așează mâncarea în vârful scărilor sau deasupra unui turn de cățărare pentru a o menține în mișcare.

Scăderea în greutate a pisicilor trebuie să fie lentă și treptată și poate dura luni de zile.