Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
Pisici cu superputeri
Mică pisicuță cenușie care mușcă degetul mare al proprietarului.

Cum să-ți oprești pisica să muște

5 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Pisica ta pare să vrea mereu să te muște? Află mai multe despre motivele pentru care pisicile mușcă și cele mai bune modalități de a o opri.

Nu este neobișnuit ca pisicile să muște. Există multe motive pentru care o pisică ar putea începe brusc să muște, aparent neprovocată. Este important să înțelegi că mușcătura de pisică nu se face întotdeauna din agresivitate.

Pisicile sunt prădători înnăscuți și, ca atare, acțiuni aparent agresive, cum ar fi mușcătura, năpustirea și datul cu ghearele reprezintă o mare parte a jocului lor. Permiterea și încurajarea acestui instinct natural este important pentru feline, dar există o linie fină între angajarea în jocul stimulativ și permiterea unui comportament agresiv.

Află mai multe despre motivele pentru care pisicile mușcă pentru a ajuta la oprirea oricărei mușcături inutile.

De ce mușcă pisicile?

Există multe motive pentru care pisicile mușcă și este important să înțelegi ce încearcă pisica ta să comunice mușcând. S-ar putea să încerce să trimită un mesaj sau să vrea să nu mai faci ceva. A afla de ce mușcă pisicile poate fi derutant, deoarece mulți proprietari se plâng că pisicile vor mușca neprovocate și de nicăieri.

Într-un moment se pot bucura de o mângâiere, în clipa următoare, dinții sunt scoși! Cel mai adesea, atunci când pisicile mușcă, ele încearcă să îți spună că nu se bucură de contactul pe care îl primesc în prezent.

Pentru feline, există o linie foarte fină între manipularea plăcută și mângâierea iritantă, așa că, deși un proprietar poate crede că o mușcătură a venit de nicăieri, pentru o pisică acțiunea este pe deplin justificată.

Pisica care mușcă brusc când este mângâiată

Una dintre cele mai frecvente plângeri ale proprietarilor de pisici este schimbarea bruscă de atitudine care poate apărea în timpul mângâierii: într-o secundă o pisică poate să iubească atenția, în următoarea sare la degetele tale!

Este greu de spus când o pisică s-a săturat de mângâiere, dar să înveți să citești limbajul corpului pisicii tale te va ajuta să știi când ar putea veni o mușcătură.

Pisica ta trimite un mesaj în această situație: s-a săturat. Redu probabilitatea ca ea să muște din nou, respectând acest lucru și lasă pisica să-și facă propriile treburi, în loc să insiști asupra afecțiunii suplimentare.

Pisica mușcă când se joacă

Pisicile mușcă adesea în timpul jocului, deoarece își exprimă instinctul natural de vânătoare. Poți descuraja comportamentul lăudându-o pentru jocul blând în timpul sesiunilor de conectare. Ori de câte ori pisica ta se angajează într-un joc în care își folosește labele, dar nu ghearele sau dinții, răsplătește-o cu multă afecțiune și cu o recompensă sau o tratație. De asemenea, o poți ajuta să-și exercite acest instinct natural oferindu-i jucării pe care le poate mușca și gheare spre încântarea inimii, fără a provoca vătămări corporale reale.

Când pisica ta își folosește jucăriile pentru a mușca și a da cu gheara, întărește comportamentul bun cu afecțiune și o tratație. Acesta poate fi unul dintre cele mai eficiente moduri de a descuraja o pisică să muște în alte situații, mai ales atunci când mesajul este aplicat în timpul sesiunilor de joacă.

Mușcătura agresivă de pisică

Deși mușcătura de pisică va fi adesea doar un avertisment sau o joacă surescitată, uneori poate deveni o expresie a agresivității.

Mușcatul în timpul jocului este destul de ușor de distins de comportamentul agresiv: aceste mici mușcături nu vor cauza prea multe daune și se termină rapid. Mușcătura agresivă de pisică este însoțită de alte semne că pisica ta se află în modul de luptă, indiferent dacă aceasta este îndreptată către o persoană sau un alt animal.

Este important să oprești pisicile să muște atunci când cauza este agresivitatea.
Animalul tău de companie ar trebui să învețe că acest tip de comportament nu este acceptabil sau va continua să-l folosească ca o modalitate de a-și exprima frica sau frustrarea. Chiar și atunci când dresezi o pisică să nu mai muște, toate animalele pot uita ocazional lecția și pot acționa din instinct. Întărește întotdeauna comportamentul bun cu tratații și nu încerca niciodată să îți disciplinezi fizic animalul de companie: nu vor înțelege mesajul în acest fel.

Mușcătura agresivă va fi adesea însoțită de șuierat, scuipat și o postură defensivă, arcuită. Încearcă să eviți să îi permiți animalului tău de companie să intre în situații în care devine agresiv. Acest lucru este mai probabil să se întâmple cu pisicile de exterior care se confruntă cu dispute teritoriale sau cu pisici care au un istoric de abuz și se sperie cu ușurință.

Înțelegerea psihologiei pisicilor este incredibil de utilă pentru a-i ajuta pe proprietari să gestioneze aceste situații agresive.

Faza de mușcat a puiului

Nu-ți face griji când puiul tău de pisică începe să muște și să se năpustească pe alte animale și în timpul jocului cu tine.

Pentru toate pisicile, actul de a se preface că se luptă reprezintă o mare parte din jocul lor. Ele manifestă aceste tendințe ca pe un instinct natural: se antrenează pentru ziua în care vor trebui să-și vâneze prada, chiar dacă pentru pisicuțele domestice de interior, acea zi nu va veni probabil niciodată! Deși acesta este un instinct natural care ar trebui încurajat la pisoii tineri, nu da niciodată impresia că este în regulă să muște degetele de la mâini și de la picioare.

Oferă-le o mulțime de jucării pe care să exerseze și recompensează-le pentru acest lucru. A învăța puii încă de la începutul vieții lor sociale că mușcatul nu este acceptabil este cel mai eficient mod de a antrena o pisică să nu mai muște.