Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
Prim-plan al unui caine

Insuficiența renală la câini

8 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Insuficiența renală la câini

Rinichii sunt organe ce joacă un rol important in organism, având o mulțime de responsabilități pentru a menține câinele sănătos: de la eliminarea toxinelor până la menținerea tensiunii arteriale și ajutând la crearea de noi celule roșii in sânge. Având atât de multe funcții de îndeplinit, vestea apariției unor probleme de natură renală ale câinelui tău poate fi înfricosătoare. Cu acest ghid, trecem prin simptomele comune și posibilele opțiuni de tratament pentru insuficiența renală la câini.

Afectiunile rinichilor la câini pot afecta orice rasă în orice etapă a vieții lor și, din păcate, nu există nicio modalitate de a prezice cine o va dezvolta și cine nu. Deși nu poți face nimic pentru a preveni cu adevărat ca prietenul tău cu patru picioare să nu dezvolte insuficiență renală, hrănindu-l cu o dietă de bună calitate pe tot parcursul vieții și oferindu-i o aprovizionare constantă cu apă proaspătă și curată contribuie la o bună functionare a rinichilor și, chiar dacă va dezvolta insuficiență renală la un moment dat, aceste sfaturi ar putea ajuta la încetinirea progresului acesteia.

Am creat acest ghid pentru a vă prezenta cele mai frecvente cauze ale bolii renale canine și ale insuficienței renale. Este important să implicați medicul veterinar cât mai repede în gestionarea acestei probleme.

Stadiile bolii renale la câini

Pentru a oferi ajutorul de care are nevoie câinele tău, medicul veterinar va trebui să afle ce stadiu a atins boala renală. Ei vor face acest lucru efectuând mai multe teste de sânge și urină, precum și efectuând un examen fizic amănunțit.

Iată care sunt etapele bolii renale la câini:

Stadiul I

Rinichii sănătoși fac o treabă grozavă în eliminarea toxinelor din corpul unui câine, dar atunci când nu sunt într-o formă bună, vor începe să permită acestora să se acumuleze în sânge.

Cu toate acestea, descoperirea afectiunii in stadiul 1 al bolii renale este foarte devreme și, de obicei, nu există încă o acumulare de toxine. Câinii cu boală renală în stadiul 1 au modificări de nivel scăzut, cum ar fi parametri specifici ușor crescuti în sânge sau anomalii fizice ale rinichilor. Majoritatea câinilor nu vor prezenta semne exterioare în această etapă.

Stadiul II

Aceasta este etapa în care toxinele încep să se acumuleze în sânge, ca urmare a funcției renale reduse. Simptomele vizibile sunt de obicei ușoare sau chiar absente în această etapă, dar medicul veterinar vă poate recomanda screening-ul pentru hipertensiune arterială și proteine în urina câinelui.

Stadiul III

În această etapă, probele de sânge vor conține o cantitate moderată de produse reziduale și semnele clinice sunt de obicei prezente. Mulți câini se vor confrunta cu hipertensiune arterială, așa că se recomandă screening-ul pentru aceasta împreună cu verificarea proteinelor în urină.

În acest stadiu, majoritatea proprietarilor de câini vor observa că ceva este cu siguranță în neregulă. Câinii vor prezenta de obicei semne clinice semnificative, inclusiv consumul excesiv de apa, urinare frecventă, oboseală, pierdere în greutate și, posibil chiar și, ulcere bucale și respirație urât mirositoare.

Stadiul IV

Când câinii ajung în acest stadiu foarte grav al bolii, rinichii lor nu mai sunt capabili să filtreze eficient toxinele, iar riscul de semne clinice severe și de deteriorare acută este mare. În acest moment, va trebui să lucrați îndeaproape cu medicul veterinar pentru a identifica cele mai bune opțiuni de tratament pentru câinele dvs. și să luați în considerare calitatea vieții câinelui, dacă acesta nu se mai află într-o stare bună.

Insuficiența renală acută la câini

Dacă câinele dumneavoastră are insuficiență renală acută, înseamnă că rinichii lui au încetat brusc să funcționeze corect. Acest lucru poate fi cauzat de un factor medical, cum ar fi o boală sau o infecție, sau pentru că a mâncat ceva ce nu ar fi trebuit, cum ar fi antigel. Insuficiența renală acută la câini poate fi tratată și inversată, dar ar putea fi și permanentă, în funcție de ceea ce a cauzat-o.

Insuficiență renală cronică la câini

Insuficiența renală cronică este mai graduală și poate dura luni sau chiar ani pentru a se dezvolta. Poate fi cauzată de o serie de lucruri, inclusiv infecții și tumori și, din păcate, chiar dacă este diagnosticată, uneori fi târziu pentru a fi inversată.

În stadiile incipiente ale bolii, zonele sănătoase ale rinichilor preiau munca suplimentară pe care zonele afectate nu o pot face, ceea ce înseamnă că părțile sănătoase lucrează și mai mult decât de obicei. Pe măsură ce boala progresează, iar zonele nesănătoase încep să depășească numărul celor sănătoase, volumul de muncă devine pur și simplu prea mare și câinele tău va da semne de insuficiență renală.

Insuficiența renală cronică la câini este o boală progresivă pe care medicul veterinar va trebui să o supravegheze, dar de obicei poate fi gestionată cu o combinație de tratamente medicale și o dietă specială.

Semne de insuficiență renală la câini

Există o serie de semne posibile ce pot indica insuficiența renală câini și, pentru că fiecare câine este diferit, nu există nicio garanție că vor experimenta boala în același mod. Cu toate acestea, cele mai comune simptome sunt următoarele:

  • Urinări frecvente – urina va fi de obicei foarte diluată
  • Consum crescut de apă pentru a înlocui lichidele pierdute: afla cata apa bea un caine pe zi in functie de marimea sa
  • Greață și vărsături din cauza acumulării de toxine
  • Icnire sau refuzul hranei
  • Oboseală și letargie
  • Pierdere în greutate
  • Gingii palide
  • Ulceratii bucale
  • Oase fragile, slăbite

Fiți atenți când încercați să diagnosticați singur boala de rinichi, deoarece semnele bolii de rinichi la câini pot fi, de asemenea, simptome ale altor boli. Cu cât vă vedeți mai devreme medicul veterinar pentru un diagnostic corect, cu atât mai bine. Deși nu există un remediu pentru boala de rinichi, tratamentul precoce va ajută la ameliorarea disconfortului cauzat de simptome și va sprijini rinichii animalului tău de companie.

Diagnosticul bolii renale la câini

Când diagnosticați o boală de rinichi la câini, medicul veterinar va începe prin a testa o probă de urină pentru a vedea dacă aceasta este concentrată, dacă proteinele se pierd în urină și dacă au alte probleme, cum ar fi o infecție. De asemenea, ar putea face un test de sânge pentru a verifica funcția renală specifică, pentru a-și face o idee despre starea generală de sănătate a câinelui tău și pentru a vedea dacă acumularea de toxine a afectat oricare dintre celelalte organe ale acestuia.

Monitorizarea stării

Veterinarul vă poate cere să colectați o probă de urină a câinelui ca parte a monitorizării stării acestuia. Cel mai bun moment pentru a colecta proba de urină a câinelui este primul lucru dimineața, în mod ideal, din jetul mijlociu al urinei. Modul în care le colectați fizic urina va depinde dacă aveți un câine mascul sau femelă, dar recipientele folosite la masa de prânz din plastic sau polonicele de supă vă pot fi utile! Veterinarul dumneavoastră vă va oferi probabil un recipient steril în care să vă păstrați proba sau puteți utiliza un recipient, cum ar fi un borcan de gem curat (orice reziduu poate afecta rezultatele, așa că asigurați-vă că recipientul este foarte curat).

Cu cât proba este mai proaspătă, cu atât testele vor fi mai precise, așa că încercați să nu întârziați să duceți proba la medicul veterinar.

Cât va trăi un câine cu insuficiență renală?

Durata de viață a unui câine cu insuficiență renală variază foarte mult în funcție de severitatea bolii și de eficacitatea tratamentului pe care îl primește acesta. Când insuficiența renală este depistată devreme și gestionată corespunzător cu tratamentul corect, câinii pot trăi câțiva ani buni după ce au fost diagnosticați.

Tratamentul insuficienței renale la câine

În funcție de cât de severe sunt simptomele, tratamentul insuficienței renale la câine constă de obicei într-o combinație de intervenții medicale și dietetice.

Medicația

Deoarece insuficiența renală câini poate afecta atât de multe funcții corporale diferite și le poate determina să dezvolte afecțiuni precum hipertensiune arterială sau anemie, medicul veterinar vă poate recomanda medicamente specifice pentru a ajuta la tratarea fiecărui simptom. Suplimentele pot fi, de asemenea, sugerate pentru a înlocui vitaminele pierdute și pentru a ajuta la îmbunătățirea unor efecte secundare cauzate de boală. Este important să rețineți că administrați suplimente și medicamente numai la recomandarea medicului veterinar al animalului dumneavoastră.

Dieta pentru câini cu probleme renale

Atunci când vorbim despre insuficienta renala la caini dieta este foarte importantă: poate reduce semnele bolii și poate încetini progresul. Veterinarul dumneavoastră vă poate sugera o dietă echilibrată pentru rinichi câinilui tău.

Această hrană va fi formulată pentru a satisface nevoile speciale ale câinelui tău și ar trebui să fie întotdeauna prima ta alegere dacă este recomandată.

Din păcate, aceste diete speciale nu sunt întotdeauna cele mai gustoase, deoarece sunt făcute după rețete foarte stricte, așa că s-ar putea ca câinele tău să nu le consume cu la fel de multă plăcere ca pe mâncarea obișnuită. Rețineți că simțul mirosului și al gustului unui câine sunt de aproximativ 200.000 de ori mai sensibile decât al nostru, așa că ei vor observa diferența! Acestea fiind spuse, nu renunța la dieta dietetică prescrisă doar pentru că câinele tău pare dezinteresat la început – cu puțină perseverență, va incepe sa mănânce în cele din urmă.

Introduceți noua lor dietă treptat

Când hrăniți un câine cu probleme renale, introduceți noua lor dietă treptat, astfel încât să poată învăța să se adapteze la aromele mai blânde și diferitele texturi. Dacă medicul veterinar nu specifică altă abordare, începeți prin a amesteca bine puțin din noua dietă în hrana originală a câinelui. Apoi, în fiecare zi, măriți cantitatea din noua dietă cu cantități foarte mici, reducând proporțional cantitatea din dieta lor inițială. Întrebați-vă medicul veterinar despre mărimea porțiilor pentru noua hrană dietetică sau utilizați instrucțiunile de pe ambalaj, deoarece nu va fi neapărat aceeași cu cea pe care obișnuiți să o hrăniți câinelui.

Hrăniți puțin și des

În timp ce câinele tău se obișnuiește cu noua sa rutină de hrănire, încearcă să-i oferi în mod regulat mese mai mici, decât una sau două mese mai mari. Oricum, va trebui să evitați să îi oferi gustări atunci când au o dietă specială, și astfel o hrănire regulată ar putea ajuta la înlocuirea acestui obicei.

Încălzește-le mâncarea pentru a o face mai gustoasă

Încălziți ușor mâncarea umedă într-un cuptor cu microunde pentru a elibera arome și a-și înmuia textura. Dacă câinele dvs. este obișnuit cu mâncarea umedă, dar dieta pe bază de rețetă este uscată, încercați să înmuiați crochetele pentru scurt timp în apă caldă pentru a le înmuia.

Procesul de schimbare poate dura de la două până la șase săptămâni, dar merită timpul și efortul suplimentar pentru a-ți menține prietenul blănos cât mai în formă și sănătos posibil. Cu o dietă de bună calitate și multă apă, tu și câinele tău ar trebui să te poți bucura în continuare de o viață sănătoasă și fericită împreună.

Acesta este ghidul nostru pentru insuficiența renală la câini și opțiunile actuale de tratament disponibile. Afla in continuare mai multe despre boli la caini.