Pentru ei, toată pasiunea noastră

Cum să oprești mușcăturile, molfăitul și rosul la cățeluși

9 minute de citit

Cățelul tău te mușcă? Fără îndoială că dinții săi dor! Sunt ca niște ace ascuțite și dacă îți prind pielea în timp ce te joci sau interacționezi cu ei, poate fi cu adevărat dureros! 

Dacă vrei ca puiul tău să nu mai muște, este important să reții că lucrul acesta nu înseamnă că puiul tău este agresiv în vreun fel, ci doar că este încă un bebeluș și are moduri limitate de a se juca și de a interacționa. Până acum, toate jocurile cu frații, surorile și cu mama lor au implicat dinți și mușcături – așa că asta cred ei că înseamnă joacă.

De ce mă mușcă cățelul meu? 

Cățeii mușcă din diferite motive.

În primul rând, au modalități limitate de a se juca și de a interacționa, iar această joacă va implica adesea dinții.Unii pui mușcă pentru că sunt entuziasmați, alții pentru că sunt frustrați sau excesiv de obosiți. Dar un alt motiv simplu pentru mușcături este că face parte din dezvoltarea lor fizică și îi învață pe căței cum funcționează propriii dinți și propriile maxilare. Mușcătura este parte a acestui proces de dezvoltare.

Iată cum să descoperi cauza în cazul cățelușului tău.

Mușcătura ca mod de socializare 

Atunci când un cățel este cu colegii de litieră și cu mama lor, toate jocurile și interacțiunile sociale implică mușcături. Acesta este singurul mod de joacă pe care îl au la acea vârstă – și se așteaptă că așa vei dori să te joci și tu.

Această mușcătură de cățel este o etapă importantă a vieții care îi învață cum să-și folosească dinții în mod corespunzător.

Când cățeii se joacă împreună, această joacă va implica o mulțime de greutăți și războaie și mușcături în joacă. Acesta este modul în care cățeii învață să interacționeze între ei și, de asemenea, cum să-și limiteze mușcăturile. Dacă mușcă prea tare sau jocul devine prea dur, ceilalți cățeluși sau mama lor nu se vor mai juca cu ei, așa că învață că, dacă vor ca jocurile și distracția să continue, trebuie să fie mai atenți cu dinții. Acest lucru îi învață o lecție valoroasă despre interacțiunile adecvate cu ceilalți.

Unele rase sau tipuri vor mușca mai mult – sau cel puțin vor fi mai concentrate pe gură.

Multe dintre rasele noastre cele mai populare sunt câini de vânătoare sau câini de vânătoare rezultați din încrucișări, iar o bună parte din acestea au fost dezvoltate pentru a aduce lucruri în gură – așa că, atunci când sunt pui, totul merge direct în gură! Alții au fost dezvoltați pentru a avea reacții fulgerătoare și pentru a prinde lucruri. Află mai multe despre rasele de câini de vânătoare și tot ce trebuie să știi despre ele.

Mușcătura de entuziasm 

Este ușor pentru căței să devină foarte entuziasmați, mai ales dacă te joci mai dur cu ei. Cățeii nu au multe modalități de a face față acestei emoții și excitații, așa că mușcătura este un rezultat aproape sigur.

Mușcătura din cauza oboselii excesive 

La fel ca și copiii mici, un cățeluș suprasolicitat este adesea unul nervos și mușcător. Cățeii au nevoie de mult mai mult somn decât își dau seama majoritatea oamenilor - un cățeluș de opt săptămâni trebuie să doarmă aproximativ 20 de ore pe zi! Acest lucru nu numai că va reduce o mare parte din tendința lor de a mușca, dar îi va ajuta și să învețe mai bine.

Programează perioade de somn în ziua cățelușului tău pentru a te asigura că își face somnul de frumusețe. Amintește-ți să-i oferi un loc de dormit noului tău companion pentru a face acest proces și experiența lui cât mai liniștitoare posibil.

Cățeii mușcă când sunt frustrați? 

Puii de câine mușcă adesea când sunt frustrați, așa că dacă nu obțin ce își doresc sau, uneori, dacă îi împiedici să facă ceva, acea frustrare îi poate determina să muște, mai ales dacă sunt și ei prea obosiți sau suprastimulați.

11 sfaturi bune despre cum să nu mai muște cățelușul 

Pentru a-ți învăța cățelul să nu muște și să se comporte corespunzător, trebuie să folosești o încurajare blândă și pozitivă. Aceasta înseamnă că îți încurajezi cățelușul să facă lucrurile pe care dorești să le facă și îl recompensezi atunci când face ceva pozitiv, de obicei cu o gustare sănătoasă, astfel încât să devină noul lor comportament implicit. Recompensează întotdeauna comportamentele pe care ai dori să le repete cățelul tău și, dacă puiul tău prezintă comportamente pe care preferi să nu le repete, folosește ghidurile noastre de dresaj pentru câini pentru a-i învăța o alternativă.

Important este să încerci mereu să îți pui cățelul în situații în care se va comporta așa cum dorești, astfel încât să poți recompensa acel comportament bun. Când vine vorba de mușcat, totul constă în eliminarea factorilor declanșatori despre care știi că îți vor încuraja cățelul să muște.

Chiar și cu cele mai bune intenții ale tale, cățelul tău te va ciupi uneori suficient de tare încât să te doară.
În primul rând, nu exagera. Da, s-ar putea să te fi durut, dar dacă îți gonești cățelul, te enervezi sau strigi la el, îl vei face să se sperie de tine, îl vei face să nu aibă încredere în mâinile tale și vei rupe relația pe care o ai. În schimb, ai mai multe opțiuni, iar opțiunea/opțiunile pe care le alegi vor depinde de caracterul cățelușului tău, de rasa/amestecul de rase și un pic de noroc.

Iată cum să nu mai muște cățelul:

 1. Dacă a fost un accident unic, ignoră-l și continuă să te joci. Toată lumea face greșeli.
 2.  În cazul în care continuă, canalizează-i nevoia de a mușca pe o jucărie adecvată – astfel încât să învețe ce poate roade și ce nu.
 3. Dacă nu a fost o întâmplare sau dacă vezi că repetă, încetează imediat jocul și îndepărtează-te de el timp de 10 secunde, astfel încât să știe că, dacă își folosește dinții, distracția se oprește. În acest fel, ei învață că, dacă vor să se joace cu tine, nu își pot folosi dinții.
 4. Când te întorci la joacă, continuă să te joci cu o jucărie pe care cățelul tău o poate mușca.
 5. 5. Dacă mușcatul în joacă  va continua, îndepărtează-te complet pentru un minut, astfel încât cățelul tău va ști că, drept consecință pentru acțiunile sale chiar vei opri jocul și, de asemenea, îți vei sustrage prezența.
 6.  Nu pleca mai mult de un minut și nu părăsi camera, iar apoi, când te întorci la cățelul tău, continuă ca înainte. Câinii nu poartă ranchiună și nici tu nu ar trebui să porți.
 7. Uneori, mușcătura din joacă se întâmplă deoarece cățelul este frustrat, are prea multă energie saudimpotrivă, nu doarme suficient. Asigură-te că are suficiente interacțiuni pozitive, jocuri cerebrale de rezolvare a problemelor, multe șanse de a reuși și multe oportunități pentru un somn netulburat de bună calitate.
 8. Fii sigur că au o mulțime de oportunități de a mesteca lucruri adecvate - câinii nu numai că trebuie să mestece și să roadă, dar este un factor de eliberare a stresului pentru ei.
 9.  Asigură-te că toți cei din gospodărie fac același lucru. Cățelul va deveni confuz dacă o persoană îl lasă să muște, iar ceilalți nu.
 10.  Supraveghează toate interacțiunile dintre cățelul tău și copii (sau orice vizitator sau membri ai familiei tale care vor încuraja jocurile mai dure) pentru a te asigura că jocul nu devine prea zgomotos și pentru a preveni greșelile de a mușca în joacă.
 11. Puii vor avea dinți de lapte de la vârsta de aproximativ 12 săptămâni până la vârsta de aproximativ șase luni. Treptat, aceștia vor cădea pentru a fi înlocuiți cu dinții adulți. În acest moment, ei pot avea un oarecare disconfort din cauza gingiilor și a dinților și ar putea avea nevoie să mestece mai mult decât de obicei. Asigură-te că ai jucării sigure pe care le pot roade, atât pentru a le distrage atenția de la ros mobilierul sau mâinile, cât și pentru a le ameliora orice disconfort pe care l-ar putea simți. Există chiar și câteva jucării pentru dentiția cățelușului pe care le poți cumpăra și care pot fi puse la frigider pentru a ajuta la răcorirea gingiilor dureroase.

Nu îți pedepsi niciodată cățelul verbal sau fizic. Îl vei face doar să se teamă de tine, îți va deteriora relația și nu va avea efectul pe care ți-l dorești și poate înrăutăți comportamentul de a mușca. Cu o anumită consecvență și un antrenament bazat pe recompense, cățelul tău va învăța rapid că jocurile cu oamenii trebuie să fie blânde și fără dinți. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte - și vor exista o mulțime de derapaje pe parcurs - dar păstrează-ți consecvența și răbdarea.

Cum să previi mușcătura unui cățel 

Știm cum să oprim cățelușii să muște, dar putem preveni acest comportament atunci când ne jucăm cu cățeii noștri?

Dinții cățelușului sunt ascuțiți și fălcile lor sunt slabe. Aceasta înseamnă că, deși mușcăturile dor, nu provoacă răni și acest lucru îi ajută să învețe să-și inhibe mușcătura de la colegii lor de litieră și de la mama lor, iar acest lucru se întâmplă prin interacțiuni și joc. Ca rezultat, totuși, s-ar putea întâmpla ocazional câte o ciupitură dureroasă în timp ce tu și cățelul tău vă jucați.

Când cățelul tău vine acasă cu tine și locuiește într-o familie de oameni, trebuie să fie învățat că jocurile cu oamenii nu includ dinții! Nu vrei ca mușcatul să devină un comportament continuu până la vârsta adultă, dar vrei să-l înveți modalități adecvate de a vă juca și de a vă distra împreună.

Iată cum să previi mușcăturile de câine în timpul jocului: 

Nu te juca dur cu mâinile 

 • Nu te juca dur cu cățelușul tău și nu-l împinge cu mâinile, acest lucru îi încurajează doar să-și folosească dinții pentru a te apuca.


Învață-i pe căței că mâinile sunt lucruri bune

 • Toate interacțiunile cu mâinile tale ar trebui să fie blânde și liniștitoare; mângâieri, frecări ale urechilor, scărpinări etc.

Cățelușul tău ar trebui să învețe că mâinile tale sunt lucruri bune și nu jucării de smucit sau de mestecat pentru câini.

Jocurile de smucit nu includ mâinile 

Pentru jocurile de smucit folosește jucăriile, nu mâinile. Din nou, cățelul tău ar trebui să învețe că mâinile tale nu sunt pentru a fi mușcate. Dacă îți mușcă mâinile, redirecționează-le atenția către o jucărie.
 

De ce rod cățeii lucruri?

Dacă te întrebi „de ce rod cățeii?”, este pentru că rosul este un comportament natural al cățelușului care îl ajută să își dezvolte dinții și maxilarele! Rosul este, de asemenea, calmant pentru un câine și este un excelent eliberator de stres - pe lângă faptul că este plăcut.

Proprietarii nu ar trebui să încerce să-și oprească cățelușul din ros deoarece toți câinii trebuie să o facă, ci ar trebui să se asigure că îi oferă cățelului lor lucruri de ronțăit adecvate, sigure și plăcute de ros.

Cum să oprești rosul cățelului

Chiar dacă acest proces este normal, trebuie să încurajăm modalități mai sigure de ros.

Iată cum să oprești rosul cățelului:

 • Oferă-i cățelușului tău o mulțime de jucării pentru a-i oferi o soluție pentru nevoia lui de a roade. Dacă poți, redirecționează-i atenția spre aceste jucării pentru a nu se vor mai concentra atât de mult pe obiectele pe care nu dorești să le ronțăie. De exemplu, dacă îți roade papucul, nu încerca să-l iei pentru că îl va transforma într-o jucărie grozavă de smucit! Găsește în schimb una dintre jucăriile de ros ale cățelușului tău, fă-o irezistibilă jucându-te cu ea și cățelul tău își va pierde interesul pentru papucul tău aproape imediat.
 • Fă aceste jucării mult mai interesante decât orice altceva ar putea alege să roadă. Poți face acest lucru cumpărând jucării înăuntrul cărora poți pune recompense sau mâncare, care au o textură sau fac un zgomot de care să se bucure cățelușul tău. Fă mai multe încercări pentru a afla ce îi place cu adevărat cățelușului tău, atâta timp cât este sigur și sănătos.
 • Nu oferi ispita! Dacă ai lucruri întinse pe podea sau la îndemâna cățelușului, nu te poți aștepta să nu se înfrupte din ele. Cățeii nu știu ce e al lor și ce nu!
 • Laudă-ți cățelul când roade ce trebuie să roadă - poți chiar să te alături jocului. Acest lucru încurajează puiul să roadă ce ar trebui! 
 • Rosul poate apărea și atunci când cățelul tău este plictisit. Asigură-te că petreci mult timp de calitate cu el, că-i oferi o mulțime de jucării și activități interactive și că nu-l lași singur pentru perioade lungi de timp. Dacă ești îngrijorat de faptul că patrupedul tău roade excesiv, du-l la un control la medicul veterinar. El poate ajuta în cazul în care cățelușului tău îi cresc dinți și are gura sau gingiile afectate. 

Dacă ești încă îngrijorat, un specialist în comportamente calificat și cu experiență te va putea ajuta să înțelegi rădăcina problemelor non-clinice de ros.

De ce mă molfăie cățelușul meu?

Molfăitul este un mod al cățelului de a explora lumea; asta include ca el să te molfăie! Cățeii s-ar putea să te molfăie când sunt mângâiați și zgâriați. Molfăitul diferă de mușcat deoarece își folosește gura în această activitate, nu dinții!

Cu toate acestea, se poate transforma în mușcături – sau într-un obicei – dacă devin mai entuziasmați sau pe măsură ce îmbătrânesc, așa că este bine să oprești acest molfăit cât sunt pui.

Cum să oprești molfăitul cățelușului 

Există o mare diferență între a mușca și a molfăi. De obicei, molfăitul nu doare – atâta timp cât nu se supra-entuziasmează – și unii câini (în special câinii de vânătoare – ale căror sarcini sunt de a transporta și ține lucruri, astfel încât pot fi mai degrabă concentrați activitățile cu gura) se vor juca în mod natural în acest fel. În timp ce unii proprietari nu sunt deranjați de acest lucru, iar molfăitul nu este dureros, unora nu le place, iar dacă ai copii sau adulți vulnerabili în casă, nu îți dorești ca dinții cățelului să se apropie de pielea lor.

De asemenea, unii câini pot începe prin a se juca și apoi devin prea entuziasmați, iar molfăitul se poate transforma în ceva mai dureros.

Iată cum să-ți oprești cățelușul din molfăit:

1.    Înțelege de ce cățelușul sau câinele tău molfăie. 

De obicei totul începe ca o joacă și ca o modalitate de a interacționa cu tine 

2.    Evită să reacționezi exagerat la molfăit  

Deși s-ar putea să nu fii mulțumit că ai gura câinelui în jurul mâinii sau a brațului, amintește-ți că se joacă – sau că poate încearcă să îți atragă atenția. A-l alunga, a ridica vocea sau a-l pedepsi fizic nu este o alternativă, ci ar putea avea fix efectul opus: s-ar putea să afecteze legătura pe care o ai cu câinele tău  sau ar putea transforma molfăitul în mușcături mai serioase de frică sau surpriză. 

3. Nu lăsa molfăitul să devină un joc 

Deși știi că poate cățelul sau câinele tău se joacă, acesta nu este un obicei de încurajat. Oprește activitatea, nu reacționa, oferă-i o jucărie pentru a se juca cu ceva mai potrivit – astfel va primi un semnal clar că nu te joci așa cu oamenii. Asigură-te că toți membrii familiei fac la fel. 

4. Distrage-i atenția cățelușului. 

Redirecționarea atenției cățelușului către altceva este o modalitate excelentă de a-l învăța că există unele lucruri care pot fi molfăite – și că vă puteți bucura împreună de această activitate, dar că, în același timp, există și lucruri care ies din această sferă, iar oamenii intră ferm în această ultimă categorie.
Să ai în apropiere jucăria lor preferată, gata să le-o dai atunci când molfăie, te va ajuta să le distragi atenția cu succes. O distracție bună asociată cu acea jucărie va face ca lucrul acesta să pară și mai interesant.

5. Nu juca jocuri exagerate cu cățelul tău. 

Adesea, entuziasmul îi va determina pe câini să-și folosească gura, deoarece nu au astfel de modalități de a se juca! Mai ales, nu avea activități care implică folosirea mâinilor (cum ar fi împingerea sau alungarea patrupezilor). De asemenea, nu-i imobiliza, nu îi prinde și nu-i trata dur – deoarece cu greu îi poți învinovăți dacă răspund la rândul lor!

6. Recompensează comportamentul bun al cățelușului tău 

Asigură-te că îți recompensezi cățelul atunci când se joacă fără să-și folosească dinții. Fii încurajator atunci când se joacă cu tine cu jucării de smucit sau alte jucării de ros. Acum că știi motivele pentru care te mușcă cățelușii și cum îi poți face să renunțe la aceste obiceiuri, află și mai multe sfaturi și trucuri pentru cățeluși, precum oprirea săriturilor pe tine.