De ce sa-ti sterilizezi pisica?

De ce sa-ti sterilizezi pisica?

De ce sa-ti sterilizezi pisica?

De ce sa-ti sterilizezi pisica?

De ce sa-ti sterilizezi pisica?

De ce sa-ti sterilizezi pisica?
July 31, 2018

De ce sa-ti sterilizezi pisica?

In calitate de proprietar responsabil, sterilizarea pisicii tale este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o iei. Pentru ca pisicile devin mature din punct de vedere sexual atunci cand sunt inca pui, este o decizie care trebuie discutata cu medicul veterinar cat de curand posibil.

De ce sa-ti sterilizezi pisica?

Avantajele sterilizarii


Pe langa prevenirea unor sarcini nedorite, sterilizarea ajuta de asemenea la scaderea riscului de aparitie a unor boli specifice si a unui comportament antisocial.

  • Sterilizarea scade productia de hormoni sexuali, reducand semnificativ comportamente precum marcarea teritoriului si luptele intre motani si afectiunea excesiva si agresivitatea la pisicile femele. Aceste aspecte cresc semnificativ durata de viata la pisici, prin scaderea riscului de luare a unor boli infectioase in timpul luptelor si al ranirii (de exemplu de catre o masina) atunci cand umbla in cautarea unei partenere;
  • Sterilizarea unei pisici femele elimina riscul de afectiuni ale ovarelor si ale uterului, inclusiv cancerul, pyometra, ovare polichistice si metrita. De asemenea, sterilizarea scade riscul bolilor cauzate de hormoni, precum cancerul mamar si sarcina falsa;
  • La masculi, castrarea scade riscul de afectiuni ale testiculelor, precum cancerul, si scade riscul afectiunilor produse de testosteron (de exemplu, prostatita, adenoame perianale, hernii perianale si hiperplazie benigna de prostata).

Cand o sterilizezi?


Medicul tau veterinar te va sfatui cand este momentul potrivit pentru a-ti steriliza pisica, dar acest lucru se realizeaza in general in jurul varstei de sase luni, inainte ca aceasta sa ajunga la maturitate sexuala. Insa, in functie de tara in care locuiesti si de recomandarea medicului veterinar, aceasta se poate face chiar dupa primele opt saptamani de viata.

De ce sa-ti sterilizezi pisica?

Operatia


Sterilizarea unui mascul este denumita castrare si implica indepartarea ambelor testicule. In cazul unei pisici femele se numeste sterilizare si implica indepartarea ambelor ovare, sau indepartarea ovarelor plus indepartarea uterului.

Desi sterilizarea este o operatie importanta, se considera ca este una de rutina, iar riscul de complicatii este scazut. In mod obisnuit, pisica ta va fi trimisa acasa in ziua operatiei si poate avea cusaturi vizibile sau nu.


Dupa operatie


Este o adevarata provocare sa tratezi FLUTD (afectiunea tractului urinar inferior al pisicii) si este necesara multa rabdare. Va trebui sa te gandesti la stresul din viata de zi cu zi a pisicii tale si cum sa-l reduci, si de asemenea sa te consulti cu un medic veterinar specialist pentru pisici sau cu un specialist in comportamentul pisicilor daca observi o schimbare semnificativa in comportamentul pisicii tale.


Incearca sa tii pisica in casa cel putin trei zile dupa operatie, pentru a scadea riscul de infectie. Daca observi roseata, umflatura, puroi sau orice scurgere in jurul ranii, este important sa contactezi imediat medicul veterinar.

In general masculii nu au cusaturi dupa operatie. Cu toate ca s-ar putea sa fie putin somnorosi in primele 24 de ore, de obicei revin la comportamentul lor jucaus destul de repede.

La pisicile femele recuperarea poate dura putin mai mult, pentru ca operatia este mai complicata. Acestea trebuie sa aiba liniste in primele cateva zile si trebuie impiedicate sa sara pe anumite suprafete, pentru a permite tesuturilor corpului sa se vindece.

 

Suport nutritional


Dupa operatie este importanta o dieta de calitate inalta, bogata in nutrienti, pentru ca acestia ajuta la vindecarea mai eficienta a corpului.

Dupa ce pisica s-a recuperat complet, este de asemenea important sa iei in considerare trecerea de la o dieta pentru puii de pisica, bogata in calorii, la o dieta de intretinere cu un nivel mic de calorii, precum PURINA® PRO PLAN® STERILISED, pentru ca pisicile sterilizate au risc ridicat de a lua in greutate. Acest lucru este cauzat de stilul de viata mai sedentar si de cerinte energetice scazute, plus de pofta de mancare crescuta. Ambele schimbari sunt cauzate de faptul ca hormonii sexuali sunt produsi si secretati in cantitati scazute.

Distribuie acest articol cu prietenii tai.

ShareEmailtwitterFB