Manx

Manx
Pisica Manx se aseamănă mult ca tip cu British Shorthair, evident cu excepția cozii. Corpul este compact și solid, cu pieptul larg și spatele scurt. Crupa este rotunjită și ar trebui să fie mai înaltă decât umerii. Picioarele sunt scurte și puternice, cele din spate fiind ușor mai lungi decât cele din față. Pisica de expoziție nu trebuie să aibă absolut deloc coadă, iar crupa trebuie să fie complet rotunjită, însă la pisica de casă sau de crescătorie se acceptă cioturi de diverse lungimi. Blana pisicii Manx are o dublă calitate, având un strat inferior gros și scurt și un strat superior ceva mai lung. Puteți găsi orice combinație de culori și marcaje, cu excepția modelului pisicii Siameze.
  • Pisică liniștită
  • Pisică prietenoasă, dar independentă
  • Pisică tăcută
  • Rasă de pisică voluminoasă și îndesată
  • Nevoie de îngrijire săptămânală
  • Rasă non-hipoalergenică
  • Are nevoie să iasă afară
  • Pisică potrivită pentru familie

Origine

Pisica Manx fără coadă este cunoscută de sute de ani în Insula Man, unde există diverse mituri care învăluie originile sale exacte. Unul spune chiar că Noe ar fi închis ușa la Arcă prea repede și i-ar fi tăiat coada. Alt mit susține că pisicile fără coadă au înotat până pe coastele Insulei Man de la galioanele scufundate ale Armadei Spaniole în 1588. Lipsa cozii este fără îndoială rezultatul unei mutații genetice provocate probabil de încrucișarea internă în cadrul micii populații de pisici British Shorthair de pe insulă. Adevărata pisică Manx „fără coadă" are doar o mică adâncitură acolo unde ar fi trebuit să fie coada, deși se nasc și pisici cu cozi reziduale. Acestea sunt numite „stumpies", „stubbies", sau „longies" în funcție de lungimea cozii.

Țară de origine

Marea Britanie (Insula Man)

Alte denumiri

-

Personalitate

Rasa Manx are un temperament blând și este afectuoasă. Le place să se alinte și se adaptează foarte ușor la viața de familie.

Sănătate

Lipsa cozii este un defect genetic sever, iar coloana vertebrală „deformată” a pisicii Manx poate provoca probleme. Dacă anumite vertebre deformate afectează coloana, pisica poate fi predispusă la artrită de la o vârstă fragedă. La unele pisici anusul poate fi îngustat, ceea ce poate provoca blocaje intestinale. Gena mutantă care provoacă lipsa cozii poate fi de asemenea responsabilă pentru alte deformări ale scheletului, iar atunci când două „rumpies” complet lipsite de coadă se împerechează, puii se nasc adesea morți sau mor la puțin timp după naștere. Coloanele vertebrale ale pisicilor Manx au aproape tot timpul și alte deformări, uneori vertebrele fiind mai scurte decât normal și tinzând să se unească în partea inferioară a coloanei sau pur și simplu fiind mai puține la număr.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Blana pisicii Manx nu necesită îngrijire excesivă, aceste pisici fiind capabile să și-o îngrijească singure. Ca pentru orice pisică, se recomandă vaccinările regulate și deparazitarea.

Potrivită pentru copii?

Deși această rasă tinde să fie excelentă pentru copii, fiecare pisică are o personalitate diferită bazată pe mediul în care trăiește și socializarea primită. Te rugăm, dacă adopți, să consulți organizația de adopție pentru detalii despre o anumită personalitate de pisică.

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

E aceasta pisica potrivită pentru tine?

Toate pisici au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de pisici se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și pisica aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unei pisici de la un adăpost îți poate aduce incredibil de multă împlinire, iar ei îi oferă o a doua șansă la viață. Sunt multe pisici în căutarea unei case primitoare. Fiecare are propria poveste și multe și-au pierdut prima casă fără vina lor și și-ar dori să devină parte din a ta. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și pisici, având personal pregătit să te ajute cu sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi o pisică cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unei pisici de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini o pisică la tine acasă.

Întâmpinarea pisicii acasă

Când pisoiul sau pisica ta e pe cale să vină acasă, e normal să fii plin de entuziasm. În ultimele zile de dinaintea venirii, sunt o mulțime de pregătiri pe care le poți face pentru a o întâmpina cum se cuvine.