OpenOpen

Manx

Manx

Pisica Manx se aseamănă mult ca tip cu British Shorthair, evident cu excepția cozii. Corpul este compact și solid, cu pieptul larg și spatele scurt. Crupa este rotunjită și ar trebui să fie mai înaltă decât umerii. Picioarele sunt scurte și puternice, cele din spate fiind ușor mai lungi decât cele din față. Pisica de expoziție nu trebuie să aibă absolut deloc coadă, iar crupa trebuie să fie complet rotunjită, însă la pisica de casă sau de crescătorie se acceptă cioturi de diverse lungimi. Blana pisicii Manx are o dublă calitate, având un strat inferior gros și scurt și un strat superior ceva mai lung. Puteți găsi orice combinație de culori și marcaje, cu excepția modelului pisicii Siameze.

Manx
  • Blană: Scurtă
  • Îngrijire : Mai puțin de o dată pe săptămână
Manx
  • Activitate : Medie
Manx
  • Gălăgie : Scăzut

Origine

Pisica Manx fără coadă este cunoscută de sute de ani în Insula Man, unde există diverse mituri care învăluie originile sale exacte. Unul spune chiar că Noe ar fi închis ușa la Arcă prea repede și i-ar fi tăiat coada. Alt mit susține că pisicile fără coadă au înotat până pe coastele Insulei Man de la galioanele scufundate ale Armadei Spaniole în 1588. Lipsa cozii este fără îndoială rezultatul unei mutații genetice provocate probabil de încrucișarea internă în cadrul micii populații de pisici British Shorthair de pe insulă. Adevărata pisică Manx „fără coadă" are doar o mică adâncitură acolo unde ar fi trebuit să fie coada, deși se nasc și pisici cu cozi reziduale. Acestea sunt numite „stumpies", „stubbies", sau „longies" în funcție de lungimea cozii.

Țară de origine

Marea Britanie (Insula Man)

Personalitate

Rasa Manx are un temperament blând și este afectuoasă. Le place să se alinte și se adaptează foarte ușor la viața de familie.

Sănătate

Lipsa cozii este un defect genetic sever, iar coloana vertebrală „deformată” a pisicii Manx poate provoca probleme. Dacă anumite vertebre deformate afectează coloana, pisica poate fi predispusă la artrită de la o vârstă fragedă. La unele pisici anusul poate fi îngustat, ceea ce poate provoca blocaje intestinale. Gena mutantă care provoacă lipsa cozii poate fi de asemenea responsabilă pentru alte deformări ale scheletului, iar atunci când două „rumpies” complet lipsite de coadă se împerechează, puii se nasc adesea morți sau mor la puțin timp după naștere. Coloanele vertebrale ale pisicilor Manx au aproape tot timpul și alte deformări, uneori vertebrele fiind mai scurte decât normal și tinzând să se unească în partea inferioară a coloanei sau pur și simplu fiind mai puține la număr.

Informații suplimentare

Dacă intenționezi să folosești pisica Manx pentru reproducere, solicită sfatul veterinarului pentru a evita suferința inutilă și diformități ale puilor.

Nutriție

Fiecare pisică este unică și fiecare are propriile preferințe, mofturi și nevoi când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, pisicile sunt carnivore și fiecare dintre ele trebuie să obțină 41 de nutrienți diferiți și specifici din alimentație. Proporția acestor nutrienți variază în funcție de vârstă, stil de viață și starea generală de sănătate, deci nu e deloc surprinzător că un pui energic aflat în creștere are nevoie de o balanță diferită de nutrienți în dietă decât o pisică adultă mai puțin activă. Alte aspecte pe care trebuie sa le ai în vedere sunt: administrarea cantității corecte de mâncare pentru a menține o formă ideală, în conformitate cu instrucțiunile de hrănire și livrarea hranei în funcție de preferințele individuale respectând rețetele de mâncare uscată sau umedă.

Îngrijire

Blana pisicii Manx nu necesită îngrijire excesivă, aceste pisici fiind capabile să și-o îngrijească singure. Ca pentru orice pisică, se recomandă vaccinările regulate și deparazitarea.