Cum să-ţi iei un pui de pisică

Așadar, dacă te-ai hotărât că poți să oferi un cămin iubitor unui pui de pisică, ți-ai făcut temele și știi ce rasă îți dorești?
Pisici roșcate și pisoi dolofani, jucându-se în iarbă
Pisici roșcate și pisoi dolofani, jucându-se în iarbă
Pisici roșcate și pisoi dolofani, jucându-se în iarbă

Adoptarea puilor de pisică de la un adăpost sau centru de salvare

Two cats sitting together icon

Adăposturile de animale și centrele de salvare caută mereu cămine iubitoare pentru pisici de toate tipurile și vârstele, inclusiv pui. Dacă te gândești să adopți un pui de pisică, sunt multe lucruri de reținut și de studiat, când cauți adăpostul sau centrul de salvare adecvat.

De exemplu, adăposturile trebuie să fie calde și curate, iar personalul trebuie să fie interesat de tine tot atât cât tu prezinți interes pentru animale – asta arată că sunt efectiv interesați în găsirea celor mai bune cămine pentru animalele pe care le îngrijesc.

Pentru mai multe informații despre adoptarea unui pui de pisică de la adăpost, citește ghidul nostru despre adoptarea unei pisici.

Cumpărarea unui pui de pisică de la crescător

Dacă preferi să cumperi un pui de la un crescător, gândește-te bine ce rasă ar fi mai potrivită pentru familia ta și, nu uita, rasele pure nu sunt ieftine! Sunt multe lucruri de care să ții cont atunci când decizi de unde să cumperi un pui de pisică.

Primul lucru este să contactezi o organizație, asociație sau club de crescători, pentru rasa de care ești interesat.

Blue information icon

După ce ai verificat crescătorii și ai găsit persoana potrivită, stabilește o întâlnire cu acesta pentru a-i adresa toate întrebările posibile. Uite o listă utilă de întrebări când te decizi asupra unei anumite rase și a crescătorului:

 • Se prezintă la expoziții, se înmulțesc regulat sau sunt doar animale de companie? Răspunsurile ți-ar putea oferi o idee despre cât de multă atenție acordă puilor în pregătirea lor ca animale de companie.
 • De cât timp se ocupă cu înmulțirea? Crescătorii cu experiență vor avea cunoștințe mai multe despre rasa aleasă.
 • Pe ce rasă de pisici se concentrează? Un crescător cu mai multe rase poate produce pui numai pentru profit, în loc să fie interesat de bunăstarea lor.
 • Câți pui produc în fiecare an? Crescătorii responsabili vor produce un singur rând de pui per femelă, în fiecare an.
 • La câte serii de pui a dat naștere această femelă în special?
 • În ce mediu vor fi crescuți puii, înainte de a ajunge la căminele lor? Ideal, vei vrea ca puiul de pisică să fie crescut într-un cămin aglomerat, cu alte pisici, câini, copii și alți vizitatori. Acest lucru îi va face mai sociabili decât cei crescuți într-un cămin mai liniștit sau într-o felisă.
 • Se oferă să ia puiul de pisică/pisica înapoi în cazul unor probleme, pe întreaga durată de viață a pisicii (ex. probleme de sănătate, probleme de comportament sau schimbarea situației tale)?
 • Sunt testate pisicile pentru problemele specifice rasei lor? Trebuie să afli asta înainte de a contacta crescătorul, pentru a fi la curent cu toate testele disponibile.
 • Cum intenționează să păstreze contactul cu tine, după ce ai luat puiul acasă? Crescătorii responsabili vor oferi sfaturi și sprijin pe întreaga durată de viață a pisicii.
 • Puii de pisică poartă microcip?
 • Sunt puii vaccinați, deparazitați intern și extern, înainte de a fi relocați? Crescătorii responsabili vor trata adecvat puii de la o vârstă fragedă.

Nu fi surprins dacă crescătorii îți adresează la fel de multe întrebări la achiziționarea unui pui de pisică. Este un semn foarte bun și arată că sunt realmente interesați în găsirea celor mai bune cămine pentru puii lor, dorind să se asigure că ești pregătit și circumstanțele tale sunt adecvate pentru tipul de pui pe care îi au.

Dacă ești mulțumit de răspunsurile oferite de crescător – și acesta este mulțumit că poți oferi un cămin adecvat pentru unul din puii săi de pisică – este momentul pentru întâlnirea față în față.

icon

Fie că vei cumpăra un pui de la un crescător autorizat sau de la o sursă de încredere, cum ar fi un prieten, este important să vezi în ce condiții sunt ținuți puii. Locul trebuie să arate și să miroasă curat, să fie cald și uscat. Femela și puii de pisică trebuie să aibă propriul spațiu, de preferat departe de alte pisici adulte, și nu trebuie să existe semne de supraaglomerare.

Când achiziționezi un pui de pisică, trebuie să o vezi și pe mama sa (este posibil ca tatăl să nu se afle la fața locului), dar și alți pui, pentru a vedea dacă sunt fericiți și prietenoși, precum și dacă se simt confortabil în preajma crescătorului. Este normal ca o pisică să fie ușor agitată când oamenii îi vizitează puii, dar trebuie să fie mai degrabă atentă, decât nervoasă sau agresivă. Dacă puii au vârsta necesară, întreabă crescătorul dacă poți să îi iei.

Uită-te la talia mamei – și întreabă despre sănătatea și comportamentul ambilor părinți – deoarece acestea pot afecta puiul când crește.

icon

După ce te-ai întâlnit cu crescătorul, dacă ești încântat, îți poți alege animalul de companie perfect. De obicei, vei vedea puiul de pisică pentru prima dată la vârsta de 6 săptămâni, dar, dacă este posibil, încearcă să îl vizitezi de pe la 3-4 săptămâni, pentru a începe să te cunoască. Vizitează-l de câteva ori dacă poți și adu-ți și familia, pentru ca puiul să se acomodeze cu toți. Poate fi copleșitor pentru puiul de pisică să vadă simultan o mulțime de oameni noi, deci încercați să îl vizitați într-un grup cât mai mic cu putință.

Pe la șase săptămâni, puiul de pisică ar trebui să devină interesat de tine și de mediul înconjurător. Va fi dornic să exploreze lumea din jur. Așteaptă-te să fie jucăuș și neastâmpărat.

Când te decizi ce pui vei lua acasă, evită-l pe cel mai mic (cunoscut ca cel mai slab din seria de pui). Chiar dacă este foarte drăguț – cel mai adesea – acesta are probleme de sănătate. Dacă petreci puțin timp printre pui, vei începe să observi personalitățile individuale. Puii de pisică nervoși și retrași par să aibă mai multă nevoie de socializare sau pot să nu se simtă bine, deci este bine să îi eviți. În mod ideal, vei dori un pui de pisică încrezător, dar nu prea independent.

Purple cat icon

Dacă un anumit pui ți-a captat atenția, alege-l și mângâie-l blând. Vorbește-i cu o voce calmă, liniștitoare. Ar trebui să dea din coadă și să fie dornic de joacă și de tors.

Puii de pisică trebuie să fie dolofani, dar nu grași și să nu prezinte umflături. Uită-te, în special, după o burtică rotundă. Poate părea drăguț, dar poate fi semnul unei boli (inclusiv o infecție cu paraziți). De asemenea, verifică zona ombilicală de pe burtică, pentru umflături care ar putea indica o hernie.

Ochii trebuie să fie curați, luminoși, deschiși și clari; urechile curate, nu roșii sau mirositoare, iar posteriorul trebuie să fie și el curat. Blana trebuie să fie moale și curată, fără zone cu păr lipsă sau aspre, cruste sau pete negre. Acestea pot indica o infestare cu purici, în special dacă puiul se scarpină.

Este greu de spus dacă puiul de pisică are probleme cu auzul, dar, dacă știi că rasa prezintă riscuri (în special pisicile albe sunt predispuse), poți încerca să pui puiul de pisică pe podea și să faci zgomot, pentru a încerca să vezi dacă îi atragi atenția. Dacă puiul nu răspunde, poți întreba crescătorul despre testarea auzului.

Purple cat icon

Așteptarea puiului tău de pisică pare fără sfârșit, mai ales când este atât de incitant. Totuși, e foarte important să îi lași timp pentru a sta cu mama, frații și surorile lui. În aceste prime săptămâni cruciale, puiul învață cum să se comporte cu alte pisici, prin joacă. Sunt învățați cum să folosească litiera și cum să vâneze. Dacă sunt luați din familie prea curând, puii de pisică pot ajunge să fie nervoși și rușinoși.

Regula generală este să alegi puiul în jurul vârstei de opt săptămâni (posesorii de pedigree pot extinde acest termen la nouă săptămâni) pentru a-l lăsa să socializeze și să-și dezvolte înțelegerea unui cămin familial. Dacă puiul de pisică este mai în vârstă, fii și mai atent. Poate exista un motiv pentru care crescătorul l-a păstrat atât, deci întreabă de ce. Relocarea târzie poate afecta atât acomodarea cu tine, cât și rapiditatea cu care se acomodează în casa ta.

Uneori, crescătorul te va ruga să aștepți până la 12 săptămâni, pentru a le putea face vaccinurile. Dacă puiul tău a fost crescut într-un cămin aglomerat, unde a socializat, într-o casă cu copii, dacă ai și tu copii, acesta se va acomoda mai rapid noului mediu.

Reține că vârsta la care vei aduce puiul acasă va afecta modul în care va primi vaccinurile. Întreabă crescătorul, care va putea să-ți dea o listă de vaccinuri, tratamente de deparazitare internă și externă, pe care i le-a făcut acestuia și îți va spune dacă mai sunt necesare și altele.

În cele din urmă, înainte de a aduce puiul de pisică acasă, asigură-te că ai vorbit cu crescătorul despre alimentația acestuia pentru a o putea continua, cel puțin până când puiul este complet acomodat. Special formulată pentru puii de pisică, hrana uscată PURINA® FRISKIES® JUNIOR conține lapte, pui, legume și vitamine, pentru ca aceștia să crească sănătoși și să dezvolte un sistem imunitar puternic. Consultă ghidul de hrănire pentru a afla ce cantitate trebuie să îi oferi zilnic puiului tău de pisică. Poți combina hrana uscată cu cea umedă, cum ar fi PURINA® FELIX® FANTASTIC JUNIOR, pentru un plus de savoare, dar și pentru ușurință în procesul de masticație și digestie.

Orange heart and house icon

Dacă ai loc în inimă pentru a oferi unei pisici sau unui pui un nou cămin iubitor, vei dori să iei în considerare relocarea unui animal din centrele de salvare, ca alternativă a cumpărării de la un crescător. Există mai multe centre de salvare sau adăposturi pline de pisici care ar dori să facă parte din familia ta.

Când cauți un adăpost de unde să salvezi o pisică, asigură-te că știi ce cauți. Adăposturile trebuie să fie calde, spațioase și curate, cu personal disponibil să răspundă la întrebările pe care le poți avea.

Pentru a înțelege ce implică procesul de relocare a unei pisici, citește ghidul nostru util despre adoptarea uneia.

Oricum ar intra pisica în viața ta, fie de la un adăpost, fie de la un crescător, te poți aștepta la un viitor împlinit și amuzant împreună cu aceasta.