Îngrijirea pisicii în vârstă

Poate ai observat că pisica ta doarme mai mult, nu mai poate sări așa cum obișnuia sau nu mai urmărește o bucată de ață cu atâta energie ca înainte.
Pisică persană și stăpânul său
Pisică persană și stăpânul său
Pisică persană și stăpânul său

Viața de acasă

Animalul tău de companie va adora să doarmă mai mult când are ceva moale pe care să se cuibărească, mai ales când îmbătrânește. Pisicile senioare se confruntă, uneori, cu dureri articulare, deci un culcuș moale poate fi de ajutor pentru a-i asigura cât mai mult confort. Ține-i culcușul într-un loc cald, fără curenți de aer, pentru a se bucura de liniște într-un loc izolat.

Pentru a reduce stresul asupra articulațiilor pisicii, poți ține un recipient cu apă curată aproape, pentru a nu trebui să se deplaseze prea mult dacă dorește să bea apă. Acest lucru va încuraja pisica să bea, pentru a evita deshidratarea și pentru a combate infecțiile tractului urinar, des întâlnite la pisicile senioare. Dacă pisica ta se confruntă deja cu probleme ale tractului urinar, poți încerca să îi oferi hrana uscată PURINA® ONE® URINARY, care ajută la menținerea unui sistem urinar sănătos datorită acizilor grași Omega 3 pe care aceasta le conține. Mineralele echilibrate din această hrană ajută, de asemenea, la controlul pH-ului urinar și la susținerea sistemului imunitar al pisicii. De asemenea, poate fi o idee bună să ții și litiera aproape – chiar dacă pisica nu a mai folosit una înainte, ar putea fi util să găsească una accesibilă în casă, tocmai pentru a nu se deplasa foarte mult în căutarea unei toalete.

Fie că îi place să urmărească oamenii pe fereastră sau să doarmă pe canapea, fiecare pisică va avea locul ei preferat, care, de obicei, se află deasupra solului. Deși pisicilor le place să sară, este posibil să nu mai poată ajunge atât de sus cât obișnuiau, pe măsură ce îmbătrânesc. Dacă înlocuiești o săritură cu pași accesibili, poți ajuta pisica să ajungă unde vrea. De exemplu, așezarea unui taburet între podea și scaunul ei favorit schimbă un salt mare în două sărituri mai accesibile.

Purple house icon
Cat scratching tree

Ca și noi, pisicile devin mai puțin mobile când îmbătrânesc. Mai puțină mișcare înseamnă că animalul tău de companie nu va mai consuma energie la același nivel ca atunci când era tânăr, deci există riscul să ia în greutate.

Prin administrarea atentă a regimului, poți ajuta pisica să rămână în formă. Porțiile corecte de hrană special formulată pentru pisici senioare ar trebui să le ofere bunăstarea de care au nevoie.

Pisicile sunt diferite de câini și de obicei nu le iei la plimbare pentru exercițiu. Totuși, te poți juca cu pisica și o poți încuraja să exploreze exteriorul, pentru mișcare, ceea ce o va ajuta la evitarea supraponderalității și va ajuta ca articulațiile să rămână suple.

Folosiți Instrumentul PURINA pentru controlul masei corporale a pisicii pentru a verifica dacă pisica ta își menține o greutate corectă pe toată durata vieții.

Până când ajunge la bătrânețe, pisica se obișnuiește cu o anumită rutină. Încearcă să o menții cât mai constantă cu putință, pentru a beneficia atât de bunăstarea ei mentală, cât și fizică.

Cat walking through grass
Green cat icon

Pe lângă faptul că devine mai înțeleaptă, bătrânețea poate aduce și slăbirea ușoară a simțurilor pisicii. Sunt însă câteva lucruri pe care le poți face pentru a compensa acest efect secundar al vârstei lor înaintate.

De exemplu, încălzirea ușoară a hranei înaintea servirii poate ajuta la eliberarea aromei, făcând-o mai apetisantă. Pentru aceasta, pune porția la microunde câteva secunde, dar nu o lăsa niciodată să se încingă.

Încearcă să eviți orice zgomot intens și brusc, dacă auzul pisicii nu mai e la fel de ager. La fel și în cazul văzului – apropie-te de ea cu atenție, pentru a evita orice șocuri dacă pisica nu mai vede foarte bine.

Îmbătrânirea aduce multe schimbări pentru pisica ta, ceea ce poate părea ciudat și confuz la început. Acordând pisicii aceeași dragoste și afecțiune, cu puțină răbdare suplimentară, vei face trecerea la anii de aur mai ușoară pentru pisică. Cu câteva ajustări și vizite regulate la veterinar, relația ta cu pisica va rămâne la fel de frumoasă ca întotdeauna.

Handprint and pawprint logo

Alimentația pisicii senioare

Small purple nutrition icon

Modificarea necesităților

O pisică își va petrece aproximativ 40% din viață la bătrânețe, deci este important să înțelegem modificarea nevoilor sale alimentare pentru a ne asigura că este cât mai sănătoasă și fericită cu putință. De obicei, pisica este considerată bătrână de la vârsta de șapte ani. Din acel moment poți observa că începe să ia viața mai ușor. Încetinirea metabolismului înseamnă că pisica ta în vârstă consumă zilnic mai puțină energie, deci nu mai are nevoie de la fel de multe calorii. Această schimbare trebuie să se reflecte în regimul pisicii, pentru a te asigura că nu este supraalimentată și își menține o greutate corporală corectă.

O hrană dedicată pentru pisici senioare va oferi animalului tot ce are nevoie când îmbătrânește.

Grey cat relaxing
Loss of appetite icon

Pierderea apetitului

Dacă observi că pisica nu mai mănâncă, este bine să o duci la veterinar. Lipsa apetitului poate fi cauzată de o problemă de sănătate sau se poate datora unui lucru simplu, precum schimbarea gusturilor la bătrânețe. Veterinarul va putea să o evalueze și îți va da sfaturi despre cum să motivezi pisica dacă observi semne că pisica ta este bolnavă sau are alte semne de solmnolență sau de apatie.

Examinări regulate

Așa cum noi suntem mai susceptibili de probleme de sănătate când îmbătrânim, la fel și pisicile. Unele dintre acestea pot fi parte a procesului natural de „uzură”, dar problemele de sănătate ale unor pisici senioare pot fi evitate sau tratate destul de ușor.

Small green vet icon

Vizite la veterinar

Vizitele regulate la veterinar reprezintă cel mai bun mod de a menține sănătatea pisicii tale senioare – de fapt, sunt atât de importante încât unii medici veterinari dețin clinici speciale pentru pisicile senioare. În timpul examinării, veterinarul va cântări pisica și o va consulta amănunțit. Dacă are nelămuriri, poate preleva probe de urină și sânge pentru a le testa pentru orice semn de boală geriatrică.

Vaccinările uzuale, tratamentele de deparazitare internă și externă trebuie să continue, așa cum este normal, și la anii bătrâneții pisicii.

Small blue health icon

Examinările dentare

Pisicile mai în vârstă prezintă riscul de probleme ale dinților și gingiilor, deci asigură-te că duci pisica în vârstă la examinări dentare regulate, ca parte a rutinei lor de sănătate.

Small purple cat icon

Pielea, blana și ghearele

Pisicile au nevoie de gheare pentru a se cățăra și proteja, chiar dacă sunt în vârstă, deci acestea trebuie să fie tăiate doar dacă este absolut necesar. Deoarece pisicile senioare sunt mai puțin active, pot să nu își mai tocească ghearele la fel de mult, însemnând că ar trebui să fie tăiate din când în când. Deoarece pisicile senioare își pierd uneori abilitatea de a retracta complet ghearele, acestea pot părea mai lungi decât sunt de fapt – ai grijă să nu le tai prea scurt!

Articulațiile rigide la vârsta înaintată înseamnă că pisica nu mai poate ajunge la toate locurile pentru a se îngriji. Le poți da o mână de ajutor cu o perie – pisicile cu păr scurt trebuie periate o dată pe săptămână, iar rasele cu blană lungă vor necesita o periere scurtă, zilnică. Încearcă să eviți baia pisicii, dacă nu este urgent, deoarece poate fi o experiență stresantă.

Semne și simptome de îmbătrânire

Când îngrijești o pisică în vârstă este la fel de important să știi ce simptome de îmbătrânire să cauți și să îi oferi alimentația potrivită. Identificarea oricăror semne te poate ajuta să înțelegi schimbările prin care trece pisica ta. Totodată, poate fi primul pas în a urma un tratament, dacă este necesar.

Small purple cat icon

Pisicile senioare pot suferi de osteoartrită, ceea ce duce la articulații rigide sau dureroase. Poți observa că durează mai mult să se ridice sau că sunt mai rigide în mișcări decât în mod normal. Blana încâlcită este de asemenea un semn de osteoartrită, deoarece pisica nu mai este atât de flexibilă pentru a se putea îngriji cum trebuie.

Dacă pisica ta suferă de osteoartrită, asigură-te că poate ajunge ușor la hrană. Stai puțin cu pisica ta când mănâncă, pentru a te asigura că are acces la hrană și poate mânca o cantitate sănătoasă.

Small blue health icon

Pisicile vor scoate în evidență mai mult faptul că se confruntă cu probleme dentare, comparativ cu câinii. De exemplu, pot să prezinte dificultăți la mestecare, scurgeri de salivă, respirație urât mirositoare, sau pot să nu mai mănânce deloc. Dacă nu mai mănâncă, vor pierde din greutate. Dacă observi oricare din aceste semne, du pisica la o examinare dentară cât mai curând cu putință.

Small blue health icon

Uneori, pisicile senioare pot dezvolta probleme ale rinichilor. Simptomele includ băutul și urinatul excesiv, sau urinatul fără control. Dacă observi vreunul din aceste semne, du pisica la veterinar cât mai curând posibil pentru tratament, deoarece pot indica și diabet sau probleme hormonale.

Small blue health icon

Pisicile nu respiră cu gura deschisă, deci dacă observi că gâfâie e posibil să aibă o problemă cardiacă sau respiratorie. Ca alte simptome, pisica ta poate părea mai letargică decât de obicei, poate avea dificultăți la respirat, sau poate ține nasul ridicat, pentru a putea respira mai bine.

Small blue health icon

Orice excrescențe, umflături sau negi pe care îi observi la pisica ta trebuie să fie examinați de veterinar. Acestea pot fi total benigne, dar este posibil să fie un semn de cancer.

Small orange welfare icon

Odată cu vârsta, pisicile pot prezenta un comportament ciudat și nedorit. Acesta poate include urlatul sau mieunatul fără motiv, mersul la toaletă în locuri inadecvate, aspectul confuz și uitarea manierelor precum folosirea litierei. De obicei, acestea sunt efecte secundare ale senilității, dar contactează veterinarul dacă observi aceste lucruri.

Small blue health icon

Pisicile senioare pot dezvolta cataractă și scleroză nucleară – două stări care conferă ochiului un aspect albăstrui mat, dar au efecte secundare diferite. O vizită la veterinar te poate ajuta să faci deosebirea între aceste două stări.

Aceste probleme sunt mai puțin întâlnite la pisici decât la câini.

Small blue health icon

Hipertiroidismul este foarte întâlnit la pisicile senioare. Starea poate afecta metabolismul obișnuit al pisicii, însemnând că vor consuma energia prea repede, iar pisicile vor avea un apetit mai mare, dar vor pierde în greutate rapid. Alte simptome ale acestei stări includ blană ternă și comportament neregulat (ca hiperactivitatea) – dacă observi vreunul din aceste semne, contactează veterinarul deoarece pot fi tratate cu succes.

Dacă recunoști oricare dintre simptomele de mai sus sau ești neliniștit cu privire la un aspect al bunăstării pisicii, contactează medicul veterinar cât mai curând cu putință.

Acordarea unei atenții speciale nevoilor pisicii tale și oricăror modificări prin care trece te va ajuta să îi oferi dragostea și grija de care are nevoie animalul tău de companie în anii bătrâneții.