Jenifer

Doctor, Manager în comunicare tehnică și medic veterinar @Purina

Jenifer

De ce este recomandată hrănirea mixtă? Cum ar trebui să îmi hrănesc animalul de companie dacă vreau să îi dau și hrană uscată și umedă?

Pentru mulți proprietari de animale de companie, hrana uscată ar putea fi mai convenabilă, dar hrănirea animalului tău de companie cu hrană umedă sau combinarea acestora are unele avantaje. Apa este un nutrient esențial, iar deficiența sa cauzează probleme într-un timp foarte scurt. În mod normal, apa potabilă este principala sursă de hidratare a pisicilor și a câinilor, dar hrana umedă poate fi o sursă importantă de apă pentru unele animale, în special pentru cele care nu obișnuiesc să bea atât de mult, așa cum se întâmplă adesea în cazul pisicilor. Consumul de hrană umedă pentru animale de companie crește cantitatea totală de urină, care este importantă pentru animalele de companie predispuse la probleme urinare, cum ar fi cistita idiopatică la pisici sau pietrele urinare la pisici și câini. Un avantaj suplimentar al hrănirii mixte este că animalul tău de companie se va obișnui atât cu hrana uscată, cât și cu cea umedă. Acest aspect este important, în special la pisicile care tind să fie mai puțin interesate să încerce noi tipuri de hrană la vârsta adultă, iar hrana umedă pentru pisici ar putea fi recomandată în gestionarea nutrițională a unor boli, cum ar fi bolile tractului urinar sau obezitatea.

Conținutul de apă din hrana uscată pentru animale de companie este de sub 14%, în timp de hrana umedă conține cel puțin 60% apă. Asta înseamnă că hrana umedă conține de până la 5 sau 6 ori mai multă apă decât hrana uscată. Diferențele în conținutul de apă influențează nivelul de energie pe care îl conține hrana: hrana uscată are de aproximativ 3 ori mai multe calorii decât cea umedă.

Deși este posibilă îndeplinirea cerințelor energetice complete ale câinelui sau pisicii cu hrană umedă, atâta timp cât aceasta este completă și echilibrată, uneori poate fi costisitoare (cantitatea de hrană necesară este mai mare în ceea ce privește conținutul caloric mai scăzut). Prin urmare, o combinație de hrană uscată și umedă, adică hrănire mixtă, poate fi o opțiune perfectă nu doar pentru animalele de companie sănătoase, ci și pentru cele cu unele tulburări de sănătate, cum ar fi bolile tractului urinar (în cazul în care hrana umedă ajută la creșterea diluției urinei) sau obezitate (unde hrana umedă ajută la creșterea volumului alimentelor).

Dacă vrei să introduci hrănirea mixtă în meniul animalului tău de companie, poți consulta ghidul de hrănire Purina de pe etichetele produselor care oferă atât hrană umedă, cât și uscată pentru animalele de companie. De asemenea, medicul veterinar ar trebui să te poată ajuta și ghida pe această temă.