Paula

Veterinar și Specialist în politici științifice și de reglementare

Paula

Ce este "cenușa brută" care apare pe etichetă, la lista de ingrediente?

Termenul de „cenușă brută” se referă la cantitatea de minerale din rețetele noastre, cum ar fi calciu, fosfor și magneziu. Declararea acestui material este cerută de regulamentul european ((CE) nr. 767/2009). Asta nu înseamnă că produsul conține cenușă adăugată.

Imaginează-ți o pungă plină de hrană uscată de la Purina pentru animale de companie. Dacă scoatem conținutul și îl ardem complet, majoritatea substanțelor nutritive pe care le conține produsul – proteine, grăsimi și carbohidrați – ar arde fără să lase nimic în urmă.

Tot ce rămâne sunt mineralele, acele substanțe anorganice prezente în ingredientele rețetei. Termenul „cenușă brută”, numit și „reziduu incinerat” sau „materie anorganică” enumerate pe etichetă se referă, așadar, la cantitatea de minerale dintr-un produs cu hrană pentru animale de companie.

Mineralele sunt o altă clasă esențială de substanțe nutritive care trebuie incluse pentru a asigura o dietă sănătoasă și echilibrată (de exemplu: calciu, fosfor și magneziu). Acestea sunt necesare pentru dezvoltarea și funcționarea corpului animalului tău de companie. Ele ajută la echilibrarea fluidelor corporale și la susținerea oaselor și a dinților puternici.

Crude ash