Indicele corporal ideal al câinelui tău

Îți iubești câinele exact așa cum e, deci, probabil, nu îţi faci prea multe griji când observi că a luat puțin în greutate. Dar, din punct de vedere al sănătății, dimensiunea chiar contează!
Câine așezat, așteptând să meargă la plimbare
Câine așezat, așteptând să meargă la plimbare
Câine așezat, așteptând să meargă la plimbare

Mulți oameni nu sunt siguri care este greutatea sănătoasă pentru un câine. Așadar, cum știm dacă animalul are dimensiunea corectă pentru rasa și tipologia sa? Pentru a verifica indicele corporal al câinelui și dimensiunea ideală, urmează acești pași simpli. Poți chiar să printezi un exemplar și să îl lipești pe frigider pentru o verificare permanentă.

Folosind slider-ul de mai jos, selectează imaginea care se apropie cel mai mult de câinele tău și îți vom spune dacă este subponderal, supraponderal sau dacă are o stare corporală ideală.

Creat de experți în îngrijirea animalelor de companie, Instrumentul de Modelare Corporală are menirea de a te ajuta să stabilești dacă prietenul tău patruped are greutatea corectă și sănătoasă. Încercăm să evităm să punem accent doar pe greutate, care poate induce în eroare. Instrumentul pentru indicele corporal al câinelui te încurajează să deții controlul, apreciind în mod corect dimensiunea lor reală, dincolo de aspectul adorabil! De asemenea, îți recomandă să privești câinele din toate unghiurile, pentru o imagine de ansamblu, înainte de a decide dacă acesta are o formă și o dimensiune sănătoasă. Fii răbdător și delicat – câinele nu este obișnuit să fie analizat astfel, dar se poate obișnui destul de repede.

De ce este important să se mențină suplu

Deși unii oameni spun că este și mai mult de iubit la un câine cu câteva kilograme în plus, adevărul este că, dacă acesta este supraponderal, există o mulțime de potențiale probleme de sănătate. Supraponderalitatea poate chiar reduce durata de viață a câinelui cu până la doi ani, ceea ce înseamnă că va putea să se bucure mai puțin de plimbare și joacă, din cauza problemelor articulațiilor. Unele probleme specifice pe care le pot dezvolta din cauza greutății excesive includ:

  • Artrită, afecțiuni și dureri ale articulațiilor
  • Diabet de tip 2
  • Boli cardiace
  • Rezistență redusă la efort
  • Creșterea riscurilor anestezice și chirurgicale
  • Reducerea funcției ficatului, din cauza unui ficat gras
Câine așezat, așteptând să meargă la plimbare

Exemplu de indice corporal

Nu ești sigur dacă ai stabilit corect indicele corporal al câinelui? Numai greutatea nu-ți va spune dacă prietenul tău patruped are o stare corporală ideală.

Indicele corporal al câinelui este mai mic decât ai crede. De fapt, proprietarii de animale tind să subestimeze dramatic greutatea câinilor lor. Fiecare animal în parte necesită o alimentație diferite, în cantități diferite, și niveluri diferite de exercițiu. În funcție de forma corpului, talie și rasă, doi câini pot cântări la fel, dar unul poate fi supraponderal și unul subponderal. Iată unele exemple de animale care au fost clasificate cu Instrumentul de Modelare Corporală. Poți observa varietatea și faptul că nu ține doar de greutate, ci și de talie și formă.

Instrumentul PURINA pentru Condiție Fizică