OpenOpen

Teckel (pitic cu părul moale)

Teckel (pitic cu părul moale)

Este un câine cu spatele lung și cu picioare scurte, de înălțime foarte mică. Deși mic, Teckelul pitic cu părul moale este totuși musculos și bine clădit, având un piept adânc și lat și picioarele din față bine dezvoltate. Are o blană scurtă, deasă, moale care poate avea multiple culori (pentru detalii complete consultă standardul rasei). Teckelul adult pitic cu păr moale cântărește 4,5 – 5 kilograme și are o înălțime de aproximativ 12 – 15 centimetri.

Teckel (pitic cu părul moale)
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Teckel (pitic cu părul moale)
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Teckel (pitic cu părul moale)
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mediu

Origine

Originea rasei Teckel poate fi urmărită încă din secolul al XV-lea în Germania. Totuși, alți câini de tip Teckel au apărut în arta antică egipteană și mexicană și rămășițe ale unui câine asemănător au fost găsite în epava unei nave naufragiate în Italia, datând din secolul I e.n. Standardul rasei germane a fost stabilit în 1879, iar clubul rasei a fost înființat în 1888. Câinii Teckel au devenit populari în Europa și America de-a lungul secolului al XIX-lea. Câinii Teckel pitici erau folosiți în locul copoilor, pentru a scoate iepurii din vizuine.

Personalitate

Acest câine poate fi foarte independent și are nevoie de dresaj blând, constant și răbdător. Este necesară socializarea timpurie pentru a obișnui Teckelul pitic cu păr moale cu copiii, străinii și cu alte animale. Este o rasă care se atașează foarte mult de familie și de obicei de un membru al familiei în particular, însă pot fi rezervați față de străini.

Sănătate

Cea mai frecventă problemă de sănătate întâlnită la Teckelul pitic cu blană moale este legată de forma corpului lor, care îi predispune la afecțiuni ale coloanei. Problemele la inimă sunt de asemenea relativ comune la această rasă. Ca la multe alte rase, pot apărea diverse boli ereditare ale ochilor, iar câinii pentru împerechere trebuie să fie testați permanent la ochi.

Exerciții

Acest câine are nevoie de aproximativ o jumătate de oră de mișcare pe zi. Înainte de a-l lăsa fără lesă asigură-te că semnalul său de întoarcere este solid, deoarece instinctele lui de vânător îl pot face să fugă urmărind un miros sau o pradă. Ține minte că Teckelul a fost crescut să „meargă pe teren”, deci poate săpa pe sub multe tipuri de gard. Prin urmare verifică securitatea grădinii.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Teckelul pitic cu blană moale nu necesită multă îngrijire; ar trebui să fie periați cu o mănușă de cauciuc o dată pe săptămână pentru a îndepărta părul mort.