Rasa Saint Bernard

St Bernard (Medium/long coat)
Una dintre rasele cel mai ușor de recunoscut, Saint Bernard-ul este înalt, cu trăsături masive. Sunt câini musculoși, cu capul puternic și impunător și pot merge pe teren foarte accidentat cu mișcări lente, fluide. Această rasă poate fi oranj, mahon tărcat, roșu tărcat sau alb cu pete din aceste culori. Masculul adult are o înălțime minimă de 75 de centimetri, iar femela 70 de centimetri. Greutatea lor este de aproximativ 68 – 91 de kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Extra dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine uriaș
 • Salivează mult
 • Requires grooming daily
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră, alertează și protejează fizic
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Rasa de câini St Bernard și-a primit numele de la Hospice of the Great Saint Bernard Pass, care a fost înființat în anul 980 de St Bernard de Menthon drept adăpost pentru cei care călătoreau prin periculoasa trecătoare alpină dintre Elveția și Italia. Pe la 1707 călugării suprasolicitați înțeleseseră că acești câini cu nasul lor superior, cu forța și cu blana lor rezistentă la intemperii erau mai bine echipați pentru a salva călătorii, grație simțului lor înăscut al direcției, așa că au înființat propriul lor program de creștere, denumind rasa Mastiff Alpin. Au fost transmise povești despre salvări extraordinare, unul dintre cei mai faimoși câini, Barry, fiind salvatorul a 40 de persoane.

Personalitate

Caracterul câinelui St Bernard poate fi rezumat în sintagma „uriaș blând”. Sunt joviali, de încredere și iubesc viața de familie. Sunt niște câini foarte loiali care latră rar, însă te vor apăra și pe tine și bunurile pe care le deții, dacă li se pare că e necesar. În mod normal acceptă alte animale din gospodărie fără probleme. Câinii tineri trebuie învățați de la o vârstă fragedă să nu tragă de lesă, pentru că acest obicei va fi greu de schimbat când mai cresc.

Sănătate

Cele mai grave probleme de sănătate întâlnite la St Bernard sunt diversele afecțiuni ale oaselor, inclusiv cancerul osos, epilepsia și bolile inimii. Ca majoritatea raselor, și ei pot suferi de boli ereditare ale ochilor și displazie de șold (afecțiuni ale încheieturilor care pot duce la probleme de mobilitate). De aceea, testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Antrenamentul puilor de St Bernard trebuie să se facă treptat, pentru a evita să pui presiune în exces pe oasele în creștere și pe țesuturile moi. Chiar și la câinele adult, mișcarea trebuie să se facă treptat. Acestea fiind spuse, în pofida dimensiunii lor, acești câini chiar nu au nevoie de foarte multă mișcare – aproximativ o oră pe zi pentru un adult va fi suficient.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, au nevoie de un raport variat minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Saintt Bernard este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Există două tipuri de blană – moale și aspră. Cea moale are părul scurt, iar cea aspră are părul lung. Îngrijirea nu este o problemă, cu excepția cantității de blană prin care trebuie să treci! Au nevoie de periaj sau pieptănat de mai multe ori pe săptămănă pentru a îndepărta părul căzut. Urechile trebuie menținute curate, iar ochii trebuie verificați foarte des, în special la câinii care au pleoapele lăsate. Câinii Saintt Bernard sunt animale curate, însă au tendința de a saliva.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.