OpenOpen

St Bernard (cu blană medie/lungă)

St Bernard (cu blană medie/lungă)

Una dintre rasele cel mai ușor de recunoscut, Saint Bernard-ul este înalt, cu trăsături masive. Sunt câini musculoși, cu capul puternic și impunător și pot merge pe teren foarte accidentat cu mișcări lente, fluide. Această rasă poate fi oranj, mahon tărcat, roșu tărcat sau alb cu pete din aceste culori. Masculul adult are o înălțime minimă de 75 de centimetri, iar femela 70 de centimetri. Greutatea lor este de aproximativ 68 – 91 de kilograme.

St Bernard (cu blană medie/lungă)
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
St Bernard (cu blană medie/lungă)
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
St Bernard (cu blană medie/lungă)
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mediu

Origine

Rasa de câini St Bernard și-a primit numele de la Hospice of the Great Saint Bernard Pass, care a fost înființat în anul 980 de St Bernard de Menthon drept adăpost pentru cei care călătoreau prin periculoasa trecătoare alpină dintre Elveția și Italia. Pe la 1707 călugării suprasolicitați înțeleseseră că acești câini cu nasul lor superior, cu forța și cu blana lor rezistentă la intemperii erau mai bine echipați pentru a salva călătorii, grație simțului lor înăscut al direcției, așa că au înființat propriul lor program de creștere, denumind rasa Mastiff Alpin. Au fost transmise povești despre salvări extraordinare, unul dintre cei mai faimoși câini, Barry, fiind salvatorul a 40 de persoane.

Personalitate

Caracterul câinelui St Bernard poate fi rezumat în sintagma „uriaș blând”. Sunt joviali, de încredere și iubesc viața de familie. Sunt niște câini foarte loiali care latră rar, însă te vor apăra și pe tine și bunurile pe care le deții, dacă li se pare că e necesar. În mod normal acceptă alte animale din gospodărie fără probleme. Câinii tineri trebuie învățați de la o vârstă fragedă să nu tragă de lesă, pentru că acest obicei va fi greu de schimbat când mai cresc.

Sănătate

Cele mai grave probleme de sănătate întâlnite la St Bernard sunt diversele afecțiuni ale oaselor, inclusiv cancerul osos, epilepsia și bolile inimii. Ca majoritatea raselor și ei pot suferi de boli ereditare ale ochilor și displazie de șold (afecțiuni ale încheieturilor care pot duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Antrenamentul puilor de St Bernard trebuie să se facă treptat, pentru a evita să pui presiune în exces pe oasele în creștere și pe țesuturile moi. Chiar și la câinele adult, mișcarea trebuie să se facă treptat. Acestea fiind spuse, în pofida dimensiunii lor, acești câini chiar nu au nevoie de foarte multă mișcare – aproximativ o oră pe zi pentru un adult va fi suficient.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, au nevoie de un raport variat minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Saintt Bernard este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Există două tipuri de blană – moale și aspră. Cea moale are părul scurt, iar cea aspră are părul lung. Îngrijirea nu este o problemă, cu excepția cantității de blană prin care trebuie să treci! Au nevoie de periaj sau pieptănat de mai multe ori pe săptămănă pentru a îndepărta părul căzut. Urechile trebuie menținute curate, iar ochii trebuie verificați foarte des, în special la câinii care au pleoapele lăsate. Câinii Saintt Bernard sunt animale curate, însă au tendința de a saliva.